Városháza-botrány: a baloldal korrupt, jutalékos rendszere ellen tüntettek budapestiek

Városháza-ügy, tiltakozás, Karácsony, Városháza, Budapest
Budapest, 2021. november 24. A Városháza-üggyel kapcsolatos transzparenseket mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. december 15-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése, a Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottak, többek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kovács Attila

Rengeteg ilyen cápa úszkál a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek vannak részterületei, ez a realitás, ez így működik.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI/Kovács Attila

Ilyen transzparenseket tartottak fel a tüntetők a Városházán. A mondatok azokról a hangfelvételekről származnak, amelyeket egy Anonymus-maszkos figura hozott nyilvánosságra az elmúlt hetekben a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amelyet gyanús eladási ügyek, korrupciós, jutalékos rendszer üzemeltetése, a fővárosi ügyletek körül köröző "cápák" és a baloldal bukott vezetőinek (köztük Bajnai Gordonnak) a visszatérése jellemzett.

A fővárosi ingatlanok eladása körüli botrány még november elején robbant ki,

amikor az Index arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat el akarja adni a budapesti Városházát. A főpolgármester akkor hisztérikusan tagadott, hírhamisítással vádolta meg az oldalt, azonban a lap másnap bemutatta a megbízási szerződést.

Jutalékos rendszer és cápák

Ez után kezdett előállni Anonymus a hangfelvételeivel, amelyek egymás után leplezték le a fővárosi baloldali vezetés korrupciós hálózatát. Ezekből apránként összeállt a kép:

Karácsonyék a választások után tényleg el akarták adni a Városházát, sőt, több budapesti ingatlant is korrupciógyanús módon akartak értékesíteni.

A hanganyagokban, amelyeket egy álarcos alak, Anonymus hozott nyilvánosságra, többször felmerült az üzletek után járó „jutalék", és számos baloldali szereplő neve is előkerült. Aztán előkerültek hangfelvételek, amelyeken

Bajnai Gordon, a többek között a 13. havi nyugdíjat megszüntető bukott miniszterelnök beszélt.

Ő értekezett a "nagykoalíciós cápákról" is, akik a Városházán köröznek.

Szavaiból egyértelművé vált, hogy a fővárost irányító hat baloldali párt kifosztja Budapestet, korrupciós pénzeket tesznek zsebre, egyrészt néhány befolyásos baloldali embert gazdagítva, másrészt vélhetően a baloldali pártokat törvénytelenül, közpénzből finanszírozva.

Erre utalt az a hangfelvételrészlet is, amelyet cikkünk elején idéztünk az egyik transzparensről: az egyik szereplő ragaszkodott a 200 millió forinthoz.

A Városháza-botrány főszereplői

Hamar kiderült, hogy az ügy főszereplője maga Bajnai Gordon. Már az egyik legelső hangfelvételen arról beszélt Gansperger Gyula, hogy Bajnai legalább két embert személyesen helyezett el a Városházán. Az egyik az a Kiss Ambrus, aki a felvételek tanúsága szerint a jutalékos rendszert üzemelteti, és akiből főpolgármester-helyettest csináltak.

Bajnai Gordon volt a Városháza tervezett eladásának a központi figurája Forrás: Facebook

Bajnai szerepével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy

  • Személyesen tájékozódott az ügyben.
  • Elmondta, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna.
  • Elmondta, hogy Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kell az ügyben beszélni.
  • Bajnai viszont nem Barts Balázzsal beszélt, hanem valakivel, aki jóval felette áll.
  • A Fővárosi Önkormányzatnál sok embert ismer, többeket ő ajánlott be Karácsony Gergelyéknél.
  • Gansperger Gyula régi harcostársa, a hozzá fűződő kapcsolata sokszor több mint barátság, "együtt küzdöttek a barikádokon"

Bajnai szavaiból

egyértelműen kiderült, hogy a Városháza-ügyben a fővárosi vezetés gyakorlatilag folyamatosan valótlan nyilatkozatokat tett, hiszen arról beszéltek, hogy nincs Városháza-ügy, eszük ágában sincsen megválni az ingatlantól.

Bajnai szavai azért is fontosak, mert a volt miniszterelnök Karácsony Gergely egyik legfőbb támogatója.

Mit csinált Gansperger Gyula?

Az egész tervezett eladási folyamat másik központi szereplője Gansperger Gyula. Róla azt kell tudni, hogy régóta Bajnai üzleti partnere - vagy ahogy a bukott miniszterelnök fogalmaz később, harcostársa. Egy ismeretlen férfi érdeklődésére az egyik hangfelvételen

GANSPERGER IGEN APRÓLÉKOSAN ISMERTETI A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL MŰKÖDTETETT JUTALÉKOS RENDSZERT - VAGYIS A PÉNZVISSZAOSZTÁSON ALAPULÓ KORRUPCIÓS HÁLÓZATOT.

Bajnai Gordon és harcostársa, Gansperger Gyula Forrás: Anonymus

Ennek részei Berki Zsolt, aki „frontol" (vagyis ő adja a nevét és az arcát az üzletekhez, ez a kifejezés a stróman politikailag korrekt eufemizmusa akart lenni), és Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban". Ő a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott korábban, ahogy Kiss Ambrus is.

- fogalmazott Gansperger. Mint mondta, az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

A főpolgármester-helyettesek egymást marják a pénzért

Gansperger azt is elárulta: „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis..." Majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. [...] Az csak a Kiss Ambrus felé van." A baloldali üzletember megemlítette azt is: Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga, meg a Tordai dolga [...] Hogy lerendezzék.

Tüttő Kata is előkerült a jutalékos rendszer kapcsán Forrás: Instagram

Bár a hangfelvételek szerint Tordai Csaba nem pénzezik, vagyis hozzá nem jutnak összegek, szerepe mégis igencsak fontos. Gansperger Gyula ezt egy helyen ekképpen magyarázta el beszélgetőpartnerének:

Fontos szereplő

A hangfelvételek szerint fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. [...] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi."

A kiszivárgott felvételek alapján tehát a fővárosi feladatmegosztás úgy írható le, hogy Tordai Csaba jóváhagyatja a vezetőkkel a szerződéseket, Kiss Ambrus elhárítja az akadályokat, Barts J. Balázs végrehajtja a döntést, Berki Zsolt pedig kapja és viszi a pénzt.

Az utóbbi hetekben kiderült az is, hogy a főváros gyanús körülmények között akar eladni több ingatlant. Köztük a Mocsárosdűlőt, Budapest legnagyobb megmaradt zöldterületét, ahol hatalmas lakóparkot építenének.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A Tüttő Katára vonatkozó részből pedig kiderül, hogy mindegyik párt küzd a korrupciós pénzekért. A mai tüntetésen résztvevő budapestiek ez ellen tiltakoztak.

A Városháza-botrányban ugyan létrejött egy vizsgálóbizottság, de a baloldal folyamatosan akadályozza ennek a munkáját. Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester, a Városháza eladásának ügyében létrejött vizsgálóbizottság elnöke a mai közgyűlésen például elmondta: a főjegyző akadályozni akarja a bizottsági elnök szervezési munkáját, még a bizottság nevét is el akarják venni.