Béremelések, nyugdíjemelés, adóvisszatérítés: rekordmagas juttatásokat ad a kormány jövőre

boldog család anya apa szülő gyerek
Vágólapra másolva!
Magyarországon a gazdaság teljesítménye elérte a koronavírus-járvány előtti szintet, így újabb lehetőségek vannak a béremelésre. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában pénteken arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, ezért jövőre emelik az ápolónők, a bölcsődei gondozók, a szociális világban és a kulturális szektorban dolgozók bérét. A kormányfő korábbi bejelentései alapján elmondható, hogy még idén nyugdíjemelések is lesznek, 80 ezer forintos nyugdíj-prémium mellett és 2022-ben soha nem látott módon a gyermekes családok visszakapják a 2021-ben a költségvetésbe befizetett személyi jövedelemadójukat. A kormány intézkedései következtében rekordmagas összegek maradnak a magyar embereknél.
Vágólapra másolva!

Mivel a koronavírus-járvány kezelése sikeres volt és a magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a válsággal szemben így a második negyedévet a várakozásokat meghaladó, éves alapon 17,9 százalékos gazdasági növekedés jellemezte, így a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet.

A magyar gazdaság teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tehát elmondható, hogy Magyarország kilábalt a vírus okozta válságból.

Hazai és nemzetközi elemzők egyaránt felfele javították az egész évre vonatkozó magyar gazdasági várakozásaikat.

Az idei egész évre vonatkozó előrejelzések szerint a 2021-es gazdasági növekedés meghaladhatja a 7 százalékot, kedvezőbb esetben akár a 8 százalékot is.

Ez a tényező azért fontos, mert a kormány számos intézkedés megvalósítását a gazdasági növekedéshez kötötte.

Béremelés számos területen jövő év elején

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő a rádióban bejelentette, hogy 2022. január 1-jétől megemelik

az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban és a kultúrában dolgozókét is húsz százalékkal.

Az ápolónők a járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a bejelentés azt eredményezi, hogy 2010-hez képest csaknem háromszorosára nőnek jövőre a szociális dolgozók bérei.

A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi, és civil fenntartású szociális intézmény, vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-től.

A kormányfő valószínűsítette, hogy 2022-ben a pedagógusok 10 százalékos emelésre számíthatnak.

25 éven aluliak szja-mentességet élveznek 2022-től

Orbán Viktor 2021 januárjában bejelentette, hogy 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. A 130-150 milliárd forintos költségűre becsült intézkedés százezres nagyságrendben érinti majd a fiatal munkavállalókat, több tízezer forintot a zsebekben hagyva. Ez az intézkedés hozzávetőlegesen 1 millió fiatal munkavállalót érint a becslések szerint.

Az adómentességi terv megvalósulásával, nem kizárólag a fiatal főállású munkavállalók, hanem a munkáltatók, a gazdaság egésze is jól jár. Az intézkedéssel növekedik a fiatalok nettó keresete, több pénz pörög vissza a gazdaságba, hozzajárulva ahhoz, hogy tisztuljon a gazdaság.

illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az emelkedő nettójövedelem kedvezőbb hitelkonstrukciók előtt nyitja meg a lehetőségeket a családalapítás előtt álló fiatalok esetében, sok esetben akár milliókat is spórolhatnak a hosszú távú hitelek esetében.

Az intézkedés a gazdaság minden szereplője számára kedvezően fog hatni hosszú távon.

A gyereket nevelő családok visszakapják, 2022 elején a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat

A Világgazdaság gazdaságpolitikai csúcskonferenciáján 2021. június 9-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ha 2021-ben sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják a 2021-ben befizetett adójukat.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A gazdasági adatok tükrében elmondható, hogy

most már biztosan meg fogja haladni a gazdaság növekedése a kormány által kijelölt 5,5 százalékos bázisértéket, így soha nem látott adó-visszatérítés következik 2022 első hónapjaiban.

A különleges adó-visszatérítéssel minden gyereket nevelő élhet, vagyis ha két kereső van a családban, akkor mindkettő visszakapja a befizetett adóját. A visszatérítés mindenkinek jár, az összeg felső határa az átlagjövedelem.

Az éves átlagjövedelem szja-tartama 809 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, ők is az átlagbér erejéig kapják vissza a befizetett szja-t.

Mintegy 600 milliárd forint adó-visszatérítést kapnak a szülők, a gyermekes katás vállalkozóknak, az ekhósoknak, az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár az adó-visszatérítés, a visszautalás mintegy 1,9 millió magánszemélyt érinthet".

Az érintett szülők többsége már 2022. február 15-ig hozzájuthat a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójához.

A visszatérítésben gyakorlatilag minden szülő részesül, akinek kiskorú gyermeke van, sőt, a kismamáknak és a házastársuknak is jár. A várandósság a fogantatás 91. napjától a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is jogosulttá tesz és egészen középiskola végéig mindkét szülőnek visszatérítik a befizetett adójukat.

Soha nem látott mértékű adó-visszatérítést kapnak a szülők 2022 első hónapjaiban. Forrás: Shutterstock

Minden szülő jogosult az adó-visszatérítésre, ha a háztartásban saját vérszerinti gyerekét neveli függetlenül attól, hogy házasságban vagy esetleg élettársi kapcsolatban él. Ha nem saját gyerekről van szó, de a házasságban élnek, akkor ugyanígy jogosultak a kedvezményre. Ha régóta élettársként élnek együtt és az élettárs jogosult a családi pótlékra, akkor megkaphatják az adó-visszatérítést.

A szabályozás értelmében elvált szülők esetében, az jogosult a kedvezményre, aki a gyereket neveli; ha a válást követően megosztva, 50-50 százalékban nevelik, akkor a családi pótlékot is megosztva kapják, és a családi adó-visszatérítés is mindkét szülőnek teljes összegben jár majd.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legtöbb esetben automatikusan (banki átutalással, vagy postai úton) kézbesíti a szülők számára az adó-visszatérítést.

Abban az esetben, ha az adóhatóság nem tud arról, hogy egy szülőnek gyermeke van, előfordulhat, hogy jelezni kell a tényt és adatot kell egyeztetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.

Nyugdíjprémium és nyugdíjemelés

A gazdaság vártnál jobb teljesítményének köszönhetően a kormány döntésének értelmében idén novemberben egységesen minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a megemelt összegű ellátása mellett.

A magasabb infláció következtében visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugdíjakat a kormány rendelete alapján.

Így az infláció korrekciójának köszönhetően lesznek olyanok, akik akár 100 ezer forintos kiegészítést kapnak.

A nyugdíjemelési kompenzációról szóló kormányrendelet meghatározza, 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

Forrás: 123rf.com

A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

Az 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemeléssel így 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjra jogosultakat a kormány.

Az átlagnyugdíj összegével számolva így a 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal együtt, mintegy 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez jutnak idén novemberben az idős polgártársaink a kormány döntésének értelmében.

Ez a kormányzati döntés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megtartsák.