Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjünk be az óvodákba, iskolákba

Brüsszel, 2020. július 17. Az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
A gyermekvédelem azt jelenti, hogy Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjünk be az óvodákba, iskolákba. Mi erre nem vagyunk hajlandóak. Természetesen Magyarország mindenkinek a méltóságát tiszteletben tartja. A magyar kormánynak semmi dolga nincs azzal, hogy felnőttként ki miként éli az életét, ha a jogszabályokat betartja. De a gyermekvédelem állami kötelezettség, felelősség. Ezt nemcsak a magyar alaptörvény határozza meg, hanem az EU charta is, amely a 11. szakaszban kimondja, hogy a gyermekek nevelésének feladata elsősorban a szülő kötelezettsége, és ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés, mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón. Ez jól mutatja a civilizációs szakadékot, amely az EP baloldali többsége és a magyar kormány között fennáll. A gyermekvédelem ügye a legfontosabb, Brüsszel hiába próbálja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjünk be az óvodákba és iskolákba.

A gyermekvédelem állami feladat, és az uniós alapjogi charta is ezt szabályozza. Brüsszel nem mondhatja meg, hogy ki hogyan nevelje a gyermekét

- tette hozzá.

Ez egy álhír

Gulyás Gergely álhírnek nevezte azokat a híreket, hogy felfüggesztették volna a magyar helyreállítási alap felhasználásról szóló terveket Brüsszelben. Hónapok óta tartanak a tárgyalások, egyes fejezeteket újranyitottak, de szó sincs arról, hogy elutasították volna a terveket.

A kormány tárgyalt a járványügyi helyzetről is szerdai ülésén.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A delta variáns azokat fenyegeti leginkább, akik nem olttatták be magukat.

Napok óta olyan betegek halnak meg, akik nem voltak beoltva

- mondta Gulyás.

Újabb álhír röppent fel Brüsszelből Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Jól teljesít a magyar gazdaság

A kormány megvitatta a gazdasági helyzetet. Elmondta, hogy javult a foglalkoztatottság. Májusban 4,6 millióan dolgoztak, 55 ezerrel többen, mint egy éve, és 47 ezerrel többen áprilishoz képest.

Júniusban tovább javulhat a munkaerőpiaci helyzet, és elérheti a foglalkoztatottság a válság előtti szintet, de akár új csúcsot is dönthet.

A magyar gazdaság második negyedévben kiemelkedően jól fog teljesíteni.

Újabb oltási kampány indul

A negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ezek csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással. Emiatt

Újabb oltási kampány indul Forrás: MTI/Balázs Attila

A zöld kártyák kiállítása zavartalan, több mint félmilliót igényeltek és nyomtattak ki eddig. A kormány mindenkit arra kér, külföldi utazás előtt a Külügyminisztérium honlapján tájékozódjon arról, hogy az adott országba milyen körülmények között lehet belépni, milyen oltásokat fogadnak el, milyen tesztek kellenek.

Itt vannak az építőipari bejelentések

A kormány tárgyalt az építőipari alapanyagárakról. A piaci folyamatok az áremelkedést csak részben indokolják, különösen a fém- és fatermékek piacán.

Az építőipari termékek exportjára tilalmat vet ki a kormány 2021. október elsejétől.

A bejelentési regisztrációs kötelezettséget azonnali hatállyal bevezetik. Ezenfelül az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszeren belül is ellenőrzik ezen termékek fuvarozását.

A kormány kiegészítő bányajáradékot vezet több termék esetében. A meghatározott ár feletti rész 90 százaléka lesz a bányajáradék, amelyet a 3 milliárd forint éves bevételt meghaladó cégeknek kell fizetniük.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy kibővítik a GVH jogkörét, amely jelenleg is vizsgálódik az építőanyag-gyártóknál és -forgalmazóknál, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Hatóság azt vizsgálja, hogy milyen helyettesítővel lehet pótolni a hiánycikknek számító termékeket. Gulyás közölte, nem az áruk szabad mozgását akarják akadályozni, hanem az extraprofit ellen kívánnak fellépni.

A kormány lépett az elszálló építőanyagárak ügyében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nincs nyomás

Az Origo kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország nem érez nyomást Joe Biden adminisztrációja felöl, amiért blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációját a kisebbségellenes nyelvtörvény miatt. Magyarország Ukrajna EU-csatlakozását korábban is támogatta, beleértve a vízumliberalizációt is, de ezt követően Kijev a kisebbségi nyelvhasználatot durván korlátozó nyelvtörvényt hozott. Magyarország addig vétózik, amíg Ukrajna nem módosítja a törvényt. Az amerikai adminisztráció ezt tudomásul vette – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kell arra számítani, hogy hasonló intézkedésekre lesz szükség egy esetleges negyedik hullám esetén, mint ami korábban volt. Elképzelhető, hogy a védettségi igazolványokhoz kötik egyes szolgáltatások igénybevételét.

Felelőtlen félelemkeltés

Az augusztus 20-i ünnepségeken sajnálatos módon, Budapest főpolgármesterének döntését tudomásul véve

a tűzijátékokból kihagyják a Lánchíd fényfestését és kivilágítását.

A kínai vakcinákkal kapcsolatos tesztelésekről, a védelem kialakulásáról közzétett álhírek megalapozatlanok, a kínai oltóanyagot a WHO engedélyezte, hatékonynak találta, ezt a magyar adatok is alátámasztják, felelőtlen a félelemkeltés.

A mai EP-vita is azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök javaslata, ami az Európai Parlament átalakításáról szól, szükséges.

– A zsarolás nem tartozik a bizottság eszköztárába. A pedofilellenes törvénynek az uniós pénzekhez semmi köze nem lehet, ezt Vera Jourová is elismerte – közölte Gulyás Gergely. – Ha az EU a jogállamiságot tiszteletben tartja, akkor a szabályok szerint kell eljárniuk, mi a vitára nyitottak vagyunk – tette hozzá a miniszter.

Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is elismerte, hogy a gyermekvédelmi törvényt nem lehet a források kifizetéséhez kötni Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Önveszélyesek

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti konzultációval kapcsolatos plakátok a kormány plakátjai, amit a kormány jó reklámnak tart, figyelemfelkeltő, ami már alapjaiban siker. A Sinopharm-vakcinával kapcsolatosan a baloldali, liberális újságírókat megkérte, ne vindikálják magukat virológusnak.

– Ma körülbelül hatmillió védett ember van Magyarországon, ha hozzávesszük azokat is, akik már átestek a betegségen – mondta a miniszter a járvánnyal kapcsolatos további kérdésekre válaszolva. Hozzátette: van 2,5 millió ember, aki nem oltotta be magát, akik nem köz-, hanem elsősorban önveszélyesek. ha beoltatják magukat, akkor lényegesen csökken a súlyos megbetegedés lehetősége.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltást sehol nem tették kötelezővé, így a magyar kormány sem döntött erről. A felelősség azé, aki nem oltotta be magát. Ha a társadalom 85 százaléka be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is védett lenne az ország. Érdemes vitázni, és jogosak azok a kérdések, hogy legyen-e kötelező egyes területeken az oltás – mondta a miniszter, aki mindenkit vitára biztat a kérdésben. – Humán erőforrás tekintetében jól áll az ország, így felkészülten várjuk az esetleges a negyedik hullámot – közölte Gulyás Gergely.

Csak magunkra számíthatunk

A miniszter a szerdai strasbourgi vitával kapcsolatban kijelentette,

Magyarország elsősorban csak magára számíthat. – Önállónak és függetlennek lenni a globalizált világban nem lehetséges. Vannak partnereink az unióban és Európán kívül is, sokan, sokszor kiálltak már mellettünk – rögzítette Gulyás Gergely. Megosztja az Európai Uniót a magyar gyermekvédelmi törvény, ez a bizonyítéka, hogy Brüsszeltől függetlenül többféle gondolkodásmód is létezik a politikus szerint.

Éles vita volt az EP-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A britek is az uniós döntések miatt hagyták el a közösséget: úgy látták jónak, hogy Angliában angol bíróság hozza az ítéleteket.

Nincs napirenden a nyugdíjkorhatár emelése

– emlékeztetett a miniszter.

– Nincs napirenden a nyugdíjkorhatár emelése – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely, hozzátéve: a rendszer képes önmagát fenntartani, azonban ha ezt fenn akarjuk tartani, akkor továbbra is a családpolitikát kell támogatni a demográfiai kihívások kapcsán. – Senki nem tiltja meg, hogy egy tinédzser bárkivel, bármiről beszélgessen, nem korlátozzák a szólásszabadságukat – mondta a miniszter a pedofilellenes törvény kapcsán.

– Sok vakcinánk van, a legtöbb a Pfizerből van, valamint Sinopharmból is jelentős mennyiség áll rendelkezésre, kidobni nem kellett vakcinákat. A német mRns vakcinából a tervek szerint nem érkezik Magyarországra – rögzítette Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva.

Ebben érdekelt Magyarország

- rögzítette Gulyás Gergely. A miniszter a geopolitikai viszonyok kapcsán hangsúlyozta: Magyarország a békés együttműködésben érdekelt a külpolitikában.

A NATO és az EU tagjaként abban is érdekeltek vagyunk, hogy a nagyhatalmak közötti viszony nyugodt legyen.

– Lényegesen több a dugó, a hajléktalan, és több a szemét, így lehet összefoglalni a főváros elmúlt két évét. A dugók pedig nem teszik zölddé Budapestet, ahogy a főpolgármester szeretné – mondta Gulyás Gergely. – Ahol értelmes együttműködésre van lehetőség, ott arra törekednek a fővárossal – emelte ki a miniszter, hozzátéve: döntés született arról is, hogy 10,2 milliárdos támogatást kapnak a fővárosi szakrendelők.

Megnőtt a dugók száma Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter szerint a főváros vezetésének a tevékenységét az alapján érdemes megítélni, amikért felelnek. – Például ilyen a közlekedés, vagy a köztisztaság – közölte. Gulyás Gergely elmondta, hogy a bérlakástörvény kapcsán tiszteletben tartja a Köztársasági Elnök vétóját.

Nem tartja elfogadhatónak viszont, hogy Dobrev Klára rasszistának és homofóbnak állította be Orbán Viktort a mai EP-vitán. – Ha az EU-ban van még jelentősége a jogszabályoknak, akkor csak a források helytelen felhasználása esetén lehet pénzeket elvonni egy országtól, ezt a kormány mindig támogatta – mondta a miniszter. –

Orvosból és ápolóból is több dolgozik az állami ellátórendszerben az új szolgálati jogviszony elfogadása óta

- közölte Gulyás Gergely, hozzátéve: az Országos Kórházi Főigazgatóság fog dönteni arról, hogy milyen plusz juttatások lesznek az egészségügyben, kiemelten foglalkozva a nőgyógyászati ellátásokkal.

A Diákváros kapcsán a miniszter elmondta: egyértelmű, hogy lesz Diákváros, ami egy kész koncepció és jó terv, a Fudan Egyetem vitája pedig ettől teljesen független. A gyermekek védelméről szóló törvény kapcsán Gulyás Gergely közölte, hogy a pedofil nyilvántartásban mindenkinek a neve olvasható lesz, aki a jogszabály hatálya alá esik.

Az elfogadó országok között vagyunk

A miniszter elmondta:

- Magyarországon ennek ellenére is szigorú volt a Covid-nyilvántartás – mondta. - Azokban a társadalmakban, ahol jelentős a migráció, ott kisebb lehet a homoszexuálisokkal szembeni tolerancia. Magyarország az elfogadó országok közé tartozik – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A btk. úgy került módosításra, hogy a kisebbségekkel szembeni sérelmek súlyosabban büntethetők. Az emberi méltóság védelme a homoszexuálisok számára is biztosított – közölte a miniszter