Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsonynak Tiborcz Istvántól

KARÁCSONY Gergely főpolgármester nyilatkozik sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2019. november 6. Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, Budapest regnáló főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó" kifejezést használta. Karácsony Gergelyt a bíróság eltiltotta a további jogsértésektől, és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére.
Vágólapra másolva!

Fél évvel ezelőtt, 2020 decemberében Karácsony Gergely Facebook-oldalán diadalittasan kijelentette, bárhányszor leírhatja és mondhatja: „Tiborcz-adó, Tiborcz-, Tiborcz-adó". Nos, a fentiekben nevezett másodfokú, immáron jogerős ítélet éppen ennek az ellenkezőjére kötelezi a főpolgármestert - tudatta sajtóközleményben Tiborcz István.

Emlékezetes:

Tiborcz azért indított személyiségi jogi pert Karácsony Gergely ellen, mert az az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet „Tiborcz-adóként" emlegette.

A jogerős döntés szerint Karácsonynak bocsánatot kell kérnie Tiborcz Istvántól, el kell távolítania a kérdéses tartalmakat, és kártérítést is fizetnie kell Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A jogerős bírósági döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy az akkori főpolgármester-jelölt választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták, annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a 2021. június 7-én meghozott jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal:

Ezenfelül minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell. A jogsértés miatt pedig 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz István részére.

Tiborcz István közleményben üdvözölte a másodfokú bíróság ítéletét:

„Őszintén remélem, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését, és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá, eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is.

Frissítés (16:40): Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelezte, hogy fellebbeznek a másodfokú bíróság döntése ellen és a Kúrián folytatódhat a per.