Óriási magyar siker: tüdőátültetéssel mentettek meg egy koronavírusos beteget az Onkológiai Intézetben

tüdőátültetés  illusztráció 
 Team,Of,Surgeons,Working,In,The,Operating,Room,With,Lung medical,occupation,glove,surgeon,emergency,expertise,professiona
team of surgeons working in the operating room with lung x ray film, medical concept
Vágólapra másolva!
Életmentő tüdőátültetést hajtottak végre egy 41 éves férfin az Országos Onkológiai Intézetben. A műtétre azért volt szükség, mert a koronavírus miatt súlyosan roncsolódott a tüdeje. A még májusban elvégzett tüdőátültetés óriási siker, Magyarországon ilyen még nem történt  - mondta az Origo érdeklődésére Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézetben működő Mellkassebészeti Klinika vezetője.
Vágólapra másolva!

A beteg 2021 márciusában igazolt koronavírus-fertőzéssel, életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. A teljes körű konzervatív terápiás kezelés mellett állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé, majd - mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett elegendő oxigént juttatni a tüdőbe, műtüdő (azaz VV-ECMO) -kezelés indult.

A beteg tüdejének állapota így is tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigénellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO-kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje regenerációra - vagyis gyógyulásra - már nem képes,

a férfi életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.

A beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget tüdőtranszplantációra alkalmasnak ítélte. A tüdőtranszplantáció érdekében az akkor a koronavírus-fertőzésből magából kigyógyult (tehát PCR negatív), de a szövődmények miatt lélegeztethetetlen beteget az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították át a mentők. Itt folytatódott a műtüdőkezelés, és vártak a megfelelő tüdődonorra.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Dr. Rényi-Vámos Ferenc kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon ilyen műtétre még sohasem került sor, és

A mellkassebész hangsúlyozta: óriási dolog, hogy a magyar egészségügy ezt a műtétet sikeresen meg tudta csinálni. A környező országok közül is csak Ausztriában vagy Szlovéniában lenne lehetőség ilyen műtét elvégzésére, de a koronavírus-járvány miatt utazni sem lehetett, így gyakorlatilag a magyar egészségügy azt tudta megmenteni, akit országon belül meg lehetett.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc kiemelte, hogy a műtét nagy sebészi teljesítmény volt, és az is, hogy egyáltalán életben tudták tartani a beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályán.

A beteg férfi életmentő tüdőátültetésére 2021. május 9-én, 40 nap műtüdőkezelés után került sor az Országos Onkológiai Intézetben.

A COVID-fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszas volt, azonban az tüdőtranszplantáció után 85 nappal hazamehetett, további gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinika vezetője, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Mellkassebészetének vezetője, ami azért is fontos,

mert az életmentő tüdőátültetés e három intézmény együttműködésének óriási sikere.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, a jelenlegi miniszter Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.