Alacsonyabbak a budapesti ingatlanárak a tavalyihoz képest?

Vágólapra másolva!
 Az ingatlan árak kérdése a koronavírus járvány kapcsán is gyakorta felmerül. Az idei árakat figyelve csökkenést tapasztalhatunk a tavaly őszhöz képest, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy mi is ennek az oka, hogy valóban beszélhetünk csökkenésről annak fényében, hogy az elmúlt hetekben már drágulásról szóltak a hírek. Lássuk számokban, hogy miről is van szó. Tavaly ősszel a budapesti albérletek átlagárai 162.000 Forint körül voltak, ami meglehetősen magasnak mondható, bár talán nem a legmagasabbnak az elmúlt évekből.
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay

Idén augusztus-szeptember környékén ez az átlagár 144.000 Forint volt, ami 20.000 Forinttal volt alacsonyabb, mint a tavalyi átlagár. Ez természetesen pozitívnak mondható, ugyanakkor érdemes megfigyelni a négyzetméter árakat, illetve a kiadó lakások méretét is, hogy pontos képet kaphassunk, és persze azt is, hogy mi befolyásolta az idei árak kialakulását. Természetesen számos aspektust kell figyelembe venni az albérletek tekintetében, hiszen a keresletet és a kínálatot is számos tényező befolyásolta.

Miért alacsonyabbak az árak a kiadó lakások tekintetében Budapesten?

A tavalyi árakat nagyban meghatározta egyrészt a koronavírus járvány alakulása, hiszen már ősz elején lehetett sejteni, hogy lezárások lesznek, és az iskolaév sem lesz átlagosnak mondható. Kevesebb lakás került piacra, viszont a tanévet még nagyon sok egyetemista és főiskolás meg tudta kezdeni, akik bíztak benne, hogy nem lesz szükség digitális oktatásra, így kereslet is volt bőven. Idén nyáron sok lakástulajdonos tért át az időszakos kiadásra, az Aribnb-s kiadás idén is meglehetősen népszerű volt.

Nyár végére már lehetett tudni, hogy hányan állnak vissza az időszakis kiadásról a hosszú távú kiadásra, és mivel a világ számos országában a koronavírus járvány erősödik, így sokan nem bíztak a turizmus tartós fellendülésében, tehát visszatértek a hosszú távú kiadáshoz. A céges lakások száma is egyre magasabb, ezeket az ingatlanok a fiatalok is előnyben részesítik. Ez a tapasztalata a Professional Premium Property Zrt.-nek is, akiknek ügyfelei főként a fiatalok közül kerülnek ki. A cég albérletei az Albérlet Budapest oldalon megnézhetőek, rájuk lakhatási támogatás is igényelhető, és a képeken is jól látszik mennyire felszereltek és gépesítettek, ezek pedig mind fontos szempontok az albérletkeresők számára.

Az árcsökkenés negatív okai

A tavalyi átlagárakhoz képest ugyan elsőre markánsnak tűnhet az árcsökkenés, ugyanakkor érdemes megfigyelni a négyzetméterre vonatkozó átlagárakat is, ugyanis ebben az esetben már nem ennyire markáns a csökkenés. Ennek oka, hogy tavaly a nagyobb ingatlanok voltak keresettebbek, míg idén a kisebbeket keresik a leendő bérlők. Ennek fényében pedig, a 20.000 Forintos különbség már nem is olyan nagy, ettől függetlenül azonban, a négyzetméterenkénti átlagári azért alacsonyabb a tavalyihoz képest, ha nem is akkora mértékben, mint azt elsőre gondolnánk. Az albérletek árai télre valószínűen újra változni fognak, természetesen attól függően, hogyan alakul a koronavírus járvány 4. hulláma.