Az elmúlt három hétben zajlott Oltási akcióban 1 millió 436 ezren vettek fel oltást

Utolsó napjához érkezett a rendkívül sikeres oltási akcióhét, galéria, 2021
Székesfehérvár, 2021. december 12. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. december 12-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három nap járványügyi adatait és az elmúlt hetek Oltási akciójának számait is kiadta a kormányzati tájékoztató portál, mutatjuk!
Vágólapra másolva!

A beoltottak száma 6 190 822 fő, közülük 5 893 531 fő már a második oltását is megkapta, 3 005 109 fő pedig már a harmadik oltást is felvette. Az elmúlt három nap alatt 16 017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 198 939 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap során meghalt 455, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 36 884 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 991 639 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 170 416 főre csökkent. 6531 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt három hétben zajlott Oltási akció vasárnap este lezárult,

összesen 1 millió 436 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 171 ezer fő már a megerősítő oltást vette fel, és 166 ezer fő eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.

Szombaton megnyílt az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához, az érvényesített regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni.

Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty vakcinát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. december 12-én. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A háromhetes Oltási akció tehát lezárult, a kórházi oltópontok mától ismét normál menetrendben oltanak, aki szeretné beoltatni magát, az a www.eeszt.gov.hu honlapon foglalhat magának időpontot, ha már rendelkezik érvényes regisztrációval, vagy a háziorvosától is kérheti az oltás beadását.

További Oltási akciók is várhatóak a közeljövőben, ezekről hamarosan tájékoztatást adnak.

Szombaton megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 évesek gyermekek oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket, és regisztrációjukat már érvényesítették. A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon.

Az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra, és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé.

Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt.

Az időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Gyermek regisztrálása oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz majd oltás. A házi gyermekorvosok és vegyes praxisok az általuk leadott igény szerint kapnak majd vakcinát.

Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megnyilt-az-idopontfoglalo-az-5-11-eves-gyermekek-oltasahoz

Mindenkinek javasolt a megerősítő harmadik oltás felvétele, aki 4 hónapnál régebben kapta meg előző oltását, mert a korábbi védőoltások után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet,

a megerősítő oltás azonban ismét 80-90%-ra képes emelni a védettséget.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.