Gyurcsány ismét bizonyítja, hogy ő diktál a teljes baloldalnak

Gyurcsány Ferenc Jakab Péter Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
Az előválasztási kampány részeként aktivisták toborzásába kezdett a Demokratikus Koalíció (DK) - derül ki a baloldali párt közösségi oldaláról. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a DK, ellentétben a többiekkel, mind a 106 körzetben indít jelöltet. Mindez pedig azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc elvinné mind a 106 választókerületet, egyértelművé téve, hogy ő uralja a teljes baloldalt. 
Vágólapra másolva!

A DK szerdán közzétett posztjában azzal a szöveggel intézett felhívást követőihez, hogy "ha te is segítenéd a legerősebb ellenzéki pártot, a DK-t és jelöltjeit az ellenzéki előválasztáson, akkor csatlakozz a csapatunkhoz".

A bejelentés azok után kifejezetten érdekes, hogy az elmúlt napokban több baloldali párt, így az MSZP és a Jobbik is jelezte, nem indít jelöltet az összes körzetben az előválasztáson.

Tóth Bertalan, a szocialisták társelnöke egy háttérbeszélgetésen elárulta, hogy mindössze hatvan-hetven választókerületben lesz a Párbeszéddel közös jelöltjük. Nem sokkal utána Jakab Péter Jobbik-elnök leszögezte, hogy egészen biztosan nem fognak elindulni mind a 106 körzetben.

A Momentum és az LMP egyelőre nem nyilvánult meg a kérdésben, egyedül a DK mondta biztosra, hogy az összes választókerületben lesz indulójuk. A radikális baloldali párt honlapján megjelent egy nyolcvan nevet tartalmazó lista, körzetenkénti bontásban, amiből az következik, hogy ezeken a helyeken már most megvannak az indulóik.

Korábbi, a témával foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy mindez tökéletesen illeszkedik Gyurcsány Ferenc DK-s pártelnök eddigi stratégiájába, miszerint tudatosan uralja és nyomás alá helyezi a szövetségeseit.

Az, hogy a DK aktivistatoborzásba kezdett, szintén arra mutat, hogy Gyurcsány valamennyi körzetet elvinné, teljes mértékben maga alá rendelve a vele szövetkező pártokat. Mint ismert, a DK hosszú ideje a baloldal vezető ereje, Gyurcsány pedig régóta egyedül határozza meg a baloldal stratégiáját. Ez utóbbi kapcsán elég csak a jelenleg is tartó oltásellenes kampányra gondolni, amiben a baloldali pártok jól láthatóan követték a DK-t.