Gulyás Gergely: A kereszténydemokratáknak meg kell szervezniük magukat Európában

GULYÁS Gergely
Sátoraljaújhely, 2021. július 24. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen Sátoraljaújhelyen 2021. július 24-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A kereszténydemokrata-konzervatív politikai erőknek meg kell szervezniük magukat Európában - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Sátoraljaújhelyen.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem kerekasztal-beszélgetését követően újságíróknak elmondta,

míg a kereszténydemokrácia Közép-Európában különösen erős, addig az európai politikában már nincs képviselete.

A kisebb pártok egymás elleni küzdelmével és az Európai Néppárt balra tolódásával megnyílt a tér, a mi feladatunk, hogy a kereszténydemokráciát képviselő mozgalmakat, pártokat, erőket összefogjuk, és azoknak intézményes kereteket teremtsünk - közölte a miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen, Sátoraljaújhelyen, 2021. július 24-én Forrás: MTI/Vajda János

Gulyás kifejtette, ma Nyugat- és Közép-Európa között komoly értékrendbeli különbségek vannak, a magyarok nem mondják meg, hogyan éljenek a svédek, a belgák, vagy a németek,

Tudunk saját magunk szabadon dönteni arról, hogyan szeretnénk élni - erősítette meg a miniszter, megjegyezve: a magyarok három évtizede demokráciában élnek, ezért döntéseiket mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Kérdésre válaszolva elmondta, Nyugat-Európa legtöbb államában komoly társadalmi változások történtek, ezek eredményezték az ottani "másként gondolkodást" olyan értékekről is, mint a családpolitika vagy a családszabályozás. A nyugati-európai pártok sok mindent feladtak a keresztény-konzervatív értékekből, de ezt a magyarok tudomásul vették, és saját döntéseiket szeretnék meghozni - tette hozzá.

A kereszténydemokrácia reneszánsza Európában című panelbeszélgetésen a miniszter fontos kérdésnek nevezte azt, hogy miként lehet az Európai Néppárttól jobbra egy szélsőségektől mentes pártszövetséget létrehozni. Szavai szerint ennek megalkotása során

Megjegyezte, ezt a tisztet még az erős kereszténydemokráciával rendelkező közép-európai országok sem vállalják és ebbe a harcba csak akkor szállnak be, ha a kereszténydemokrácia már győzelmet aratott.

Ez elsősorban a gazdasági-életszínvonalbeli különbségek miatt van, hiszen ez még mindig meghatározó a kontinensen, a közép-európai identitás erősítésében ezért a gazdasági sikeresség is nagyon fontos - tette hozzá a miniszter.

Az európai politika elitjével úgy kell beláttatni az intoleranciára és a kizárólagosságra való törekvés elfogadhatatlanságát, hogy közben mi még véletlenül se váljunk ilyenné - fogalmazott a miniszter.

Az eseményen felszólalt Dominik Tarczynski, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) EP-képviselője, Ján Marosz szlovák miniszterelnöki tanácsadó, John O'Sullivan, a Duna Intézet elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt kül- és nemzetpolitikai kabinetvezetője és Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke.