A rendőrök is figyelmeztetnek, nagyon veszélyes időszak következik

Gádoros, 2021. december 27. Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Több jó tanácsot is adnak a rendőrök azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes vezetni a következő napokban, ugyanis több helyen eshet eső, és ónos eső, amitől csúszóssá válhatnak az utak. Az egyik legfontosabb talán az, hogy nem szabad gyorsan menni, és nagyot fékezni.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hétfőn a déli, majd a keleti országrészben nagy területen várható jelentősebb mennyiségű, tartós ónos eső.

Gádoros, 2021. december 27. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A rendőrök mindenkit arra kérnek, hogy fokozott óvatossággal és a szokásosnál körültekintőbben vezessenek.

A csúszós úton a sofőröknek számolnia kell azzal, hogy a megállás, és a kanyarodás is komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Azt is mondják, ha az autó hátsó része elkezd oldalra csúszni, finom ellenirányú kormánymozdulattal kell korrigálni.

Emellett fontos, hogy a téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell mindent kikerülni, nem a szárazutas rutinsebességgel.

Csúszós útszakaszokhoz közelítve lassítani kell, ha pedig baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem szabad tiszta erővel fékezni.

Érdemes nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen idő reagálni az egyes helyzetekre, és ilyenkor érdemes motorféket használni, üresben lehetőleg ne szabad gurulni, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

További hasznos tanácsokat a téli közlekedéssel kapcsolatban itt talál.