Óbuda Gyurcsány-párti polgármesterének sorozatos botrányai

Gyurcsány Ferenc, Kiss László
Vágólapra másolva!
Óbuda baloldali -  a választásokkor még MSZP-s, azóta Gyurcsány-párti - polgármestere, Kiss László karrierjét a közpénzt elcsaló, a NAV szégyenlistájára is felkerülő Zuschlag Jánosról ismert FIB (Fiatal Baloldal) vezetőségében kezdte, ahol egyes állítások szerint maga is érintett volt a szervezet gyanús ügyleteiben. Kiss László a FIB-et követően került az óbudai önkormányzathoz 2019-ben, majd szűk többséggel polgármesternek választották az önkormányzati választásokon. Megválasztása óta növelte a lakosság terheit, nem támogatta a szociális és óvodai dolgozók béremelését, leszavazta a helyi rendelők felújítását, eközben viszont saját újságának 50 millió forint többletet biztosított, valamint saját vagyonát is jelentősen növelni tudta - derül ki a Kontra írásából.
Vágólapra másolva!

Dr. Kiss László végzettségét tekintve történelemtanár, jogász, aki már 17 évesen tagja lett az MSZP-nek. A 2002-es kormányváltást követően több szálon is kapcsolódott az MSZP-hez, benne volt például a Fiatal Baloldal (FIB) vezérkarában is. Itt kerülhetett kapcsolatba Zuschlag Jánossal is, akit később hat év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az úgynevezett Zuschlag-ügyben nem meglepő módon Kiss neve is előkerült, hiszen a fiktív szervezetek alapításának ő volt az egyik kulcsfigurája.

A Pesti Srácok korábban arról számolt be, hogy Kiss volt az, aki ezeket a szervezeteket alapításuk után az országos elnökség elé terjesztette, hogy nyilvántartásba vegyék őket. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy Vas megyében mind a húsz szervezet alapításánál jelen voltak a Fibisz vagy a különféle MSZP-s testületek vezetői.

Kiss László a Hoppá Egyesületet, a Jövő Fiataljai Egyesületet és a Holnap a városért Egyesületet képviselte. Mindhárom egyesületnek maradtak nyomai, de természetesen azóta mindegyiket törölték. Így már Kiss László neve sem lelhető fel az egyesületek adataiban.

Hoppá Egyesület Forrás: kontra.hu
Kiss László, Óbuda baloldali polgármestere Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiss 2006-ban lett először önkormányzati képviselő Óbudán, majd 2014-ig a testületben volt. 2006-ban egyénileg is nyerni tudott, négy évvel később viszont már csak listáról jutott be a testületbe. Kiss az országgyűlési választásokon is elindult, ahol súlyos vereséget szenvedett Bús Balázstól 2010-ben.

Jobban sikerültek számára a 2014-es választások, amikor szűk többséggel legyőzte Menczer Erzsébetet, ezáltal négy évre parlamenti képviselő lett.

A Tóbiás pártelnök embereként számontartott Kiss parlamenti tevékenységéhez nem kötődik sok jelentőségteljes politikai ügy. A Törvényalkotási Bizottságnak, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának és a Vállalkozásfejlesztési Bizottságnak is a tagja volt - idézi fel a parlamentben eltöltött éveit a Kontra.

Kiss a 2015-ös migránsválság alatt is szorosan az MSZP mellé állt, meg is osztotta Tóbiás József akkori pártelnök egyik bejegyzését, amiben arra kérte a kormányt, hogy "hagyják abba a kerítés építését", mivel "a legfontosabb, hogy vége legyen a gyűlöletkampánynak".

Forrás: kontra.hu

Ebből az időszakból Kissnek volt egy másik botránya is, amikor általános iskolásokkal osztogatott a Fideszt és Orbán Viktort bíráló szórólapokat az aluljárókban.

Forrás: Pesti Srácok

Erről ő azonban minden bizonnyal megfeledkezett, hiszen a 2019-es kampányban már azzal próbálta támadni Bús Balázst, hogy egy kerületi óvoda kampányolt mellette.

Kiss meglepő módon a mögötte álló szivárványkoalícióval minden egyéni választókörzetet megnyert, összességében viszont csak 450 szavazattal tudta maga mögé utasítani Bús Balázst, aki kilenc évig volt sikeres polgármester Óbudán. Kiss tehát úgy lett gyakorlatilag a III. kerület teljhatalmú vezetője, hogy kevesebb mint egy százalékkal nyerte meg a választásokat.

Forrás: választás.hu

Megszorítások, be nem tartott ígéretek

A frissen megválasztott baloldali polgármester azonnal hozzálátott a munkához. A 2020-as költségvetésben az általa vezetett önkormányzat több ponton is emelte a lakosság terheit, azonban a saját helyi propagandaújságának keretét jelentősen megemelte, pedig a kampány alatt még arról beszélt, hogy 50 millió forinttal csökkenteni fogja a kiadásokat. Mindemellett nem támogatta az óbudai dolgozók béremelését, leszavazta a helyi rendelők felújítását, és 100 millió forintot vont el a Guckler Károly Környezetvédelmi Programtól.

Kiss László, Óbuda baloldali polgármestere Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sokat elmond a baloldali önkényuralomról az is, hogy míg a korábbi fideszes városvezetés utolsó költségvetésében 5 milliárdos maradvány volt, addig Kissék 2020-ra minden pénzt feléltek, de arra azért ügyeltek, hogy jutalom maradjon a számukra. A kerületet ezenfelül is érintették problémák, elég az Óbudát terhelő átmenő teherforgalomra, az agglomerációs beközlekedésre, a HÉV szintbeli kereszteződéseire és a környezetükben tapasztalható közlekedési káoszra gondolni, ezekkel viszont semmit nem kezdett.

Eltussolt pedofilbotrány, megfenyegetett egészségügyi dolgozók

Az elmúlt évben napvilágot látott egy újabb megrázó botrány a Kiss vezette Óbudán, hiszen kiderült, hogy a vád szerint egy óvónő éveken át fotózta a nevelésére bízott kisgyerekeket pisilés közben, a képeket pedig pedofilfórumokra töltötte fel. Később a nyomozás során az is kiderült, hogy az aberrált pár családjukon belül is szexuálisan kihasznált 1-2 éves kisgyermekeket.

Kiss a botrány kirobbanását követően elődjét próbálta meg hibáztatni a kialakult helyzet miatt, pedig Bús a folyamatban lévő nyomozás miatt nem hozhatta nyilvánosságra a korábbi eseteket,

és mint kiderült, a baloldali városvezetés nem tett semmilyen lépést az ügyben április és október között. Kiss már áprilisban, a nyomozás lezártakor nyilvánosságra hozhatta volna az ügyet, azonban ezt nem tette meg.

Emlékezetes az is, amikor Rózsa László DK-s képviselő, egészségügyi bizottsági elnök, és Hazai András alpolgármester, Kiss helyettese visszaélve hivatali hatalmukkal berontottak az óbudai rendelőintézetbe, fenyegették az egészségügyi dolgozókat, és jogosulatlanul írtak alá meghatalmazást annak érdekében, hogy ismerősük leleteit kikérjék.

Ingatlanok és befektetések

Kiss vagyonnyilatkozatából is érdekes dolgok derültek ki. Már 2014-ben tulajdonolt egy III. kerületi 68 négyzetméteres lakóházat 5/13 részben, amelyet még 2010-ben vásárolt. 2015-ben újabb ingatlant vásárolt, ezúttal egy 90 négyzetméteres lakóházat, amelynek felerészben tulajdonosa.

Szintén tulajdonos egy 148 négyzetméteres kaposvári lakóházban, Bodrog településen pedig 60 négyzetméteres lakóháza van, tehát nem mondhatjuk azt, hogy rosszul állna ingatlanok területén.

Befektetések terén is sok pénzt keres Kiss. A 2020-as vagyonnyilatkozata szerint az AXA tartós befektetési alapban 2,6 millió forint, takarékbetétben 2 millió forintja volt. Sikerült csökkentenie a 2018-ban még 11 millió forintra rúgó pénzintézettel szembeni és 1 millió forintnyi magánszeméllyel szembeni tartozását is 3,3 millió forintra a tavalyi évben.