Erdő Péter: Az Eucharisztikus Kongresszus fontos üzenetet képviselt korunk egyháza számára

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Vágólapra másolva!
Elutasítás helyett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tapasztalt "szelíd egységet" szorgalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében, aki a vértanú Szent Istvánról elnevezett, a római magyarok templomaként ismert bazilikában mutatott be misét vasárnap.
Vágólapra másolva!

Erdő Péter a napi evangéliumi szakaszhoz fűzött homíliájában a krisztusi közösségről beszélt. Úgy vélte, bátran ki kell mondani, hogy Krisztus egyháza nem zárható földi határok közé.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Forrás: Ambrus Marcsi

Hozzátette, hogy a Krisztussal való kapcsolatot tekintve senki sem lehet "közömbös": személyes kapcsolatról van szó, van aki találkozik Krisztussal, van aki elutasítja, de

Kijelentette, amikor egy szervezethez, közösséghez tartozunk, akkor Jézus fontosabbnak tekinti az emberi viselkedés lényegi tartalmát, mint a címkét vagy az elnevezést.

- mondta Erdő bíboros.
Hálát adott a szeptember 5. és 12. között Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért (NEK), amelyet a magyar katolikus egyház története felejthetetlen eseményének nevezett.

- jelentette ki a bíboros.

A Mindszenty József bíboros egykori címtemplomaként ismert Santo Stefano Rotondo bazilikában bemutatott misén Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Német László megyéspüspök, a vajdasági Nagybecskereki Egyházmegye főpásztora, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egyik új alelnöke, Tóth Tamás, az MKPK titkára, Kocsis Fülöp görög katolikus érsek, metropolita, valamint a Rómában szolgáló magyar papok koncelebráltak.
A misén többek között részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.