Hatalmas károk a Színművészeti józsefvárosi raktárában, a baloldali kerület mégsem indít pert

Vágólapra másolva!
Miután hatalmas károk keletkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem által bérelt józsefvárosi ingatlanban, olyannyira, hogy az épületet részleges bontásra ítélték, a tavalyi év első felében a kerület vezetése állagfelmérést rendelt el egy esetleges kártérítési per elindítása érdekében. Csakhogy időközben a baloldal politikai aktivistákat csinált a színésznövendékek egy részéből, a Színművészetiből pedig a baloldal szimbóluma lett. Így aztán Pikó Andráséknak politikailag kellemetlenné vált a pereskedés, ezért szépen lassan kihátráltak az ügyből. A jelek szerint Józsefváros baloldali városvezetésnek még a kerület pénzénél is fontosabb, hogy megfeleljen a baloldali szalonok törzsvendégeinek. 
Vágólapra másolva!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem évtizedek óta bérelte a józsefvárosi önkormányzattól a Gyulai Pál utca 8. egyik ingatlanát, amit elsősorban műhelynek és raktárnak használt. Csakhogy az elmúlt években alaposan leromlott az állapota az ingatlan udvarának hátsó részén U alakban elhelyezkedő helyiségnek. Olyannyira, hogy a BFKH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya tavaly áprilisban részleges bontást írt elő az egyébként az 1860-as években felhúzott épületre.

Pénzbehajtásnak indult

Az önkormányzat tudomásul vette a döntést, de előtte felkérte a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.-t, hogy szakértők bevonásával készítsen állagfelmérést a bontás előtt, nem titkoltan azzal a céllal, hogy kiperelhessen némi pénzt az ingatlant bérlő Színművészeti Egyetemből. Ugyanis Pikó András polgármester stábja akkor még úgy gondolta, hogy az állagromlásban komoly szerepe volt a felsőoktatási intézménynek. Az más kérdés, hogy a társasház által kiválasztott kivitelező hosszas csűrés-csavarás után visszalépett, így továbbra sem történt előrelépés az ügyben.

Csakhogy mindeközben változott a dolgok állása:

az aktivisták balhézása miatt a Színművészeti politikai színezetet kapott, a baloldali pártok és politikusok egymás után akaszkodtak rá az ügyre.

A Gyulai Pál utca 8. szám alatti ingatlan Forrás: Google Maps

Magyarázkodás lett belőle

Az önkormányzat ígéretének megfelelően elkezdte begyűjteni a különféle szakvéleményeket annak érdekében, hogy a színésznevelő iskola károkozása miatt némi pénzhez jusson. Az Origo birtokába jutott Béhm Lajos tavaly júniusban készített jogi véleménye. A baloldali városvezetés által felkért szakértő a dokumentumban hosszasan taglalta, hogy a kialakult műszaki állapotot milyen okok idézték elő, és ki a felelős mindezért.

Szerinte a mészkő anyagú alap, a vegyes falazatú falszerkezet nehezen áll ellen az időjárás viszontagságainak, de emellett kitért arra is, hogy

az önkormányzatot és az egyetemet is felelősség terheli az állagromlás miatt.

Furcsa módon mégis arrafelé terelte az ügyet, hogy nem érdemes kártérítési pert indítani, hiszen a bérleti jogviszony kezdetén nem készültek fényképek az épületben uralkodó állapotokról, így pedig nem lehet megállapítani, milyen károsodás történt a Színművészeti hibájából.

Forrás: Origo

Kifejezetten árulkodó, hogy pár nappal a színművészetis hallgatók blokádja után elkészült egy másik jogi vélemény is: Bálint Tibor ügyvéd tavaly novemberben gyakorlatilag ugyanarra jutott, és ugyanazzal érvelt, mint a korábbi jogász. "Nem készült vagy nincsen meg a bérlőnek való birtokbaadás jegyzőkönyve, amely esetleg rögzítette volna a birtokba adáskori állapotot" - állapította meg a szakértő, amivel szintén azt sugalmazta, hogy az önkormányzat nem járna jól a pereskedéssel.

Pikóék megkérdeztek egy okleveles gépészmérnököt is az ügyben. Ahogy az Origóhoz eljutatott levélből kiderül, Bártfai László azt írta, "kétséges, hogy műszaki szakértő évtizedekre visszamenőleg meg tudná állapítani az elmaradt karbantartások százalékos megoszlását". Mondani sem kell, hogy ez az álláspont is tökéletesen illeszkedett a sorba.

Forrás: Origo

Csakhogy a fenti indoklások meglehetősen ingatag lábakon állnak, hiszen a kártérítési perek sajátossága az, hogy a bíróság miután mindkét fél közrehatását mérlegeli, szinte sosem állapít meg százszázalékos felelősséget, a felek jellemzően osztoznak a felelősségen. Ezt minden bizonnyal a józsefvárosi önkormányzatnál is tudják, azonban nagyon úgy néz ki, politikailag kellemetlen lett volna nekimenni a baloldal körében népszerű egyetemnek.

A Színművészeti az első, Józsefváros a második Pikó András számára

Forrásunk elmondása szerint az önkormányzatban megoszlottak a vélemények a kérdésről: tavaly ősszel felmerült "az osztozkodó álláspont", ezt leginkább a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságot vezető MSZP-s Veres Gábor támogatta. A szocialista politikus "a kártérítési vonalra" terelte volna az ügyet, ennek érdekében még egy plusz szakértői véleményt is bekért. Csakhogy a dokumentum a mai napig nem készült el, amiből arra lehet következtetni, hogy "az irányvonal megváltoztatása" komoly ellenállásba ütközött a baloldali városvezetésnél.

A mosdatógépezet gyorsan beindult, és az állagfelméréssel megbízott Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. február 2-án benyújtott egy előterjesztést Pikó Andrásnak. Az indítványban azt javasolták a képviselő-testületnek, hogy vegye tudomásul "a tulajdonosi (önkormányzat - szerk.) felelősség megállapítását", és ne indítson kártérítési pert a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen.

Álláspontjukat azzal indokolták, hogy a "keresetlevélhez nem lehet pernyertességet elősegítő bizonyítékokat csatolni, valamint a keresetindítás becsült költségei (pertárgyérték alapján illeték, stb.) tovább növelik az önkormányzat kiadásait". Nem sokkal ezután a jogi osztály - a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. előterjesztésével összhangban - elő is készítette az erről szóló polgármesteri döntést. Magyarán ekkor még nagyon úgy állt a dolog, hogy

a baloldali vezetésű önkormányzat feltehetően komoly milliók árán inkább hátrébb lép egyet, nehogy kellemetlenséget okozzon a (régi) Színművészetinek.

Ez annak fényében különös, hogy azt valamennyi szakvélemény elismeri: az egyetemnek is komoly szerepe volt abban, hogy az épület jelenleg borzasztó állapotban van.

Forrás: Origo

Információink szerint a dokumentumot február 11-én írta volna alá Pikó András, azonban az utolsó pillanatban Melegh Mónika aljegyző leállította a folyamatot. Úgy tudjuk, a visszavonulót azzal indokolta munkatársai előtt, hogy

Úgy tudjuk, a baloldali városvezetés politikai okokból jelenleg "parkoltatja" az ügyet.

Pártkatona bizalmasából aljegyzőt csinált Pikó

Meleghet tavaly decemberben nevezték ki Józsefváros második aljegyzőjének. Előléptetését minden bizonnyal annak köszönhette, hogy az önkormányzati választás után előbb Pikó András polgármester kabinetében, később a jogi iroda vezetőjeként tevékenykedett. Bár a baloldali vezetésű önkormányzat látszólag szabályszerűen választotta ki Meleghet a pozícióra, erős a gyanú, hogy előre, politikai alapon döntöttek az ügyben.

Főleg, hogy a politikus-jogász korábban a kispesti Párbeszéd elnöke volt, és még Karácsony Gergellyel is van közös fotója. Bár információnk szerint Meleghnek nincs meg a jogszabály által előírt kétéves közigazgatási gyakorlata, ezt kérdésünkre tagadta.