A Szent Imre Kórházban dolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést

A Szent Imre Kórházban fertőtlenítik az orvos védőruháját, miután kijött a koronavírusos beteg izolált kórterméből.
Vágólapra másolva!
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban az orvosok és a szakdolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést – nyilatkozta az Origónak Bedros J. Róbert. Az intézmény főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott munkatársainak, hogy az ország számíthat rájuk és elhivatott munkájukkal sok életet tudnak megmenteni. „Azok a kollégák, akik a járvány első két hullámában hősiesen küzdöttek az emberéletekért, továbbra is harcolnak, hiszen tisztában vannak a helyzet komolyságával és az egészségügyi dolgozók felelősségével. Tudják, hogy nincsenek egyedül ebben a küzdelemben, mert számukra minden szükséges eszköz és védőfelszerelés biztosított" – hangsúlyozta a főigazgató. A COVID-fertőzöttek száma a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban is emelkedik, de az első két hullámban tapasztaltakhoz képest egyelőre nem érzékeltek változást sem a betegség korcsoport-összetételét, sem pedig lefolyását illetően.
Vágólapra másolva!

Március elsején, éjfélkor jár le az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződések megkötésének a határideje. A Szent Imre Kórházban hányan írták alá a papírokat? Mit szól ahhoz a Facebook-bejegyzéshez, amit az egyik osztály távozó dolgozói tettek közzé, hogy „lekapcsolják a villanyt"?

Azt, hogy a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház munkatársainak már 90 százaléka „visszakapcsolta" a villanyt. Ugyanis az orvosok és a szakdolgozók 90 százaléka tovább dolgozik. Tömeges felmondásra nem került sor, hiszen az itt dolgozó kollégák számára olyan feltételeket alakítottunk ki, amelyek miatt megéri maradni a Szent Imre Kórházban. Az előírásoknak megfelelően úgy módosítottuk a munkahelyi pótlékok rendszerét, hogy senkinek ne csökkenjen a keresete. Több lehet, de kevesebb semmiképpen! Tény, hogy más egészségügyi intézményekhez hasonlóan, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül 4 orvos és két rezidens távozik. Ami az ápolási területet illeti, az ott dolgozó 54 kolléga közül 17-en döntöttek a távozás mellett. A szerződések aláírása előtti időszakban folyamatosan egyeztettünk a kollégákkal és olyan megegyezést sikerült elérnünk, amely mindkét fél számára egyértelműen előnyös.

Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó Forrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon

A távozók együtt mennek másik munkahelyre?

Úgy tudjuk, hogy a távozók a végkielégítésük kézhezvétele után nagyrészt a magánegészségügyben dolgoznak tovább, vagy másik állami intézményben, egy részük pedig pályaelhagyóvá válik. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. Az intenzív részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos.

Másik osztály nem állította ilyen helyzet elé a kórház vezetését?

Még egy osztály igényelt lényegesen kisebb humánerőforrás-átszervezést. Az érsebészeti terület a sebészet szakmai felügyelete alatt működött és működik jelenleg is, az érsebészeti osztályról távozó munkatársakat az ügyeleti ellátásban a zömmel érsebészeti szakvizsgával is rendelkező sebész kollégák helyettesítik, így szakmai szempontból is zavartalan az osztály működése.

A Szent Imre Kórházban fertőtlenítik az orvos védőruháját, miután kijött a koronavírusos beteg izolált kórterméből. fotó: Talán Csaba

Tehát a betegellátást a távozások nem veszélyeztetik?

Így van, a kialakult helyzetet megnyugtatóan tudjuk kezelni.

Azok a kollégák, akik a járvány első két hullámában hősiesen küzdöttek az emberéletekért, továbbra is harcolnak, hiszen tisztában vannak a helyzet komolyságával és az egészségügyi dolgozók felelősségével.

Tudják, hogy nincsenek egyedül ebben a küzdelemben, mert számukra minden szükséges eszköz és védőfelszerelés biztosított.

Ezúton is köszönöm a kórház dolgozói és betegei nevében, hogy az ország számíthat rájuk és elhivatott munkájukkal sok emberéletet tudunk megmenteni!

A járványhelyzetre vonatkozóan: emelkedik a betegek száma, a harmadik hullám erősebb, mint az első kettő volt. A Szent Imre Kórház COVID-osztályán mekkora a leterheltség? Tudnak-e betegeket fogadni, van-e elég hely?

Sajnos valóban emelkedik a fertőzöttek száma, jelentős leterheltséggel működünk, de a kapacitásunk függvényében tudunk újabb betegeket fogadni. A lélegeztetést igénylő, COVID-gyanús és pozitív betegek számára fenntartott ágyak kihasználtsága 40,4 százalék, a lélegeztetést nem igénylő COVID-pozitív osztályon pedig 91,6 százalék.

Covid-gyanús beteget ápolnak a Szent Imre Kórházban fotó: Talán Csaba

Szükséges-e a Covid-osztály bővítése, és ha igen, hogyan oldják meg?

A COVID-osztály bővítésére mindezidáig nem volt szükség. Szükség esetén belső átcsoportosításokkal meg tudjuk oldani az ellátást.

A hírek szerint a fiatalabb korosztályt is érinti már a kórházi kezelés: ez látszik-e Önöknél, és ha igen, milyen életkorú betegek száma emelkedett?

Ilyen tendenciát mi egyelőre nem figyeltünk meg, a fertőzött beteglétszám emelkedése mellett korosztályra vonatkozó eltérést egyelőre nem tapasztaltunk.

Változott-e a vírusmutáns megjelenésével a betegség lefolyása? Észlelhető-e, hogy súlyosabb állapotba kerülhetnek a fertőzöttek bizonyos esetekben?

Nem észleltünk lényeges eltérést az első két hullámban tapasztaltakhoz képest.

Így öltöznek be az orvosok és az ápolók a Szent Imre Kórházban, mielőtt bemennek a koronavírusos beteg izolált kórtermébe fotó: Talán Csaba

Rendelkezésre áll-e elegendő lélegeztetőgép, és más eszköz a gyógyításra, védekezésre a kórházban?

Igen, a járvány első hullámának kezdete óta minden szükséges eszköz és védőfelszerelés folyamatosan biztosított. 70 lélegeztetőgép és 28 lélegeztetésre is alkalmas altatógép, emellett minden, az ellátáshoz szükséges orvosi és ápolási eszköz rendelkezésünkre áll.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az oltás fontosságára. A Magyarországon engedélyezett vakcinák a mutánsok ellen is biztosítanak védelmet - legalább annyit, hogy az ember nem kerül kórházba, ha elkapja a vírust?

Nagyon fontos újra és újra hangsúlyozni, hogy a Magyarországon engedélyezett vakcinák biztonságosak és hatékonyak, minden elérhető oltóanyag kiváltja a megfelelő immunválaszt és megfelelő védettséget biztosít.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki meg is fertőződik, akkor jó eséllyel enyhébb tünetekkel megússza a betegséget, nem kerül kórházba.

Hogyan látja, meddig tarthat a harmadik hullám felfelé ívelő szakasza - azzal együtt, hogy folyamatosan oltják az embereket, és a következő hetekben is jelentősebb vakcina szállítmányok érkezhetnek?

Nagyon sok múlik a lakosság átoltottságának mértékén, bízunk abban, hogy az emberek minél nagyobb számban veszik fel a védőoltásokat. Fontos a bizalom erősítése a vakcinák iránt, mert az elkövetkező időszakban nagy mennyiségben érkező orosz és kínai, valamint további Pfizer, illetve Moderna oltások alkalmazásával jelentősen növelhető az átoltottság mértéke.

Ha minden jól megy, a harmadik hullám egy két-három hetes platófázist követően, húsvét körül csökkenhet.

Ehhez természetesen az is elengedhetetlen, hogy a jól ismert szabályokon – maszkviselés, távolságtartás – nem szabad lazítani. Tudom, hogy sokan fáradtak, de minél fegyelmezettebbek vagyunk most, annál hamarabb enyhíthetünk a szigoron.