A gyerekek oltásával mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés a háziorvosok szerint

Egy nyolc éves kislány megkapja a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcináját Kanadában. A járvány globális letörése szempontjából, kulcsfontosságú az 5-11 éves korosztály oltása is.
Vágólapra másolva!
Mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával - mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Békássy Szabolcs elmondta, a gyerekek körében is terjed a vírus, és bár az esetek többségében enyhe lefolyású megbetegedést okoz náluk a fertőzés, továbbadhatják azt.

A szakértő hozzátette:

a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a hullámban sokkal több gyerek fertőződik meg, és míg korábban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, addig mostanra markánsabb tünetek jelentkeznek náluk.


- jelentette ki, hozzátéve: az oltás a gyerekeket is jobban védi a betegség súlyos lefolyása ellen, hasonlóan a felnőttekhez.

Egy nyolcéves kislány megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Kanadában. A járvány globális letörése szempontjából kulcsfontosságú az 5-11 éves korosztály oltása is Forrás: AFP/Andrej Ivanov


Békássy Szabolcs a hétfőn indult oltási akcióhetet sikeresnek, népszerűnek értékelte, jelezve, hogy számos háziorvos is bekapcsolódott a kampányba.

- ismertette. A szakember jelezte, nagy a terhelés a háziorvosoknál, a praxisokban naponta átlagosan 350 ezer beteget látnak el, ezért is fontos a védőoltás felvétele. Békássy Szabolcs beszélt arról is, hogy a háziorvosokhoz juttatott antigén gyorsteszt a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontos, ezek a tesztek jó szolgálatot tesznek az orvoshoz forduló páciensek állapot-differenciálásában. Ha az első teszteredmény pozitív, megkezdődhet a beteg izolációja, más esetekben azonban megerősítő PCR-tesztet kell végezni.