Tizenkilenc éve történt a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb mészárlása

Móri bankrablás, évforduló, Mór, 2021
Mór, 2002. május 9. Egy kivételével azonosították a hat életet követelő a móri bankrablás áldozatait. A vizsgálatnak eddig sikerült tisztázni, hogy a támadás idején a bankban négy alkalmazott és egy biztonsági őr dolgozott, valamint három ügyfél tartózkodott. A támadás során hatan meghaltak, ketten pedig megsérültek. A képen: halottszállító kocsiba helyezik az egyik áldoztatot. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc éve történt a magyar kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűncselekménye, a móri bankrablás. Egy rabló páros nyolc embert gyilkolt meg hidegvérrel. Az ügyben először tévesen ítéltek el két embert, de öt évvel később egy véletlennek köszönhetően kiderült, hogy kik voltak az igazi tettesek, és a rendőrök elfogták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. Nagy a cellájában öngyilkos lett még azelőtt, hogy megvádolhatták volna, a társát viszont 2010-ben jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.
Vágólapra másolva!

2002. május 9-én délben két fegyveres férfi lépett be az Erste móri bankfiókjába. Mindenkit lelőttek, aki az útjukba került, ügyfeleket, banki dolgozókat és a biztonsági őrt is.

A vérengzésben összesen 8 ember halt meg,

közülük hatan a helyszínen, ketten a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. A két fegyveres 7,3 millió forintot zsákmányolt a rablás során.

Magyarországon sosem fordult még elő hasonló eset, a móri mészárlás az egész országot megrázta.

Halottszállító kocsiba helyezik az egyik áldozatot 2002. május 8-án Forrás: MTI/Földi Imre

A rendőrök nagy erőkkel keresték a rablókat. Pár órával a támadás után meg is neveztek két lehetséges elkövetőt, F. Róbertet és H. Szilárdot, de a nyomozás során nem találtak ellenük bizonyítékot.

A rendőrség először tízmillió, majd huszonötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben.

Később fantomképeket közöltek már az új gyanúsítottakról. 2002. július 24-én letartóztatták a rendőrök a fantomképen szereplő Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Majd a két büntetett előéletű férfit tanúvallomásokra, személyleírásokra és a házkutatások eredményeire alapozva meggyanúsították a móri bankrablással.

A rendőrség 2004-ben zárta le a nyomozást, úgy gondolták, hogy Kaiserék gyilkoltak Móron, a páros hiába tagadott.

Rendőrnyomozók dolgoznak a rablás helyszínén Forrás: MTI/Földi Imre

Szeptemberben álltak bíróság elé, első fokon Kaisert életfogytiglani börtönbüntetésre, Hajdút pedig 15 év fegyházbüntetésre ítélték. 2005-ben lett jogerős Kaiser Ede életfogytiglani ítélete.

Az ügyben 2006 októberében jött váratlan fordulat,

amikor egy amatőr hadszíntérkutató, háborús sírok keresése közben bukkant rá a gyilkossági ügyben használt fegyverekre és bizonyítékokra egy Tarján közeli erdőben. A rendőrök beazonosították a bizonyítékokat, ami alapján

kiderült, hogy az erdőben talált fegyvereknek közük van a móri bankrabláshoz és a veszprémi postásgyilkossághoz is.

A rajtuk talált DNS megegyezett a móri és veszprémi helyszíneken rögzített nyomokkal, de nem tudtak vele mit kezdeni, mert a büntetlen előélete miatt az ismeretlen nem szerepelt a nyilvántartásban. A fegyvereket megtaláló férfi nyilatkozata után jelentkezett egy tatabányai taxis, aki szabadidejét fémkereséssel töltötte a Vértesben a fémdetektorával. A taxis azt mondta a rendőröknek, hogy

2002 nyár elején megkereste egy ismerőse, hogy kölcsönkérje tőle a fémdetektorát az egyik barátja számára.

A taxis azonban nem akarta kiadni a keze közül egy ismeretlennek a drága készülékét, így abban egyeztek meg, hogy ő is elmegy az erdőbe. Egy Skodával vették fel a taxist, majd egy erdős területre mentek, ahol a férfi kiszállt, bement az erdőbe, majd onnan egy teli táskával tért vissza az autóhoz. A taxis nem tudta megmondani a férfi nevét, de emlékezett az autó rendszámának részleteire, valamint a telefonszámokat is vissza tudta keresni a telefonjában.

Ezekkel az információkkal a kezükben a rendőrök könnyen a nyomára bukkantak a valódi elkövetőknek, és 2007-ben, öt évvel a mészárlás után bejelentették, hogy elfogták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. Július 13-án Nagy László felakasztotta magát a cellájában, mielőtt megvádolhatták volna. Társának,

Weiszdorn Róbertnek egyedül kellett felelni a móri vérengzésért, őt 2010 végén jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték

azzal, hogy legkorábban negyven év múlva szabadulhat a börtönből. Az ítélet előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Weiszdornt. A férfi az ítélethirdetés előtt azt mondta:

Az utolsó szó jogán pedig bocsánatot kért beszédében az áldozatok családjaitól.

Weiszdorn Róbertet Forrás: MTI/Marjai János

Hajdú Lászlót és Kaiser Edét ugyan a bíróság felmentette a móri bankrablás és gyilkosságok vádja alól, de

más ügyek miatt mindkettejüket elítélték és hosszú éveket töltöttek börtönben.

Hajdú László az eljárás közben nevet változtatott, 2008-ban felmentették a móri vádak alól, de más bűncselekmények miatt 17 évre ítélték, amit később két évvel enyhítettek. Kaiser Edét is ebben az évben mentették fel a móri gyilkosságok vádja alól, ugyanakkor különböző fegyveres rablások miatt 18 év szabadságvesztésre ítélték, végül tavaly nyáron szabadult a Kozma utcai börtönből.