Pezsgő és sok érdekesség is lesz az Operett Korzón az ünnepi hétvégén

Vágólapra másolva!
A Szent István Napok keretében három napon keresztül tart az Operett Korzó - Pezsgő italok és dallamok a Duna parton című rendezvény. Augusztus 20. és 22. között akár champagne-t, akár prossecót kóstolnak a látogatók, biztosan kapnak minden pohár ital mellé egy izgalmas történetet is - írja a rendezvény közleménye, amelyből megtudhatjuk, mi a két ital közti különbség, és champagne vagy prosecco Törley József népszerű pezsgője?
Vágólapra másolva!

Az első pezsgőt az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette – igaz, nem tudatosan.

Találmányának lényege abban rejlett, hogy a még nem kierjedt, ”félkész” borokat lezárta egy parafadugóval, így buborékok keletkeztek az üvegben.

Itt kezdődött a világhódító útra induló ital története, félszáz évvel később pedig Madame Clicquot számos újításának és találmányának köszönhetően vált a technika és maga az ital is igazán kifinomulttá.

Forrás: Art & Lens Photography

Sokan minden pezsgőt champagne-nak neveznek – tévesen, hiszen ez egy eredetvédett elnevezés, amelyet csak a Champagne borvidéken előállított termékek kaphatnak meg. A készítési technológia neve méthode traditionnelle, amely módszert máshol is alkalmazhatják, és amely mára világszerte elterjedt. Közülük is ismertségben és minőségben egyaránt kiemelkednek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők, de így készülnek a spanyol cavák is.

A champagne-i technológia palackban, az olasz prosecco pedig többségében hatalmas tartalmas tartályokban érleli a pezsgő alapjául szolgáló bort.

Míg a habzó- és a gyöngyözőborba mesterséges úton kerül a buborék, addig a pezsgőkben természetes módon érlelődik. A vincellérnek már az első metszésnél – akár januárban – tudnia kell, hogy az adott szőlőből pezsgőt akar készíteni, mert akkor máshogy alakul vele a munka, és más a szüret időpontja is.

Nálunk,

Magyarországon készül pezsgő a hagyományos champagne-i módszerrel és prosecco technológiával is.

Törley József, az első magyarországi pezsgőgyáros éppen Champagne-ból költözött haza, így természetesen a hagyományos módszerrel készítette el első pezsgőit a 19. század végén. A magyarországi pezsgőfogyasztás is ezzel egy időben terjedt el, amiért maga a pezsgőgyáros is erős marketinget folytatott: bement a talponálló kocsmákba, és kiverte a balhét, ha nem volt a pezsgőjéből, mondván, hogy ő azt szeretne inni. Ma már a champagne-i és prosecco-technológiával készült Törley-t is ihatunk.

A Vígadó téren, az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton rendezvényen augusztus 20. és 22. között a champagne, a prosecco, a cava, a magyar pezsgők és Törley italai mellett Aperol Spritzből is fogyaszthatnak a vendégek. A jól ismert és manapság nagyon népszerű koktél a százéves titkos receptúra alapján készülő Aperol, illetve a szódavíz mellett prossecót tartalmaz.