Álinterjút közölt a Nők Lapja, lebuktak és gyorsan kirúgták a szerzőt, Návai Anikót

Scarlet Johansson Oscar
HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 26: Actor Scarlett Johansson attends the 89th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on February 26, 2017 in Hollywood, California. Frazer Harrison/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Návai Anikó elismerte, máshonnan származó idézeteket felhasználó interjút adott le a Nők Lapjának Scarlett Johanssonnal. Azaz, csalt. A lap kirúgta. A Nők Lapja a baloldali Central Médiacsoport tulajdonába tartozik, tulajdonosa a milliárdos Varga Zoltán. A kommunista diktatúra idején - nincs rá jobb szó - seftelésekből is élő Varga Zoltánt a Ripost információi szerint régóta csak "Trükkös Zotyónak" becézik. 
Vágólapra másolva!

Návai Anikó, a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) tagja elismerte, hogy plagizált interjút adott le a Nők Lapja címlapsztorijához.

Az interjú Scarlett Johanssonnal nem valódi beszélgetés eredménye volt, hanem egy összeollózott változat korábbi interjúkból és máshonnan engedély nélkül átvett részletekből.

Návai nem a Nők Lapja szerkesztőségének tagja, hanem külső munkatárs – írta a kreativ.hu.

A lap főszerkesztője, Vass Virág kétségbeesetten hárítva saját felelősségüket a TheWrap-nek azt nyilatkozta: Návai hatalmas hibát követett el, minden kapcsolatot megszakítanak vele. Hozzátette, tájékoztatni fogják olvasóikat az ügyről és minden érintettől elnézést kérnek a kellemetlenségért.

A Scarlett Johansson-interjúban olvasható kínos hízelgésekről, a fogalmazási hibákról a Nők Lapja-főszerkesztő nem tett említést - bizonyos fokig érthetően, hiszen a baj sokkal nagyobb puszta minőségi kérdésnél.

Návai egy, a The Wrap birtokába jutott, Johansson sajtósának küldött emailben

elismerte, hogy egy 2020-as, ScreenRantben megjelent anyagból vett át részleteket a Fekete Özvegy budapesti forgatásáról forrásmegjelölés nélkül. Návai továbbá korábbi, Johanssonnal készített interjúiból ollózott még részleteket a Nők Lapjának leadott anyaghoz.

Návai Anikó a The Wrapnek azzal a megmosolyogtató érveléssel védekezett, hogy minden újságírónak joga van régebbi beszélgetések vagy jegyzetek felhasználásához egy új anyaghoz. A HFPA tagja szerint így a Nők Lapjának leadott anyagban minden magyar olvasó számára egyértelmű, hogy a szöveg több, korábbi Johansonnal készített interjúja alapján készült.

Vass Virág szerint azonban, Návai úgy adta le az anyagot, hogy annak alapját egy friss Johanssonnal készített beszélgetés adja, korábbi együttműködésük miatt nem is kételkedett ebben. Még az interjú végén is ott a beszélgetés - ezek szerint hamis - időpontja és helyszíne: Los Angeles, 2021. június 15.

Természetesen nem tudjuk eldönteni, hogy a Varga Zoltán-féle Centrál Médiacsoport lapja, a Nők Lapja eleve tudott a csalásról és most utólag menekülnek a felelősség elől, vagy Návai Anikó őket is becsapta, de tény: a botrány egyik esetben sem kisebb.

Scarlett Johansson ügynöksége a The Wrapnek is megerősítette, hogy a HFPA hangos kritikusaként a színésznő a szervezet egyetlen tagjának sem adott interjút a Fekete Özvegy promóciója során. Návai Anikó Instagramján egy olyan Johanssonnal közös képpel reklámozta "az új interjút", amely még a Házassági történet 2019-es sajtóeseményén készült.

Mindenesetre, érdemes megnézni ezt a fotót, amin Návai Anikó erőszakosan átöleli a világsztárt, azt próbálva elhitetni a világgal, hogy a világhírű színésznő és a plagizáló riporter barátnők...

Ki áll a Nők Lapja mögött?

A Nők Lapja a baloldali Central Médiacsoport tulajdona. (Ahogy a 24.hu nevű baloldali propagandaoldal is.) A cégcsoport vezetője az ismert vörösbáró, Varga Zoltán, aki nyilvános szereplésein többször is azt állította, hogy tisztességes úton szerezte a vagyonát, ez közel sem egyértelmű.

Mint ismert, 2016. április elején robbant ki minden idők talán legnagyobb offshore-botránya, amelynek egyik magyar szereplője éppen Varga volt. Egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak. Az iroda névtelen offshore vállalatokat adott el az ügyfelei számára a világ számos részén, elrejtve vagyonukat.

A Panama-papírok keltette botrány miatt egyre több hasonló ügy került elő: az egyiknek magyar érintettje volt, mégpedig Varga Zoltán személyében. A hozzá kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnt egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég.

Az Opten adatai szerint ez a társaság volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa.

Azt, hogy hogyan is rejtette offshore cégek mögé vagyonát az ismerősei által csak "Trükkös Zotyónak" nevezett Varga, a Ripost leplezte le. A vörösbáró palotának is beillő luxusvillájának tulajdoni lapjából derül ki, hogy szövevényes céghálót épített ki, amelyet trükkös áttételeken keresztül a brit Virgin-szigetek hírhedt offshore paradicsomában, Tortolán egy postafiók mögé rejtett el.

Miután a Ripost leleplezte, Varga Zoltán egyenesen Brüsszelbe szaladt segítségért, a Politico nevű lapnak nyilatkozva panaszolta el, hogy bántják Magyarországon. A brüsszeli elit lapja pedig készségesen kritika nélkül átvette a szavait, azt sugallva, hogy a kormány szemelte ki célpontnak Vargát - amiből, persze, egy szó sem volt igaz.