A hatmilliós Jakab Péter helyettese is kisemberkampányba kezdett, korábban még luxuséletét mutogatta

Vágólapra másolva!
A napokban Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese is beszállt a hatmilliós Jakab Péter által elindított kisemberkampányba, a pártelnökhöz hasonlóan ő is közzétette, ahogyan paprikás krumplit eszik ebédre. Pedig uniós képviselőként havonta tisztán két és fél millió forintot vihet haza, arról nem is beszélve, hogy tiszteletdíján kívül napidíjra, általános költségtérítésre is jogosult, sőt, még utazásait és orvosi költségeit is fizetik. A baloldali politikusnak bőven van miből meríteni, és ezt nem is különösebben titkolja, Instagram-oldala tele van hivalkodó képekkel. Drága nyaralások, öltönyköltemények, David Kadouch-koncert és elit termékek - a jobbikos politikus imádja a luxust, mégis teljesen más arcát próbálja mutatni. 
Vágólapra másolva!

Jakab Péter a napokban "a nép egyszerű gyermekeként" kezdett el kampányolni, aminek keretében több, kisemberi mivoltát bizonygató fotót is megosztott közösségi oldalán: az egyiken olcsó parizert evett Piros Arannyal és kiflivel, a másikon gyerekei társaságában paprikás krumplit.

Paprikás krumpli Brüsszelből

Tette mindezt úgy, hogy havonta 6,2 millió forint tiszteletdíjra és juttatásra jogosult, közel két és félmilliós fizetésével pedig az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. Arról nem is beszélve, hogy egy hatalmas családi házban lakik Miskolcon, az állam pénzén pedig bérelnek neki egy budapesti lakást.

Bár a kampány elsősorban Jakabra épül, de a napokban jobbkeze, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes is csatlakozott ahhoz: akárcsak felettese, ő is megosztott egy képet, amin paprikás krumplit fogyaszt. Ezt:

"Bár a kolbászt otthonról kell hozzá beszerezni, a paprikás krumpli szerencsére Brüsszelben is ugyanolyan finom, mint Magyarországon" - üzente az Európai Unió központjából a jobbikos politikus, aki egyébként EP-képviselőként dolgozik. Nem nehéz kitalálni, hogy Gyöngyösi elsősorban azért mutatkozott az egyszerű étellel, mert a pártelnök is így tett.

Álomfizetés extra juttatásokkal

Esetében is kérdéseket vet fel az akció hitelessége, hiszen az Európai Parlament honlapján közzétett tájékoztatóból kiderül, hogy az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 8995 euro (2020. július 1-i adat). Ez a szerdai középárfolyamon számolva havi 3,3 millió forintos összegnek megfeleltethető. Ebből ugyan még lejön az uniós adó és biztosítási járulék, de tisztán így is marad 7011 euro. Ez pedig azt jelenti, hogy

Jakab Péter kisembert játszó elnökhelyettese havonta két és fél millió forintot vihet haza.

Mivel az uniós politikusok munkaidejük nagy részében távol vannak otthonuktól és hazájuktól, kimagasló fizetésükön kívül számos kedvezményben részesülnek:

  • napidíj: a tiszteletdíjon felül az Európai Parlament naponta 324 eurót (118 ezer forintot) utal a képviselőknek szállásköltségeik és kapcsolódó költségeik fedezésére, amikor a képviselő Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végez. A juttatás feltétele, hogy az érintettek aláírják a jelenléti ívet, ami miatt egyébként kígyózó sorok szoktak állni az erre kijelölt irodák előtt. Ha az adott politikusnak sűrű a programja, és nem is lébecol, akkor havi 1,5-2 millió forinttal kiegészítheti az amúgy sem kevés fizetését. Az Unión kívüli üléseken is jár pluszpénz: a napidíj összege ebben az esetben 162 euró.
  • általános költségtérítés: tiszteletdíjukon kívül általános költségtérítés is jár a képviselőknek, mégpedig parlamenti tevékenységükből eredő kiadások fedezésére. Így az irodáik fenntartási költségeit, a telefon- és postaköltségeiket, a számítógépek és más eszközök beszerzését is az Európai Parlament állja. 2021-ben a juttatás összege havi 4576 euró (1,6 millió forint).
  • utazási költség: ha a költségtérítés, a napidíj és a fizetés nem lenne elég, a képviselők az utazási költségeiket is elszámolhatják, hiszen rendszeresen ingáznak Strasbourg és Brüsszel között, és időközönként haza is utaznak. Repülőn business class, vonaton első osztály jár, ha viszont gépkocsival közlekednek, kilométerenként 0,53 euróig térítik meg a költségeiket. Minden esetben be kell mutatniuk a nyugtákat. Emellett évi 4 517 euró (1,6 millió forint) összegig megtérítik a munkájuk során hazájukon kívüli utazásaik költségeit.
  • orvosi költségek: mindezen felül a képviselők orvosi kiadásaik kétharmadának megtérítésére is jogosultak.

Magyarán, Gyöngyösi Mártonnak van miből merítenie, és ezt nem is különösebben titkolja.

Nem titkolt luxuséletmód

Instagram-oldala tele van hivalkodó képekkel, amik azt mutatják, a jobbikos politikus a legkevésbé sem veti meg a luxust.

Jellemzően nem paprikás krumpli kerül a brüsszeli otthonának asztalára. "Ünnepi ebéddel köszöntöttük a Fegyverszünet Napját, a lengyel függetlenséget és a Mártonokat" - írta Gyöngyösi, aki családja társaságában libával és elegáns italokkal ünnepelte meg névnapját.

A húsvét sem telt szegényesen Gyöngyösiéknél, igazi terülj-terülj asztalkám volt, ahol a fő fogás természetesen a sonka volt. A paprikás krumpli szóba sem jöhetett!

A nyaralásban sem fogja vissza magát a baloldali politikus, aki tavalyelőtt több helyen is lazított. "A családi nyaralás után a feleségemmel kettesben is eltöltöttünk egy hetet Horvátországban" - üzente a kisemberkampányt folytató Gyöngyösi, miközben tengeri herkentyűket fogyasztott feleségével.

Forrás: Instagram

Tavaly pedig Balatonföldváron pihente ki az éves fáradalmait, de a gondtalan nyaralást kénytelen volt megszakítani egy kis munkával. Ezt több tízezer forintos Ray-Ban napszemüvegével és egy finom kávéval tudósította.

Gyöngyösi amúgy is imádja a luxustermékeket, egyik utazása előtt pakolás közben egy Boss-alsónadrágot villantott, ami szintén nem a kisemberek sajátossága.

Jakab Péter jobbkezének volt mit a bőröndbe tennie, hiszen nem egy, nem két drága ruhája van. Ezt a csodálatos öltönykölteményt például biztosan nem a turkálóban vásárolta.

Az ilyen anyagi helyzetben lévő emberek szívesen áldoznak hóbortjaikra. "Egy nehéz hét után ebédidőben kiugrottunk David Kadouch ún. "piknik" koncertjére, meghallgatni Chopin, Debussy, Liszt és Janaček zongoraműveit. Utána volt lehetőségünk dedikáltatni és beszélgetni a világhírű, de közvetlen művésszel" - büszkélkedett a politikus, akinek megadatott, hogy fotózkodhasson a világhírű David Kadouchhal.