A járvány közepén csinált káoszt a zuglói baloldali vezetés az orvosi rendelőkben - videó

Koronavírus rendelő covid betegség fertőzés
Vágólapra másolva!
Az egyik zuglói rendelőben a járványügyi előírásokkal nem törődve porral és kosszal járó munkákat végeztek főidőben úgy, hogy közben idős, beteg emberek várakoztak a folyosón - látható az Origo birtokába került fényképeken és felvételeken. A felújításra azért került sor, mert a kormány támogatásából korszerűsítik a kerületi szakrendelőket. A Horváth Csaba (MSZP) vezette önkormányzat már tavaly júliusban megkapta a projektre szánt összeget, ennek ellenére csak most, a járvány kellős közepén láttak munkához. Rohamtempóban, és egyszerre kezdték el felújítani az intézményeket, ami a mostani helyzetben egyenesen életveszélyes. Borbély Ádám, fideszes önkormányzati képviselő szerint a baloldali városvezetés veszélyezteti a betegbiztonságot, és magát az oltás biztonságát is.
Vágólapra másolva!

Az Emmi tavaly jelentette be, hogy a kormány 2026-ig 700 milliárd forintot szán a főváros és Pest megye kórházainak, illetve szakrendelőinek korszerűsítésére, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében Magyarország központi régiójának egészségügyi intézményei pár éven belül megújulnak.

Veszélyeztették a betegeket

A kormány időben elkezdte folyósítani a támogatást az önkormányzatoknak, így Zugló például 800 millió forintot kapott a fejlesztésekre. Az Origo értesülései szerint a több százmillió forintos összeg már tavaly júliusban megérkezett az önkormányzat számlájára, ennek ellenére a baloldali vezetés csak most látott munkához.

Ez utóbbi onnan is kiderül, hogy a kerület hivatalos oldalán közzétett tájékoztató anyagban dicsekedve arról írnak, hogy "már hetek óta zajlanak a munkálatok a Hermina úti és az Örs vezér terei szakrendelőkben, valamint a háziorvosi rendelőkben". Ez azt jelenti, hogy a Horváth Csaba (MSZP) által vezetett önkormányzat a támogatás beérkeztéhez képest több mint féléves csúszásban van a felújításokkal, ami egy világjárvány esetében több szempontból is gond. Már csak azért is, mert az egészségügyi intézményekben elsősorban a vírus által leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok fordulnak meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és az Operatív Törzs gyakorlatig mindennap felhívja a figyelmet arra, hogy különösen oda kell figyelni az idősekre, és az alapbetegséggel rendelkezőkre. Azt is számtalanszor elmondták, hogy be kell tartani a higiéniai szabályokat, hiszen ez nagyban segíti a fertőzés elkerülését.

Úgy látszik, a szocialista vezetésű Zuglóba nem jutott el az üzenet, vagy nem érdekli őket: az Origo birtokába jutott fotókon és felvételeken az látható, amint a baloldali városvezetés által megbízott emberek rendelési időben fúrnak-faragnak az Erzsébet királyné útja 47. szám alatti rendelőben. Ez nemcsak azért érthetetlen, mert mindezt fényes nappal sikerült produkálniuk, hanem mert a járványügyi előírásokkal nem törődve, kosszal és hangzavarral járó munkákat végeztek akkor, amikor több idős ember is az orvosára várt. Tehát

a felújításokkal csúszásban lévő, baloldali városvezetés a vírussal kapcsolatos szabályokat figyelmen kívül hagyva veszélyeztette többek egészségét.

Ezen a pár másodperces videón az látható, amint ketten, létrára állva iszonyatos hangerővel fúrnak, nem törődve azzal, hogy rendelési idő van.

Teljeséggel abszurd képsorok ezek egy világjárvány kellős közepén, arról nem is beszélve, hogy ez a hangerő a normál időkben is sok lenne.

Többekben megdöbbenést váltott ki, hogy betegfogadás alatt újítják fel az épületet. Ezen a képen egy idős hölgy szemléli a munkálatokat, miközben a háziorvosára vár.

Forrás: Origo

Háborgó páciensek

"Ez egyszerűen felháborító! Az ilyen nem megengedhető" - így kommentálta a történteket az Origónak az egyik, neve hallgatását kérő olvasónk, aki hétfőn édesanyját kísérte a zuglói rendelőbe. "Elképesztő állapotok uralkodtak az épületben. A háziorvos konkrétan csak úgy tudott kiengedni minket a szobájából, hogy ki kellett kopognia a munkásoknak, hogy szabad-e a pálya. Még jó, hogy nem esett egy tégla a fejünkre!" - mesélt az élményeiről.

Mint elmondta, ottléte alatt folyamatosan "fúrtak, faragtak, véstek", aminek következtében olyan szállópor volt, hogy ki kellett nyitni az ablakot. Szerinte teljeséggel vállalhatatlan körülmények alakultak ki a rendelőben, hiszen a felújítás közben beteg emberek várakoztak a folyosón. Példaként felhozott egy idős, asztmás nőt, aki éppen a pollenszezon miatt látogatott el az orvosához.

"A járvány miatt szinte mindenhová csak kézfertőtlenítést követően, a járványügyi előírásokat betartva lehet belépni, erre itt porral, kosszal járó munkákat végeznek. Szerintem itt az összes biztonsági és higiéniai szabályt úgy felrúgták, ahogy csak lehet. Ki a megbízó, kinek a fejében merül fel ilyesmi?" - mondta dühösen a történtek szemtanúja, aki

egyértelműen a szocialista városvezetést hibáztatta a felelőtlenség miatt.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Tóth Csaba, a kerület parlamenti képviselője, és Karácsony Gergely főpolgármester Forrás: Facebook

Arról is szót ejtett, hogy sem a baloldali vezetésű önkormányzat, sem a kivitelező nem egyeztetett a felújításokról a háziorvosokkal, amit biztos forrásból tud. "A rendelőben semmit nem lehetett hallani, képtelenség volt beszélgetni, kommunikálni egymással. Egy idősebb ember semmit nem hallott abból, amit az orvosa maszkban mondott neki" - ismertette.

Mindez szerinte azért is érthetetlen, mert a háziorvosok hétfőn kapták meg a feladatot, hogy állítsák össze a soron következő, idősebb emberek oltási listáját, és határozzák meg, milyen módon értesítik a regisztráltakat. "Ilyen körülmények között, gondolhatja, nem volt könnyű a munkára koncentrálni" - emelte ki.

Fennakadásokat okoz, hogy egyszerre újítják fel a rendelőket

Sikerült elértünk egy Zuglóban praktizáló háziorvost is, aki szerint komoly fennakadásokat okoz, hogy a kerület valamennyi rendelőjében egyszerre kezdődött meg a felújítás. Mint elmondta, egyes rendelőknek átmenetileg el kellett költözniük, így jelenleg több orvos sem tud a megszokott helyén dolgozni.

"Az egész olyan, mint egy lakásfelújítás: jelentős kosszal, porral, hangzavarral jár. Ha az ÁNTSZ kilátogatna a helyszínre, nem gondolnám, hogy örülne a látottaknak" - illusztrálta egy hasonlattal a helyzetet. Szerinte az a legnagyobb kérdés, hogy a rendelők milyen állapotban lesznek akkor, amikor az oltóanyagok nagyobb számban megérkeznek, és a tömeges oltás kezdetét veszi.

"Az önkormányzattól nem igazán kapunk tájékoztatást arra nézve, hogy mire számíthatunk, mikor milyen munkafázis következik. Így nem nagyon tudunk előre tervezni, magunkra vagyunk hagyva" - tette hozzá. Egyúttal szóvá tette, hogy a polgármester a helyszíni látogatásokat illetően nem igazán aktivizálja magát, pedig szerinte az utóbbi évek egyik legkomolyabb fejlesztéséről van szó.

"Tarthatatlan helyzet"

Az ügy kapcsán megkerestük Borbély Ádámot, a Fidesz zuglói választókerületi elnökét, önkormányzati képviselőjét, aki szintén felháborítónak tartja, hogy ekkora a fejetlenség a rendelők felújítása körül.

"A baloldali városvezetés a megkésett felújítással több helyen veszélyezteti a betegbiztonságot, és magát az oltás biztonságát is. Érthetetlen, hogy miért a járványhelyzet közepén kezdtek neki a munkálatoknak, ráadásul rendelési időben" - kommentálta a kormánypárti politikus a történteket.

Borbély Ádám tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet: szerinte jelenleg óriási fejetlenség uralkodik a kerületben, hiszen a rendelőket egy időben újítják fel. "Egyik nap hazug hecckampányt indítanak a kormánnyal szemben, másnap a kormánytól kapott pénzből jelentik be a történelmi jelentőségű rendelőfelújításokat. Megjegyzem, azt is elhallgatták, hogy a kormány biztosította a fejlesztések fedezetét, nekik csak a szervezés lett volna a feladatuk" - szögezte le.

Borbély Ádám fideszes választókerületi elnök, önkormányzati képviselő Ficzere Andreával, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatójával tárgyal Forrás: Facebook

Nincs pénz. Vagy mégis?

Ahogy Borbély Ádám is utalt rá, a történetnek van egy másik, érdekes vonulata is. Karácsony Gergely főpolgármester és a budapesti baloldal jó ideje azzal próbálja támadni a kormányt, hogy a járvány miatt komoly forrásokat von(t) el tőlük. A folyamatosan a pénznélküliségről beszélő városvezetés ennek tudatosítása érdekében januárban közpénzmilliókból plakátkampányt indított. A propagandaanyagok fő üzenete: amennyiben a kormány nem ad pénzt, több szolgáltatás is veszélybe kerül.

Ezek után minimum szórakoztató a Zuglói Lapokban megjelent, a helyi egészségügyi intézmények korszerűsítéséről szóló tudósítás. "Több évtized után tavaly megnyílt a lehetőség arra, hogy komoly felújításokat, fejlesztéseket hajtsanak végre a zuglói egészségügyi intézményekben. Az Egészséges Budapest Programnak (EBP) köszönhetően tavaly több mint 100, idén 150 millió forint értékben újul meg a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) orvosi műszerállománya" - harsogta a baloldali önkormányzat szócsöve.

A városrész életében ez akkora eseménynek számított, hogy Karácsony Gergely és Horváth Csaba azonnal sajtótájékoztatót hívott össze. A legtöbbször pénzhiányra panaszkodó baloldali politikusok ezúttal jókedvűen, egymást túlharsogva ismertették, milyen nagyszerű fejlesztések valósulnak meg a kerületben. Utóbbi magabiztosan arról beszélt, az csak természetes, hogy az önkormányzat az alapellátás szintjén egyre magasabb és magasabb szolgáltatási színvonalat próbál nyújtani a polgároknak. Még arra is kitért, hogy törekvéseikben nagyban segíti őket a Karácsony Gergely-féle főváros. Ha már szóba került, a főpolgármester is megszólalt: egyenesen az önkormányzati ciklus egyik legfontosabb sikerének nevezte a budapesti fejlesztéseket. "Zuglóban 800 millió forintból korszerűsödnek az egészségügyi intézmények" - jelentette ki büszkén.

A baloldali politikusok csupán egyetlen apróbb, ám de annál zavaróbb tényt hallgattak el: a felújítást az első fillértől az utolsóig a kormány állta.