Több millió forintból csinált honlapot a Jobbik Jakab Péternek, amit nem is frissítenek

Jakab Péter, kifli, parizer
Vágólapra másolva!
Havonta 200 ezret (vagyis évente 2,4 millió forintot) is kifizethet a Jobbik-frakció Jakab Péter vadonatúj, személyes honlapjának működtetésére - derül ki az Origo közérdekű adatigényléséből. Az átlagfizetést megközelítő összeg szimpla önmarketingre (pontosabban annak egy részére) meglehetősen sok, főleg, hogy a baloldali pártelnök nagy igyekezettel próbálja magáról kialakítani a nép egyszerű gyermeke képet a nyilvánosságban. Gyurcsány Ferenc segítője parlamenti frakcióvezetőként hatmillió forintos keretből gazdálkodhat. Weboldalát egyébként a Jobbik Soros-hátországának egyik tagja gondozza.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban derült ki, hogy közeledve a parlamenti választáshoz Jakab Péter Facebook- és Instagram-oldala mellett egy személyes honlapot is indított.

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy a magát egyszerű embernek bemutatni akaró Jakab mennyit költhet személyes honlapjára, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a Jobbik parlamenti frakciójához.

Átlagfizetés körüli összegből tart fenn egy honlapot

Arra kérdeztünk rá, hogy összesen mennyibe került az internetes oldal létrehozása, illetve működtetése, valamint kit, kiket bíztak meg a feladatok ellátásával.

A pártközpont nagyon nem akarta kiadni a kért adatokat, ezért kénytelenek voltunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) bejelentést tenni. Miután ez megtörtént, a Jobbik sajtóosztálya egy szokatlanul flegma válaszban reagált megkeresésünkre. Többek között azt írták, hogy "a honlap költsége vetekszik egy 22 éves használt Suzuki Swift árával", vagy hogy "működtetésről nem igazán beszélhetünk, Önök is láthatják, hogy április 19-óta nincs új bejegyzés".

Bár külön kértük, a kért szerződés(ek) másolatait nem bocsátották rendelkezésünkre, sőt, azt írták, hogy a dokumentumokat csak személyes betekintés keretében, előre egyeztetett időpontban tudjuk megtekinteni. Mivel nem ez volt kérésünk, ezért felhívtuk a figyelmüket arra, hogy az Infotörvény értelmében az adatigénylésnek "az igénylő által kívánt formában, illetve módon kell eleget tenni".

Második nekifutásra, nagy nehezen a Jobbik kiadta a kért adatokat. A megbízási szerződésekből kiderült, hogy a párt parlamenti frakciója tavaly júniusban 1295 euróért (akkori árfolyamon 450 ezer forintért) kérte meg az Ingress Visualt, hogy készítse el Jakab Péter személyes honlapját.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok szerint a cég idén februárra egészen biztosan teljesítette a feladatot, hiszen a Jobbik-frakció ekkor újabb megbízási szerződést kötött az Ingress Visuallel, ezúttal a felület működtetésére. Ennél már csak a rendelkezésre állási díj összege volt érdekesebb: a baloldali párt képviselőcsoportja óránként 29 eurót (több mint 10 ezer forintot) fizet a nyertes cégnek arra, hogy a pártelnök-frakcióvezető honlapja működjön.

Kikötötték, hogy maximum havi 20 órát fizetnek ki a vállalkozónak, ami még így sem elhanyagolható összeg, hiszen ez egy 200 ezer forintos keretet jelent. Arról nem is beszélve, hogy a nyertes cég nem fog összerogyni a munkában, a felület alig-alig frissül. Márpedig azt nem kötötték ki, mit jelent a "rendelkezésre állás".

Forrás: Origo

Soros-stábtag segít

Érdemes azt is megnézni, ki az, aki bizalmi feladatot ellátva nem kevés pénzért kezelheti a pártelnök honlapját.

A kiadott papírokon jól látható, hogy az Ingress Visual képviselője Kecsmár Szilvia. Neve onnan lehet ismerős, hogy ő is tagja a Gyöngyösi Márton elnökhelyettes körül Brüsszelben csoportosuló Soros-csapatnak. Mint azt elsőként megírtuk, a Jobbik egyetlen uniós képviselőjének brüsszeli stábja és a Jobbik Soros-embereként ismert Teplán István alapítványa, a Prosum között komoly személyi átfedések vannak.

Bár Kecsmár hivatalosan nem tagja Gyöngyösi csapatának, de a Prosum alapítójaként, tagjaként csapatával segíti az antiszemita baloldali politikus uniós munkáját.

Mint ismert, a Prosum "atyját", Teplán Istvánt a Jobbik Soros-embereként ismerik, hiszen a budapesti CEU alapítója, rektorhelyettese volt, nem mellesleg több alkalommal is nyíltan dicsérte a bevándorláspárti spekulánst a külföldi sajtónyilatkozataiban. Teplán egyébként 2017 nyarán bukkant fel az akkor még Vona Gábor által irányított párt hátországában. Bár a vesztes parlamenti választást követően visszahúzódott a nyilvánosság elől, a színfalak mögött nagy erőkkel kezdett dolgozni a baloldali nemzetközi kapcsolatok kiépítésén.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a rejtélyes háttérember nemcsak Soros Györgyhöz, hanem Gyurcsány Ferenchez is kötődik. 2007-től ugyanis a Kormányzati Személyügyi Központot vezette, majd 2008. október 15-én – azaz még Gyurcsány miniszterelnöksége idején – ötéves időtartamra a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium elnökévé is kinevezték. Hivatalait a baloldali kormány 2010-es bukásáig töltötte be.

Van honnan merítenie

Bár Jakab Péter az elmúlt időszakban azzal kampányol, hogy ő az átlagemberek hiteles képviselője, a kisemberek védelmezője, vezető politikusként havonta hatmillió forintos keretből gazdálkodhat.

Amellett, hogy minden hónapban közel két és fél millió forintot visz haza, egy sofőr furikázza. Ezen felül bátran válogathat a luxusirodák közül, hiszen a 847 560 forintos keretéből bőven kijön egy luxuskategóriás iroda Budapest bármelyik részén, akár a legfrekventáltabb, belső kerületekben is. A baloldali pártelnök szintén kiváltságos helyzetben van a fővárosi lakások tekintetében, budapesti lakhatására havi 423 780 forintot költhet el.

Az álomfizetés, a sofőr, az irodabérlés és a fővárosi lakáshasználat mellett még saját hátországát is építheti. Nem is kevésből, havonta 2 421 600 forintért vehet fel alkalmazottakat, titkárnőket, azaz adhat munkát barátainak, ismerőseinek.