A magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség Budapest nyitás feloldás
Vágólapra másolva!
Bár vannak csekély különbségek a koronavírus elleni oltóanyagok között, minden vakcina biztonságos, ezért a kormány arra kér mindenkit, regisztráljon, és oltassa be magát - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani, az ország a társadalmi immunitás közelében van. A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig. A miniszter közölte: a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli "zöld zónába" sorolta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A rendkívül alacsony fertőzöttségi adatokból az látszik, hogy véglegesen sikerült letörni a koronavírus-járvány harmadik hullámát – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely, és hozzátette:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy az oltásokkal hazánk lényegesen jobban áll, mint Máltát kivéve bárki az Európai Unióban.

Sikerült letörni a járvány harmadik hullámát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az áldozatok többsége nem beoltott

A miniszter elmondta:

sajnos továbbra is igaz, hogy az áldozatok többsége nem beoltott személy.

Jelenleg 433 ezer olyan regisztrált van, aki még nem kapta meg az oltását, de rendelkezik védettségi igazolvánnyal, mert átesett a fertőzésen. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ők is felvehetik az oltást.

A társadalmi immunitásról azt mondta: a védettség 60 százalék fölött van, ugyanis a közel 10 milliós népességből 5,2 millióan kapták meg legalább az első oltást, és további több százezer ember védettséget szerzett. A szakemberek szerint 60-70 százalék között lehet a társadalmi védettség mértéke.

- fogalmazott a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a vakcinák nagyon jó védettséget biztosítanak. Minden oltóanyagból többlet van Magyarországon, bármelyiket meg lehet kapni, Pfizert is.

3,7 millió ember kapta meg a második oltását, közülük mindössze 8193 ember kapta el a vírust. A Pfizer oltás kapcsán kiemelte: 1,5 millióan kapták meg, ezután mindössze 3657-en betegedtek meg.

Minden vakcina biztonságos és hatékony Forrás: MTI/Balázs Attila

A Moderna-vakcina mindkét dózisát 209 ezer ember kapta meg. Közülük 204-en betegedtek meg. Az AstraZeneca mindkét oltását 181 ezer ember vette fel, akik közül 816-an betegedtek meg. A Szputnyik V oltóanyagot 809 ezren kapták meg, közülük pedig 697-en betegedtek meg. A Sinopharm esetében – amelyet 848 ezer fő vett fel – 2800-an betegedtek meg.

A magyar igazolvánnyal kiváltható lesz az uniós zöld kártya

Az uniós zöld kártyákról szólva a miniszter elmondta:

Az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok lesznek – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöld kártya kiváltására. Teljes lesz az utazási szabadság az unióban, azok számára, akik beoltották magukat – tette hozzá.

Kezdődik a kárpátaljai magyarok oltása – mondta Gulyás Gergely. A kárpátaljai magyarok számára is elérhető lesz a vakcina, hiszen ők az egyetlen határon túli közösség, ahol nem áll rendelkezésre oltóanyag.

A Magyar Falu Program gyorsan megvalósul

A Belügyminisztérium kiírt egy hatmilliárd forintos pályázatot járda- és útépítésre. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a kormány számára fontos, hogy a helyi infrastruktúra fejlődjön, így 26 milliárdért újulhatnak meg a helyi utak és járdák. Mindez egyben a Magyar Falu Program kiegészítése is.

A Belügyminisztérium ezt a programot gyorsan lebonyolítja, és a Magyar Falu Program keretében mintegy 3,8 milliárd plusz jut a mellékutak fejlesztésére.

A gazdaság újraindítását szolgálják ezek a lépések – tette hozzá.

További források jutnak a magyar falvaknak Forrás: Shutterstock

Ez egy jó jel

A fiatal az ISIS-hez köthető oldalakon vett részt beszélgetésekben, amelyekben kifejtette, hogy csőbombát készít, és tömegbe hajtana gépkocsival. Előkészületeket is tett: vásárolt a robbanószerkezet összeszereléséhez szükséges anyagokat – válaszolta Gulyás Gergely azon kérdésére, hogy mit lehet tudni a tervezett merénylettel kapcsolatban. A tárcavezető elmondta, hogy

a fiatal magyar egyetemista azután radikalizálódott, hogy áttért az iszlám hitre.

A hatóságok terrorcselekmények előkészületével gyanúsítják. A miniszter jó jelnek nevezte, hogy még az előkészületi szakaszban felléptek egy potenciális merénylő ellen a hatóságok.

Időben léptek a magyar terrorelhárítók Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyarország azok közé a tagállamok közé tartozik, Lengyelországgal, Dániával, Írországgal együtt, akik nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az integrációnak vannak területei, ahol a további integráció a szuverenitást sérti.

- mondta Gulyás az új európai uniós ügyészségről.

Elég gyermekded, de legalább vicces – reagált a miniszter arra, hogy Ferencváros polgármestere átnevezett több utcát a Fudan Egyetem leendő campusa körül.

Tulajdonszerzés bérleti jog helyett

Gulyás Gergely az önkormányzati lakások megvásárlása kapcsán tett törvényjavaslatról azt mondta, az előterjesztő jelezte, hogy változtatni kíván a javaslaton, ezért nem került még a ház elé a törvény. Általánosságban elmondta: a kabinet a határozatlan idejű bérleti joggal szemben a tulajdonszerzést támogatja

- válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Karácsonyi vesszőfutás

Arról, hogy tettek-e a kormánytagok kísérletet arra, hogy megakadályozzák Karácsony Gergely indulását a miniszterelnökségért, Gulyás Gergely elmondta:

Folyamatosan menekül Karácsony Forrás: Facebook

A tárcavezető kérdésre válaszolva továbbá megerősítette: a nemzeti oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani, de vállal bérgyártást nyugati és keleti vakcináknak is.

Kérdésre válaszolva továbbá elmondta: a Fudan Egyetem terve egyelőre a tervezőasztalon van, tehát az ezzel kapcsolatos baloldali hangulatkeltésnek semmi alapja nincsen.

Hozzátette: a miniszterelnöknek van kínai meghívása, de annak semmi köze nincs a Fudan Egyetemhez.

Az Origo kérdésére azt mondta Gulyás, hogy

a 16 éven aluliak kísérővel bemehetnek majd zenés-táncos rendezvényre.

Nem kívánatos személy Jourová

Arra a kérdésre, hogy Vera Jourová kijelentette, hogy a második félévben aktiválhatják Magyarország és Lengyelország ellen a jogállami mechanizmust, közölte: olyan EU-s biztosról beszélünk, akit hazánk nem kívánatos személynek tekint.

Persona non grata Jourová a magyar kormány szemében Forrás: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Hazánk álláspontja teljesen világos: nem szeretjük, ha a jogállam fogalmával visszaélnek és beleavatkoznak egyes országok belügyeibe. Hozzátette: valós jogállami sérülések esetén ugyanakkor Magyarország is támogatja a szankciókat.

Színjáték a baloldal előválasztása

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely színjátéknak nevezte a baloldali előválasztást, és kiemelte: látszik, hogy Gyurcsány Ferenctől függ, hogy ki hol indulhat.

A védettségi igazolványok kapcsán elmondta: eddig 12 országgal állapodtak meg kölcsönösen, hogy elfogadják egymás védettségi igazolványait, ám reménykedik benne, hogy ez a szám sokkal magasabb lesz.

Az uniós agrárreform kapcsán feltett kérdésre válaszolva kiemelte: az uniós agrárminiszterek két napon keresztül tanácskoztak.

- mondta a tárgyalásokról Gulyás Gergely, aki szerint a józan ésszel ellentétes követeléseket a zöld politika nevében hangoztatták a brüsszeli bürokraták.

Gyurcsány dönt arról, ki hol indul Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ez Karácsony legnagyobb eredménye

A miniszter egy kérdésre válaszolva katasztrofálisnak nevezte Karácsony Gergely városirányítását. –

Több a dugó, több a szemét és több a hajléktalan

- összegzett Gulyás Gergely, aki szintén kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a főpolgármester számára ezért előnyös, hogy azokat próbálja megszólítani az ország más részein, akik nem tapasztalták meg közvetlenül budapesti munkásságát, és így nincs mihez viszonyítaniuk.

Egy Ukrajnával kapcsolatos kérdésre válaszolva a tárcavezető kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a kárpátaljai magyarság megőrizhesse jogait, különösen a nyelvhasználat kapcsán.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: Gyurcsány Ferenc 10-15 évvel ezelőtti nyilatkozatait figyelembe véve értelmezhetetlenek a mai állításai például az orosz befolyás kapcsán, hiszen ő volt az, aki Putyint meghívta a házába.

- emlékeztetett.

Többletszabadságot kapnak az egészségügyi dolgozók Forrás: MTI/Komka Péter

Kitartó és áldozatos munkájuk miatt többletszabadságot kapnak az egészségügyben dolgozók. Május 31-ével bezárt a kiskunhalasi mobil járványkórház - mondta Gulyás. Kérdésre azt mondta, hogy a harmadik oltást mindenki megkaphatja majd, ha szükséges lesz. Ráadásul rengeteg szabad vakcina van, és ezért adunk kölcsön vakcinát - tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy 2030-ra épülhetnek fel az új paksi blokkok. Csak a kölcsönösen elismert védelmi igazolványok birtokában lehet belépni az éttermek belső tereibe.