Sikeres a magyar védekezés, elsőként térhetünk vissza a normális élethez az Európai Unióban

nyitás 2021.05.01. Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Magyarország jelenleg a második helyen áll átoltottság tekintetében az Európai Unióban, és az első, ahol újraindulhat az élet. Mindez a kormány gyors vakcinabeszerzésének, a hatékony oltási programnak és a korlátozások következetes, fokozatos bevezetésének és feloldásának köszönhető.
Vágólapra másolva!

A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük - jelentette ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. Hozzátette, hogy ma Magyarország a járvány szempontjából biztonságosabb és védettebb, mint bármely más európai uniós ország.

Pontos oltási terv

Az első koronavírus elleni védőoltást tavaly december 26-án adták be Magyarországon, akkor az oltás az egészségügyi dolgozókkal, valamint az idősotthonok és szociális otthonok lakóival kezdődött. Február első hetében már elkezdődött a regisztrált idősek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, majd február 11-től már a 60 év alatti krónikus betegek vakcinálása is elindult. Kiemelt csoportokat is előrevettek az oltási rendben a járvány elleni védekezés érdekében, így beoltották a védekezésben részt vevő rendőröket, rendvédelmi dolgozókat és katonákat, a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és soron kívül kezdődött meg az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók, és a várandósok oltása is.

Nagykálló, 2021. május 14. Egy fiatal átveszi az első oltásról szóló igazolást, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. május 14-én Forrás: MTI/Balázs Attila

Április 24-től pedig minden regisztrált online foglalhat magának időpontot az oltásra, több vakcina közül is lehet választani, és már a 16-18 évesek, a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra.

Mindez annak köszönhető, hogy Magyarország nemcsak a közös uniós vakcinabeszerzésre támaszkodott, hanem keleti vakcinákat is beszerzett, és már tavaly tárgyalásokat kezdett a kínai és az orosz oltóanyagok beszerzéséről. Azt már januárban látni lehetett, hogy

a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott.

Erről akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt.

- fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor március közepén, amikor tombolt a járvány harmadik hulláma, úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk".

Magyarország mára eljutott odáig, hogy a következő közös uniós vakcinabeszerzésben nem vesz részt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott,

Elmondta, az eddig már beadott oltásokon felül vagy raktáron, vagy megrendelés alatt van Pfizerből 7 millió 300 ezer adag, Modernából 1 millió 200 ezer adag, Janssenből, ahol egy oltás is elegendő, van 4 millió, és van még 4 millió 700 ezer adag AstraZeneca is, a kínai és orosz oltóanyagok mellett.
Tehát elegendő vakcinánk van, amivel a 2021-es és a 2022-es évben, ha kell, be tudjuk oltani a magyarokat - emelte ki a miniszterelnök.

Fokozatos újranyitás

A járvány első hulláma után a kormány nemzeti konzultációban kérte ki az emberek véleményét az újraindítással kapcsolatban. A válaszadók 88 százaléka úgy vélekedett, hogy a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani.

A kormány ezért az újraindítás lépéseit a beoltottak számához kötötte.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata a 2,5 milliomodik beoltottnál 2021. április 7-én lépett életbe. Kinyithattak a március 8. óta zárva tartó üzletek, és újraindulhattak a szolgáltatások. Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, április 24-től életbe lépett az újraindítás második fokozata, kinyithattak a vendéglátóhelységek teraszai, kerthelységei.

A fokozatos újraindítás következő lépései 4 millió beoltottnál, május 1-jén léptek hatályba. Az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, és jelenleg az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A 2020. novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is. Továbbá kinyithattak a szállodák és az éttermek belső helyiségei.
Az óvodák és általános iskolák alsó tagozatai április 19-én nyithattak újra, május 10-én pedig újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban.

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltott után lép életbe, ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Szombat reggelre a beoltottak száma Magyarországon elérte a 4 969 321 főt, 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta. Mindez azt jelenti, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén minden bizonnyal átlépjük az ötmilliós határt is.

Most a következő enyhítések lépnek életbe ötmillió beoltott után:

  • Megszűnik a kijárási tilalom.
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása.
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken.
  • Szabad a sport a közterületeken.
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével.
  • A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát, és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.