Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magyarország megbecsüli a nőket

daughter congratulates mom mother day gift happy woman baby bouquet daughter giving beautiful beauty birthday casual celebration cheerful child childhood concept cute emotion face family female flower fun girl mum happiness holiday home indoor kid caucasi
Happy mother's day! Child daughter congratulates mom and gives her flowers tulips and postcard. Mum and girl smiling. Family holiday and togetherness.
Vágólapra másolva!
A nők és férfiak közötti egyensúlyért a kormány az elmúlt tíz évben számos olyan döntést hozott, amely hozzájárult a nők lehetőségeinek, választási szabadságának bővüléséhez, munkájuk megbecsüléséhez, a családi élet és a munka világának összehangolásához és ahhoz, hogy az anyaság vállalása ne legyen azonos az anyagi nehézségek vállalásával - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal hétfőn, nőnapon az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint 2010 óta az Európai Unión belül - Málta után - Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatása. Különösen szembetűnő a javuló tendencia a gyereket nevelő nők körében,

Magyarországon ugyanis a 6 év alatti gyerekeket nevelő nők között 2010 óta több mint 30 százalékkal nőtt azok aránya, akik gyerekük nevelése mellett kereső tevékenységet is folytatnak.

Mindez köszönhető a bölcsődei férőhelyek folyamatos fejlesztésének, a munkavállalást a gyed mellett lehetővé tevő gyed extrának és a munkaalapú gazdaságpolitika eredményeinek - írták.
Hozzátették, 10 év alatt, Magyarországon kevesebb mint a felére csökkent a női munkanélküliség.

A nők és férfiak összes keresetének középső értékét egymáshoz hasonlító OECD-felmérés szerint Magyarországon 20 százalékkal csökkent a bérszakadék. A két csoport összehasonlításában Magyarországon 5,1 százalék az eltérés, ami a hetedik legjobb érték az OECD-országok között, s kevesebb mint a fele ezen országok átlagának.

A vezetők között a nők aránya 2019-ben Magyarországon a 6. legnagyobb volt az unión belül, jóval meghaladva a tagállamok átlagát. Az uniós átlagnál Magyarországon jóval magasabb a nők aránya a magas szintű vezetők között is - áll a közleményben.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Yuganov Konstantin

A nők kettős - munkaerőpiaci és gyermeknevelési - szerepvállalását pedig olyan lehetőségekkel honorálja a kormány, mint a négy- vagy többgyerekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, a diákhitel-tartozások gyerekvállalás esetén történő csökkentése, illetve elengedése, vagy a nők 40 kedvezményes nyugdíjazás lehetősége, amellyel már több mint 300 ezer nő élt - emlékeztettek.
Kitértek arra is, hogy 2010 óta Európában Magyarországon nőtt leginkább - csaknem negyedével - a gyerekvállalási kedv, amely 25 éve nem volt ilyen magas.

2010-ben öt tervezett gyerekből 3 született meg, ma már 4, azaz csökkent a különbség a tervezett és megszülető gyerekek száma között.

Mindezeken felül július 1-jétől a kormány a csecsemőgondozási díjat a bruttó bér 100 százalékra emeli, így az édesanyák a gyermeknevelés első félévében - Európában kivételes módon - többet kapnak kézhez, mint a korábbi nettó bérük; mert Magyarország megbecsüli a nőket - írta a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről