Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Több mint 1300-szor riasztották a tűzoltókat a vasárnapi vihar miatt

Nyíregyháza, 2021. augusztus 1. Autóra borult fákat távolítanak el vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Több mint ezerháromszáz riasztás tört vasárnap a vihar miatt - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy végigsöpört a hőséget lezáró vihar vasárnap az országon.

A vihar kidőlt fákat, leszakított ágakat, megrongált tetőket, villám sújtotta kéményeket hagyva maga után.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a legnagyobb pusztítást Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye szenvedte el. A kárfelszámolásban a hivatásos és önkormányzati tűzoltók mellett részt vettek az önkéntes egyesületek, illetve az önkéntes megyei és járási mentőcsoportok tagjai is.

A vihar miatt vasárnap száznegyven településen, összesen csaknem hetvenötezer fogyasztónál hosszabb-rövidebb időre nem volt áram, és fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is.

Autóra borult fákat távolítanak el vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén Forrás: MTI/Balázs Attila

Még hétfőn reggel is nagy erőkkel dolgoztak az előző napi viharkárok felszámolásán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Elsősorban útra, épületekre, járművekre dőlt fák eltávolításához vonultak a tűzoltók.

A legkeletibb megyére vasárnap délután csapott le a vihar, amely rövid idő alatt, erős széllel vonult át: augusztus első napján több mint ötszáz bejelentés érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településéről.

Jelentős károkat okozott a vihar Mátészalkán, Nyírbátorban, Fehérgyarmaton, a megye több főútján, de a legtöbb segélykérés Nyíregyházáról érkezett.

Nyíregyháza, 2021. augusztus 1. Autóra borult fákat távolítanak el vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén Forrás: MTI/Balázs Attila

A megyeszékhelyen több utcát úttestre dőlt fák zártak el, a tűzoltók kézi erővel, motoros láncfűrésszel, létrás járművekkel avatkoztak be. A többi között a Szent István, a Honvéd, a Bujtos, a László, a Kabay János, a Gyík és a Bocskai utcában végeztek műszaki mentéseket, és több lakótelepi városrészen, Örökösföldön és a Jósavárosban is beavatkoztak a tűzoltók.

A viharkárok felszámolásában több mint százharminc hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó, valamint több önkéntes mentőszervezet is részt vett.

Három alkalommal volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre: Máriapócson, Piricsén és Ököritófülpösön is megdőlt, illetve beomlott egy-egy lakóház tűzfala.

Az ingatlanok lakhatatlanná váltak, az érintettek elhelyezéséről gondoskodtak.

A hétvége zárásaként Jász-Nagykun-Szolnok megyét is elérte a vihar, a délutáni órákban érkező erős szél és zivatar jelentős mennyiségű munkát adott a megye tűzoltóinak.

Összesen kétszázötvenkét riasztás érkezett a megyei műveletirányítási központba.

A károk felszámolásán több mint hatvan hivatásos és csaknem ugyanannyi önkormányzati és önkéntes tűzoltó dolgozott. Az esetek zömében, majdnem kétszázszor kidőlt fák, leszakadt ágak miatt hívták a tűzoltókat, több mint harminc esetben épületkár keletkezett és megsérült tíz gépjármű is.

Tiszavárkonyban a sportcsarnok tetejét rongálta meg a vihar, Tomajmonostoron a művelődési házra dőlt fa. Tiszaföldváron egy nagy méretű fa dőlt ki a Kossuth téren, Mezőtúron, a Nagy Imre utcában egy platán ága szakadt egy garázsra. Szolnok több utcájában leszakadt ágak akadályozták a forgalmat.

Nagy erővel csapott le a vihar Hajdú-Bihar megyére vasárnap, a kora esti órákban. A szél fákat csavart ki, faágakat tört le, veszélyeztetve ezzel a közúti és a gyalogosforgalmat.

Rövid időn belül több mint kétszáz riasztás futott be a műveletirányító központba.

Dolgoztak a károk elhárításán Debrecenben, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Balmazújvárosban és Berettyóújfaluban is. A megye több településén parkoló autókban tett kárt a szél által leszakított faág, valamint villany- illetve telefonvezetéket tépett le. A közúti közlekedést is több helyen akadályozta az úttestre esett fa. Debrecenben, a Szabó Kálmán utcában lakóházra dőlt fa jelentett veszélyt. Hajdúböszörmény és Hajdúdorog között, illetve Derecskén a vasúti átjárónál sínekre zuhant faág és útra dőlt fa nehezítette a közlekedést.

Apafa és Hajdúhadház között is rádőlt a fa a vonatra.

Berettyóújfaluban több lakóházon a cserepet bontotta meg a szél. Hajdúviden egy kémény is veszélyesen megsérült.

Más megyékben is voltak károk:

  • Baranyában száznyolcvanhárom káresethez vonultak a megye tűzoltói,
  • Békés megye majdnem húsz településére, összesen százharmincnyolc esetben riasztották a tűzoltókat,
  • Csongrád-Csanád megyében mintegy száz viharkárról érkezett lakossági bejelentés,
  • Bács-Kiskun megye területén csaknem nyolcvan esetben avatkoztak be a tűzoltók vasárnap késő estig,
  • Somogy megyében hatvanszor riasztották a megye tűzoltóit,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tegnap negyvenkét alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat,
  • Harminc esetben avatkoztak be a tűzoltók Pest megyében vasárnap délután a viharos időjárást követően,
  • Vasárnap huszonkilenc, viharral kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett a Nógrád megyei főügyeletre,
  • Veszprém megye területén leginkább kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, tizenhét ilyen esetben avatkoztak be az egységek,
  • Hét esetben kérték a zalai tűzoltók beavatkozását a megyén végigvonuló viharos időjárással összefüggésben.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről