Vádat emeltek a foci EB-n Budapesten és a Balatonon terrortámadásra készülő muszlim fiatal ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy 22 éves férfi ellen, aki terrorcselekményre készült. Ő az aki, többek között azt tervezte, hogy Siófokon autóval a tömegbe hajt, illetve elkészít egy csőbombát, amit odaad a társának, aki a magyarországi futball Európa bajnoki meccsen felrobbantja azt, szintén a tömegben. A vád szerint Európa lakosságának megfélemlítése volt a célja az iszlamista magyar fiúnak.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a most 22 éves férfi 2020 júniusában

egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021. év tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A fotón az Iszlám Állam zászlaja egy terrorista kezében - képünk illusztráció Forrás: AFP/-

A terrorszervezet támogatásának jegyében a 22 éves férfi a vád szerint egy merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste.

Tudatosan, iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett, illetve töltött le az internetről.

Emellett 2021. március és május között több emberrel beszélt a terrorcselekmények elkövetéséről.

Május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését. Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót.

Forrás: Ügyészség

2021. május végén pedig egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egyidőben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy

ő autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el bombamerényletet, azzal a csőbombával, amit ő készített.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség június 1-jén a Terrorelhárítási Központ közreműködésével fogta el a férfit.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfival szemben terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Forrás: Ügyészség

A nyomozó ügyészség arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság a férfit fegyházbüntetésre ítélje és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki.