Eötvös Péter rangos spanyol művészeti díjat kapott

Eötvös Péter
Eötvös Péter
Vágólapra másolva!
úA spanyol BBVA bank 2008-ban alapította a rendkívül rangosnak számító BBVA Frontiers of Knowledge Awardot, melyet számos tudományterületen ítélnek oda, és egyetlen művészeti kategóriában. A zene és opera kategóriában korábban Pierre Boulezt és Kurtág Györgyöt is díjazták, és a díj 2020-as kiadásának művészeti díját Eötvös Péternek ítélték oda eddigi munkásságáért - írta meg a Librarius.hu. Eötvös Péter 2015. augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, az Orbán-kormány által 2011-ben újra alapított Magyar Szent István Rendet vehette át Áder János köztársasági elnöktől.
Vágólapra másolva!

A díjról minden évben független kuratórium dönt, nemzetközi szaktekintélyek és művészeti szervezetek jelölései alapján. Eötvös Péter karmester, zeneszerző, professzor a második magyar alkotó, aki elnyeri ezt a neves díjat.

Eötvös Péter 1944-ben a soknemzetiségű Erdélyben született, ahol Bartók, Ligeti és Kurtág is.

Eötvös Péter rangos spanyol művészeti díjat kapott Forrás: Csibi Szilvia

Budapesten nőtt fel, a Zeneakadémián zeneszerzést tanult, majd huszonkét évesen Kölnbe került, ahol karmesterdiplomát szerzett.

Tanulmányai alatt egy évig a kölni operaházban korrepetitorként dolgozott, majd Stockhausen együttesével 1970-ben fél évet töltött Japánban, az oszakai világkiállításon, ami nagy hatással volt előadóművészi attitűdjére és zeneszerzői gondolkodására.

Évtizedekig élt Nyugat-Európában (Németországban, Franciaországban és Hollandiában), majd 2004-ben visszaköltözött Budapestre.

Közben karmesterként és zeneszerzőként világhírűvé vált, tanárként pedig generációkkal ismertette meg a kortárs zenét. 2004-ben alapította meg az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt, melynek a Budapest Music Center ad otthont.

Évente több mesterkurzust vezet fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek, valamint 2018-tól elindította az alapítvány mentorprogramját.

Eötvös Péter legutóbbi mesterkurzusán a Budapest Music Centerben a 95-ik születésnapját ünneplő Kurtág Györggyel együtt tanította a mentorprogram résztvevőit, valamint nemrégiben mutatta be a Pannon Filharmonikus Zenekarral Sirens's Song című zenekari művét, 2021 novemberében pedig legújabb Sleepless című operájának ősbemutatóját vezényli a Belini Staatsoper színpadán.

Eötvös Péter 2021. szeptember 21-én Bilbaóban veszi át a rangos BBVA-díjat.

Az átadó ünnepséget a BBVA Alapítvány honlapján élőben is közvetítik majd az előzetes tervek szerint.

A díjátadó ünnepséget gálakoncert előzi majd meg szeptember 20-án az Euskadiko Orchestra, a Baszk Nemzeti Zenekar közreműködésével, melyen elhangzik Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenye, vezényel Robert Trevino.