Büntetőjogi felelősség is terhelheti Erdőkertes baloldali háziorvosát

Vágólapra másolva!
Büntetőjogi felelősség is terhelheti a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvost - jelentette ki Futó Barnabás ügyvéd a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának csütörtöki adásában. 
Vágólapra másolva!

A szakértő a Büntető törvénykönyv vonatkozó passzusát ismertetve leszögezte, hogy aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el. Szerinte a háziorvos tette inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így súlyosabb lehet a büntetési tétel is. "Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek" - jelezte.

Futó Barnabás szerint ebben az esetben nem szükséges feljelentést tenni, hiszen hivatalból is indíthat eljárást a nyomozóhatóság. Kérdésre kitért arra is: ha egy politikus azt mondja, hogy "a kormány mutyivakcinákkal akar oltatni", az rémhírterjesztésnek minősülhet, ami hivatalból üldözendő.

Büntetőjogi felelősség is terhelheti Kiss Csabát, amiért megtagadta az oltások beadását Forrás: Facebook

A Pest Megyei Kormányhivatal kedden azt közölte, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára. A bírságot azzal indokolták, hogy az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és jogi előírásoknak is.

Mint ismert, az Origo számolt be róla elsőként, hogy hippokratészi esküjét megszegve megtagadja betegeitől az oltást Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje. Még akkor sem hajlandó oltani, ha betegei ezt külön kérik tőle. A politikus egészségügyi dolgozóként még saját magának sem adatta be a vakcinát.