Hosszabb ideig védhet a kínai vakcina a koronavírus ellen

Budapest, 2021. február 16. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináit veszik át a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Sinopharm-vakcina tartósabb védelmet adhat a koronavírussal szemben, mivel inaktivált vírust tartalmaz – erről beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Az is kiderült, hogy egy több mint 70 fős szülinapi bulit is felszámoltak a rendőrök, de volt olyan vendéglátóhely, ami nem először szegte meg a szabályokat.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a múlt hétvégén összesen 471 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a szeptember 21-i kormányrendelet hatályba lépése óta ez a szám: 25 997. 410 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a 10 ezer főnél nagyobb településeken a maszkviselési szabályokat megszegték. A tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 17, a boltokban 44 személlyel szemben intézkedtek.

831 rendőri intézkedést végeztek a vendéglátóhelyiségekben, üzletekben a járványügyi szabályok megszegése miatt, ebből a tulajdonos vagy az üzemeltető felelőssége 214 esetben volt megállapítható.

617-en szegték meg a benntartózkodási szabályokat. 6 személlyel szemben indítottak eljárást a tartózkodási szabályok megszegése miatt a hétvége folyamán.

A vendéglátóhelyiségekben 6 személy ellen intézkedtek. Mindössze két üzletet kellett bezárni, egyet Debrecenben, egyet Karcagon, mert már sokadik alkalommal szegték meg a korlátozásokat, így azok bezárása 6 hónapra szól.

A kijárási tilalom megszegése miatt 1600 személlyel szemben intézkedtek, a jogszabály hatályba lépése óta összesen 41 308 rendőri intézkedés volt emiatt.

Budapest I. kerületében péntek éjjel egy 74 fős szülinapi bulit oszlattak fel.

Az ügyben mind a vendégek, mind a házigazda ellen szabálysértési eljárás indult.

Hatósági házi karantén miatt 39 ezer helyszíni ellenőrzést végeztek a hétvégén, 25 589 házi karantén van érvényben jelenleg. 1377-en regisztráltak ennek online ellenőrzésére.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta,

a harmadik hullámban vagyunk, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma,

már közelebb járunk a napi 3 ezer regisztrált esethez, mint a 2 ezerhez. Két hete tapasztalható jelentős növekedés. Folyamatosan zajlik a mintavétel, szűrőbuszok is segítenek, ahol lehet, teszteltetni.

A mutációk miatt nőhet a fertőzöttek száma Európában. Portugália, Csehország és Szlovákia is az új mutációk miatt került nehéz helyzetbe.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az új mutációk sokkal fertőzőbbek, mint a régebbiek, és a korábbi véleményekkel ellentétben

a lefolyásuk is súlyosabb, ezért kerülnek egyre többen kórházba.

A 378 brit mutással fertőzött magyar közül mindössze 10 esetében lehetett ezt külföldi utazással összefüggésbe hozni, a többiek Magyarországon fertőződtek meg, tehát egy közösségi terjedésnek vagyunk a tanúi - mondta.

Jelenleg 4489 fő van kórházban, 394-en vannak lélegeztetőgépen. Fontos a védelmi intézkedések betartása, így lehet megelőzni a fertőzöttek számának a növekedését.

Elmondta, ami még fontos, hogy egyre többen oltassák be magukat. 378 főnél mutatták ki a brit mutációt, 34 főnél más variánst mutattak ki, de ezek járványügyi szempontból nem bírnak jelentőséggel. Több ezer mutáció van, de Magyarországon a brazil és a dél-afrikai mutáció még nem jelent meg. A Magyarországon elérhető védőoltások a brit mutáns ellen is hatnak.

Az elkövetkező 2 hétben több vakcinát tudnak majd beadni, mint eddig összesen.

Magyarországon nagyobb arányban oltunk, mint az EU-ban átlagban véve - mondta a tisztifőorvos. Az átoltottság az EU-ban 3,9%, Magyarországon ez 4,6%. Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy ne válogasson az oltások közül, hanem fogadja el, amit az orvosok javasolnak. Az oltásról a háziorvos fog értesíteni.

Megérkezett a Sinopharm vakcinája,

ez tartósabb védelmet adhat, mivel inaktivált vírust tartalmaz, ezért erőteljesebb immunválaszt vált ki.

A leendő magyar fejlesztésű vakcinánál a Sinopharmhoz hasonló technológiát kívánnak alkalmazni. Minden vakcina hatékonysága 70% fölött van, 100%-os védelem nem létezik. Sok olyan vakcinát használunk, ahol 50% körül van a védettség.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit veszik át a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án Forrás: MTI/Marton Monus

A Sinopharm vakcinája 18 év fölött bárkinek adható. A többi vakcinához hasonlóan 60 év fölött a Sinopharm vakcinája sem annyira hatékony, de a fertőzéstől és a szövődményektől mégis megvéd. A mellékhatásokról azt mondta Müller Cecília, ezek bőrpír, izomfájdalom, néha nyirokcsomó-megnagyobbodás lehetnek.

A második vakcina beadása után láz és levertség is előfordulhat, de ez rövid távú, és természetes is.

A mellékhatások kezelése kapcsán az országos tisztifőorvos azt mondta, ezek maguktól múlnak el. Ha láz kialakul, lázcsillapítót kell bevenni, főleg Paracetamolt, de ez külső beavatkozást nem igényel.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem szeretnének új intézkedéseket bevezetni, az eddigi szabályokat kell betartani és felvenni az oltást.

Több mint 2500-zal nőtt az azonosított fertőzöttek száma

2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 405 646 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 14 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 308 650 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 649 fő.

4489 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 394-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

Már több mint 450 ezer embert beoltottak

Eddig 453 457 fő kapott oltást,

KÖZÜLÜK 201 005 FŐ MÁR A MÁSODIK OLTÁSÁT IS MEGKAPTA.

A következő napokban is zajlik a 60 év alatti krónikus betegek oltása a háziorvosoknál, valamint a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon is.

Hamarosan megkezdődhet az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával.