Egy okirathamisításért elítélt politikai tanácsadót neveztek ki gazdasági igazgatónak a Fővárosi Állatkertben

Budapest, 2020. augusztus 6. Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án. Az állatkert augusztus 9-én ünnepli fennállásának 154. évfordulóját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A korábban magánokirat-hamisítás miatt elítélt Szabó Orsolyát nevezték ki a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatójának - értesült az Origo. Mint ismert, az intézmény operatív igazgatója, Szabó Roland ellen jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban. 
Vágólapra másolva!

Múlt héten frissült a fővárosi állatkert honlapján elérhető vezetői névsor, amiben egy érdekes változás történt. A lista szerint ugyanis a tavaly évvégi belharcokat követően Szabó Orsolya személyében újra van gazdasági igazgatója a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézménynek.

Szabó Orsolya kinevezését megelőzően pénzügyi osztályvezetőként tevékenykedett a budapesti állatkertben. Informátorunk elmondása szerint ebből a pozícióból gyakorlatilag minden, Szabó Roland megbízott főigazgatót érintő szabálytalanságról tudott, hiszen többek között ő szignózta az ezzel kapcsolatos jelentéseket. Éppen ezért szerinte kifejezetten érdekes, hogy Szabó Orsolya felfelé tudott lépni a ranglétrán, amivel azt sugalmazta, hogy a döntést megelőzően sakkban tartotta főnökét.

A frissen kinevezett gazdasági igazgató egyébként korábban központi szereplője volt egy szövevényes gazdasági bűnügynek: a kétezres évek közepén pénzügyi osztályvezetőként dolgozott Fóton egészen addig, amíg a bíróság el nem ítélte magánokirat-hamisítás miatt. Mivel ezt követően nem tölthetett be köztisztviselői munkakört, a polgármester tanácsadója lett, és ebből a tisztségből igazgatta a város pénzügyeit.

Budapest, 2020. augusztus 6. Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án. Az állatkert augusztus 9-én ünnepli fennállásának 154. évfordulóját. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, tavaly év végén komoly hatalmi harcok alakultak ki a fővárosi intézményben, aminek eredményeképpen Mézes Rózsa gazdasági igazgatót eltávolították tisztségéből. A konfliktus forrása az volt, hogy a Mézes által képviselt szakmai vonal szembekerült a politikai vonallal, több kérdésben sem értettek egyet a felek. Szabó Roland ugyanis Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére, és ilyen formában a városháza politikai iránymutatásait követte.

Különösképpen érdekes, hogy a váltásra azután került sor, hogy a szakember több, az intézményt, és annak vezetőjét kellemetlenül érintő ügyet tárt fel. Mézes távozásával hatalmas űr keletkezett a szakmai stábban, az állatkert vezetése mai napig nem tudta teljesen rendezni a sorait. Főleg, hogy tavaly decemberben kiderült: időközben Szabó Roland ellen büntetőeljárás indult. Sajtóhírek szerint üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomoz ellene rendőrség.

Szabót tavaly novemberben nevezték ki az állatkert főigazgatójának, de ügyeinek nyilvánosságra kerülését követően rövid időn belül visszafokozták operatív igazgatónak. Bár papíron ez visszalépésnek számít, megőrizte hatalmát, és a mai napig irányítja az intézményt.