Megvan a francia Republikánusok elnökjelöltje: jó hír Zemmournak és Le Pennek, rossz Macronnak

Vágólapra másolva!
Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke nyerte meg szombaton a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulóját. Az eredményben valójában nem Pécresse győzelme a meglepetés, hanem az, hogy a vártnál jóval kisebb különbséggel nyert, a bevándorlásellenes, következetesen konzervatív Eric Ciotti ugyanis annak ellenére kapott majdnem 40 százalékot, hogy a teljes pártvezetés Pécresse mellett kampányolt. Az eredmény és a szavazatszám a két jobboldali elnökjelöltnek, Marine Le Pennek és Eric Zemmournak jó hír, Macronnak viszont egyáltalán nem.
Vágólapra másolva!

A párt liberálisabb szárnyához tartozó Pécresse a szavazatok 60,95 százalékát szerezte meg Eric Ciotti dél-franciaországi képviselővel szemben, akit a párttagok 39,05 százaléka támogatott.

Az LR öt jelöltjére a 140 ezer párttag elektronikus úton szavazhatott szerda reggel óta, a második fordulót pénteken és szombaton tartották.

Az első fordulót óriási meglepetésre Ciotti nyerte, a szavazatok 25,59 százalékával. Ennek ellenére
Pécresse számított az esélyesnek, miután az első fordulóban kiesett három jelölt - Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója, Xavier Bertrand, az északi Hauts-de-France régió elnöke és Philippe Juvin orvos is - az ő támogatására kérte szavazóit. Ehhez képest újabb szenzációt okozott, hogy Ciotti tovább növelte szavazói számát, majdnem 40 százalékra.

A dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye (ennek központja Nizza) nemzetgyűlési képviselője, Eric Ciotti volt a legjobboldalibb jelölt. Egyedül ő nem támogatta öt éve Macront Marine Le Pennel szemben és többször élesen bírálta a jelenlegi elnök bevándorláspárti politikáját. Nézetei sokban hasonlítanak Eric Zemmour, a jelöltségét a héten bejelentő világhírű esszéista, Orbán Viktor nagy tisztelője nézeteire.

Éppen ezért

az eredmény és a szavazatarány Macronnak nagyon rossz hír, Zemmournak és Le Pennek viszont jó.

A francia sajtóban Macronhoz hasonló liberálisnak tartott Pécresse ugyanis már az első fordulóban szavazatokat vehet el az elnöktől - viszont Ciotti tábora (amely, mint kiderült, sokkal nagyobb, mint gondolták) biztos, hogy legalább részben a két jobboldali jelölt egyikére szavaz. A katasztrofális elnöki teljesítményt nyújtó Macronnak így már a második fordulóba jutásért is küzdenie kell, míg a Republikánusok jelöltjének semmi esélye nincs a második körbe jutni.