Hamisított és illegális gyógyszereket foglaltak le egy debreceni gyógynövényboltból

tabletta, gyógyszer
Vágólapra másolva!
Engedély nélküli potencianövelőket és illegális gyógyszert árult Debrecenben egy nő, aki már régóta üzemeltetett egy gyógynövényes termékeket forgalmazó boltot. Az ügyészség még áprilisban emelt vádat a nővel szemben gyógyszerhamisítás miatt. A bíróság a nővel szemben tárgyalás nélkül 300 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki, ő azonban enyhítést kért, így az előkészítő ülésen 220 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. Azonban ez sem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért.
Vágólapra másolva!

A nő már hosszabb ideje üzemeltetett egy boltot Debrecenben, ahol gyógynövény alapú termékek kereskedelmével foglalkozott. A rendőrök

2020. szeptember 16-án kutatást tartottak az üzletben, melynek során a pult fiókjából, emellett egy öltözőszekrényből illegális gyógyszereket, több száz darab potencianövelő tablettát, illetve több tasak potencianövelő zselét foglaltak le.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a lefoglalt készítményeket
megvizsgálta és megállapította róla, hogy az egyik fajta tabletta Magyarországon illegális
gyógyszernek minősül, emellett a többi termék sem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

Néhány gyógyszer olyan anyagokat tartalmazott, amelyek, még ha forgalomba hoznák is őket, vénykötelesek lennének Magyarországon.

A szildenafil és tadalafil hatóanyag tartalmú gyógyszereket férfiak pontenciazavarának kezelésére fejlesztettek ki,

folyamatos szedésük nem javasolt, legfeljebb szakember folyamatos felügyelete mellett. Az egyik lefoglalt termék összetételében nem jelzett szintetikumot találtak, ezáltal a fogyasztók megtéveszthetők vele,

így gyógyszerhatóanyaggal hamisított terméknek minősül.

A nő emellett

sem gyógyszergyártói, sem gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett, gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenysége jogszerűtlen, illegális kiskereskedelmi tevékenységnek minősül, mivel a gyógyszer betegek részére történő beszerzéséről éskiszolgálásáról csak a gyógyszertár gondoskodhat.

Mivel a lefoglalt gyógyszerek eredete és minősége tisztázatlan, és hamisított anyagokat tartalmaz, veszélyt jelenthet az egészségre, ha valaki szedi őket.

tabletta, gyógyszer Forrás: 123rf.com

A büntetlen előéletű nővel szemben a bíróság

június 4-én tárgyalás mellőzésével meghozta a büntetővégzést, amelyben 300.000 forintos pénzbüntetésre ítélte.

A büntetővégzés után a nő és ügyvédje

tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtottak be, mivel a nő a kiszabott pénzbüntetés mértéke tekintetében enyhítést kért.

A büntetővégzés így nem lett jogerős ezért a bíróság kitűzte az előkészítő ülés időpontját, melyet a debreceni bíróság október 7-én tartott meg.

A nő beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról,

amit a bíróság végzésével elfogadott. Az elsőfokú bíróság a vádlottat

gyógyszerhamisítás miatt 220.000 forint pénzbüntetésre ítélte, amely a büntetővégzésben szereplő pénzbüntetésnél enyhébb.

A bíróság az enyhébb ítélet
meghozatalánál tekintettel volt a nő életkörülményeire, és az időmúlásra.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért,

míg a vádlott és ügyvédje a döntést tudomásul vették.