Az idei adventi időszak rádöbbenthet minket: Valójában csakis a szeretet számít!

Városháza park advent, gyertyagyújtás, fényfestés, karácsonyi vásár
Vágólapra másolva!
Ma ünnepeljük advent első vasárnapját, amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A szívünkben talán már ott motoszkál az a várakozással teli érzés, amely az elcsendesedésről, a belső béke megtalálásáról és az örömszerzésről szól. Keressük, kutatjuk, és többségében meg is éljük, mi ennek az időszaknak a valódi üzenete. Az adventi időszak segít visszatalálni önmagunkhoz, és az elcsendesedés révén segít hinni, örömet találni, és bízni Isten szeretetében! Isten szeretete azt is üzeni számunkra, emberek számára, hogy törődjünk és figyeljünk oda egymásra: a másik emberre.
Vágólapra másolva!

Az idei adventben azt érezhetjük, hogy a legnagyobb ajándék az, amikor magunkhoz ölelhetjük a szeretteinket, és valóban nincs szükségünk semmi másra.

Minden tárgyi ajándék haszontalannak tűnhet, és érezhetjük azt, hogy ezek feleslegesek, ha nincs ott mellettünk, akit szeretünk.

Legbelül érezzük: a legcsodálatosabb, legőszintébb érzés, amikor magunkhoz ölelhetjük azokat, akik a legfontosabbak, és akik viszont szeretnek minket. A szeretet érték. A család és a meghitt ünnep hangulata igazi kincs, amit manapság csak kevesen tudnak értékelni ebben a rohanó, és fájdalmakkal terhelt világban.

Az advent időszaka segíthet abban, hogy megálljunk egy pillanatra, és számot vessünk. Elcsendesedjünk, és átgondoljuk: mi is számít igazán az életben? Ez az időszak képes begyógyítani a lelki sebeket, és képes változásra, változtatásra is késztetni.

Az adventi koszorún minden egyes gyertyának saját jelentése van. Az első gyertya a hit jelképe, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedik gyertya pedig a szeretet szimbóluma.

Az első lila gyertya a hitet szimbolizálja Fotó: Mudra László - Origo

Hit, remény, öröm és szeretet. Olyan érzések, hangulatok, amelyek egyaránt teljessé tehetik az ünnepet és az emberi életet is.

Advent a keresztények számára nemcsak Jézus születésének eljövetelét jelenti, hanem sokkal többet: kiteljesedést, békét, erőt, nyugalmat és egyensúlyt. II. János Pál pápa a Hely mindenkinek című életrajzi művében azt olvashatjuk:

A családdal töltött időről és a reményteljes várakozásról szól az adventi időszak.

Advent első vasárnapján is jusson eszünkbe, hogy amikor a lélek csendesen ünnepi díszbe öltözik, akkor is találkozhatunk Isten szeretetével.

Bízzunk abban, hogy a szeretet valóban Isten ajándéka! Miért mondom ezt? Mert Isten valóban szereti az embereket, és időről-időre, ha úgy is érezzük, nehéz feladat elé állít minket, megmutatja az utat! Talán érdemes rálépni, és végigmenni rajta.