Márki-Zay Péter Bajnait dicsőíti azért, mert elvette a 13. havi nyugdíjat

Vágólapra másolva!
Ahogyan egyre közeledünk a választásokhoz, úgy lépnek elő az árnyékból a baloldali múlt legjelentősebb szereplői, akiknek nem titkolt szándékuk a hatalom visszaszerzése Márki-Zay Péter mögé bújva. Bajnai Gordon az elmúlt hetekben egyre gyakrabban kerül elő, napi rendszerességgel egyeztet Gyurcsány Ferenccel és most már minden bizonnyal Márki-Zay Péterrel is. Bajnai - aki alatt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorításait vezették be -, mint kiderült, Márki-Zay egyik legnagyobb példaképe, és szerinte az országot tönkretevő Bajnai-kormány "sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon". Nem is csoda, hogy így vélekedik a megszorítások időszakáról Gyurcsány jelöltje, hiszen Bajnaihoz hasonlóan ő maga is a megszorításokra akarja alapozni esetleges kormányzását.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc volt minisztere a Facebook nevű közösségi oldalon toboroz embereket Márki-Zay Péter számára, mindez pedig jól mutatja, hogy a baloldali múlt emberei egyre gyorsabban a felszínre törnek, hogy visszaszerezhessék a hatalmat.

Bajnait Gyurcsány nemrég a kampány logisztikai hátterének biztosításával bízta meg, a toborzás valódi oka nyilvánvalóan az, hogy a baloldalnak szinte egyáltalán nincsenek mozgósítható szimpatizánsai.

Bajnai Gordon már a rendszerváltozás előtt, 1989-ben együtt mozgolódott, szervezkedett Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányzása alatt, 2006-ban fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Később, 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként tevékenykedett.

Gyurcsány Ferenc bukását követően ő lett a miniszterelnök.

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bajnai és Gyurcsány azóta is szoros kapcsolatot ápolnak. Emiatt is nagy az egyetértés a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalon azzal kapcsolatban, hogy vissza kell hozni a baloldali kormányzásra jellemző megszorításokat.

Márki-Zay már számtalanszor beszélt a rezsicsökkentés ellen, amelyet többek között ostobaságnak tart, és ez az az egyik első intézkedés, amit hatalomra jutása esetén szeretne eltörölni, ahogy a minimálbért is fölöslegesnek tartja. Gyurcsány jelöltje Kálmán Olga könyvében Bajnait az ország megmentőjeként írta le:

„Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. (...)

- emlékezett vissza Márki-Zay Péter Bajnai Gordon egyéves, megszorításokkal teli, emberek százezreit csődközeli helyzetbe hozó kormányzására.

Nem ez volt az első eset, amikor Márki-Zay dicsérte Bajnait, akire egyfajta példaképként tekint, hiszen ő maga is megszorításokat tervez, amint kormányra kerül.

Forrás: AFP/John Thys

"Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon" – ezeket a kijelentéseket a baloldal miniszterelnök-jelöltje 2021 augusztusában tette. Vagyis

Márki-Zay szerint a legeredményesebb időszak az volt, amikor a magyar emberek a rendszerváltás óta a legtöbbet szenvedtek.

A vásárhelyi polgármester azonban itt nem állt meg, tovább is méltatta Bajnait:

"Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam."

Emlékezzünk vissza arra, hogy a Márki-Zay Péter által az egekig magasztalt Bajnai-kormány a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorító csomagját vezette be. A csomag részeként a Bajnai-kormány a közszférában többek között megszüntette a 13. havi bért, csökkentette az önkormányzatoknak járó támogatásokat.

Emellett számos, az idős embereket érintő megszorítást is hoztak.

Így előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták, és megszüntették a 13. havi nyugdíjat. Emellett 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt. Amikor 2010-ben Bajnai és a szocialista kormányzás a választáson megbukott, Magyarország romokban volt.

Bajnai azóta is a megszorításokra alapozó gazdaságpolitika híve, akárcsak Gyurcsány Ferenc és jelöltje, Márki-Zay Péter. Bajnai szintén folyamatosan támadta és támadja a rezsicsökkentést, a kormány által folytatott rendkívül sikeres gazdaságpolitikát pedig fényevésnek nevezte.