Péterfalvi Attila nyilatkozott az ellenzéki előválasztásról

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a siófoki arcfelismerő rendszerről, valamint az ellenzéki előválasztásról.
Vágólapra másolva!

Siófok városában az önkormányzat arcfelismerő rendszert kíván bevezetni, sokak szerint ez a módszer nem jó, az eljárás Kínára mutat. Péterfalvi Attila szerint az való igaz, hogy pont Kína a negatív példa, hogy miként lehet rossz irányba is felhasználni azt a kamerarendszert, amit az arcfelismerő módszer mögé raknak. Ez egyfajta súlyos korlátozásnak mondható, mert az embereket a felvételek alapján ítélik meg.

A kamerarendszer mindenkit minden pillanatban azonosítani tud, a felvett képekről azt mondta a szakember, nem mindegy, hogy az arcfelismerést milyen módon működtetik. Magyarországon régebben az sem volt megengedett, hogy a képeket rögzítsék, ezért is kellett rendőröknek kezelni a rendszert, hogy az intézkedéseket segítsék. Később már rögzítésre kerültek a képek, de csak akkor, amikor a rendőr megítélése szerint erre szükség volt.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.