Disznóólban tartottak fogva egy nyugdíjast másfél éven át Siófokon

Másfél évig tartottak fogva egy idős asszonyt egy fűtetlen bódéban, Siófok, 2021
Vágólapra másolva!
Egy idős asszony sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség azzal a férfival és a feleségével szemben, akik a vád szerint másfél évig tartottak bezárva egy idős asszonyt Siófok közelében.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a büntetett előéletű házaspár, akik közül a férfit korábban már kényszermunka miatt is elítéltek, évekkel ezelőtt a bizalmába férkőzött egy Siófokon élő, 71 éves francia nyugdíjasnak. Az asszony idővel elkezdett érzelmileg kötődni a párhoz, a családjának tekintette őket. Ezt használta ki a házaspár.

Ide zárták az asszonyt Forrás: Magyarország Ügyészsége

Beköltöztek az asszony lakásába, aztán rávették, hogy haszonélvezeti jogának fenntartása mellett ajándékozza a házát az ő gyereküknek.

2017-ben a lakás felújítására hivatkozva a nyugdíjast átköltöztették egy Siófok melletti házba. Az idős asszony összeveszett a vele együtt lakó férfival. 2018 elején az asszony azt kérte, hadd költözzön vissza a házába, de a pár nem engedte vissza, helyette egy zártkerti telekre vitték, ahol

egy 6 m2-es, korábban disznóólként, illetve szerszámos kamraként használt bódéba zárták, amely kívülről rácsokkal volt felszerelve.

Hat négyzetméteren élt a nő Forrás: Magyarország Ügyészsége

A szigetelés nélküli építményben csak egy ágy, egy asztal, egy éjjeli lámpa és egy rádió volt. Sem fűteni, sem tisztálkodni, sem mosni nem tudott az asszony. A férfi és a nő naponta egyszer megjelentek a bódénál, ételt, vizet és alkoholt vittek a nyugdíjasnak, és alkalmanként lehetővé tették, hogy felügyelet mellett sétálhasson a területen.

Áldozatuk, mivel helyzetét kilátástalannak ítélte, nem próbált megszökni, de amikor a vádlottak távol voltak, többször is megpróbált segítséget kérni német nyelven.

Mivel ez egy lakatlan környék, senki sem hallotta a segélykiáltását.

Néha kiengedték sétálni Forrás: Magyarország Ügyészsége

2018 márciusában az asszony távolléte feltűnt siófoki szomszédainak, ezért a rendőrök is keresni kezdték őt, amiről a vádlottak is tudomást szereztek. Az asszonyt Siófokra vitték, és bejelentették, hogy hazaérkezett. Amikor a rendőrök látták, hogy valóban él és ott van, ahol a bejelentő mondta, a pár újra elvitte az asszonyt a zártkerti telekre.

2019 szeptemberében egy bejelentés alapján jutottak el a rendőrök a telekre. Meghallották, hogy elhaló hangon segítséget kér az asszony, és kiszabadították.

A zár miatt nem tudott menekülni Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben egyaránt négy és fél év börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta arra az esetre, ha a bűncselekmény elkövetését beismerik, valamint indítványozta a vádlottakkal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtását is.