Gyurcsány újabb emberét küldte Márki-Zay ellenőrzésére

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter, montázs
Vágólapra másolva!
A választás tisztaságának fontosságára hivatkozva kezdett aktivisták toborzásába Gyurcsány Ferenc pártfogoltja, Bajnai Gordon, akit a DK elnöke a kampány logisztikai hátterének biztosításával bízott meg - írja a Magyar Nemzet. A lap azt is megtudta, hogy a szavazatszámláló projekt mögötti alapítvány Tordai Csaba nevére van bejegyezve. Talán nem véletlenül, Tordai ugyanis Gyurcsány és Bajnai kormányában is államtitkár volt, vagyis igazi bizalmi embernek számít ebben a körben.
Vágólapra másolva!

A háttérben egyre inkább aktivizálja magát Gyurcsány Ferenc hálózata. A korábban Karácsony Gergely kampányát erősítő Bajnai Gordon teljes mellszélességgel beállt Márki-Zay Péter mögé, és a Facebookon aktivisták toborzásába kezdett arra hivatkozva, hogy félti a választás tisztaságát. A toborzás valódi oka nyilvánvalóan az, hogy a baloldalnak szinte egyáltalán nincsenek mozgósítható szimpatizánsai - írja a Magyar Nemzet.

Bajnai Gordon már a rendszerváltozás előtt, 1989-ben együtt mozgolódott, szervezkedett Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányzása alatt, 2006-ban fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Később, 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként tevékenykedett. Gyurcsány Ferenc bukását követően ő lett a miniszterelnök - idézte fel a lap.

A Magyar Nemzet forrásai szerint

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon jelenleg is napi kapcsolatban van, és a DK-elnök komoly logisztikai feladatokkal bízta meg bizalmasát a választási kampányban.


A szavazatszámlálók, vagyis az aktivisták toborzása mögött a 2018-as országgyűlési választások után bejegyzett Tiszta Választásokért Alapítvány áll, amelynek vezetője nem más, mint Gyurcsány bizalmasa, Tordai Csaba. Tordai SZDSZ-esként kezdte pályafutását, hiszen Demszky Gábor akkori pártelnök kabinetfőnöke volt a 2000-es évek elején, de szép karriert futott be a szocialista–liberális kormányzás ideje alatt is - írják.

A Gyurcsány-kabinetek Igazságügyi Minisztériumának főosztályvezetője, 2007-től a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára, majd államtitkára lett. Ezt a pozícióját a Bajnai-kormány alatt is megtarthatta.


Ekkor a Magyar Közlöny kiadásáért is felelt, így a nevéhez köthető egy 2009-es szakmai baklövés: az ország hivatalos lapja ebben az évben jelentette meg az alkotmány egységes szerkezetbe foglalt, vagyis a korábbi módosításokat is feltüntető szövegét, azonban belekerült egy tíz éve hatályon kívül helyezett rendelkezés is. Ez a szarvashiba ugyanakkor nem volt akadálya annak, hogy a Bajnai-kormány időszakának végén Tordait a Magyar Köztársaság Érdemrendjének középkeresztjével tüntessék ki - összegezték.

Még a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idejére nyúlik vissza Tordai és Karácsony Gergely ismeretsége: míg Tordai Csaba államtitkárként, Karácsony tanácsadóként sürgött-forgott a Miniszterelnöki Hivatalban. Hogy régóta ismerik egymást, azt jól mutatja az az eset – amelyről egy 2012-es Heti Válasz-cikk is beszámolt –, miszerint

a már alakuló Bajnai-féle Együtt megbeszélésére Tordai vitte el az akkor még LMP-s Jávor Benedeket és Karácsony Gergelyt.

S hogy mennyire ehhez a körhöz tartozik Tordai Csaba, azt jól mutatja, hogy kuratóriumi tagja volt a Bajnai-féle, Soros és az amerikai demokraták által is finanszírozott Haza és Haladás Alapítványban - világított rá a Magyar Nemzet.

Tordai egyébként ügyvédként többek között az azonos nemű, már külföldön összeházasodott párok hazai képviseletét látta el, de segítette a Momentum Mozgalmat is, amikor a liberális szerveződés a külföldről finanszírozott civilek átvilágításának lehetősége ellen kezdeményezett népszavazást.

Tordai Bodoky Tamással megalapította a szintén Soros által – is – finanszírozott Átlátszó.hu-t, amelynek egészen Karácsony Gergely főpolgármesterré választásáig tulajdonostársa volt - írja a lap.

Karácsony 2019-es győzelme után először főjegyzőként merült fel a neve, aztán végül jogi tanácsadó lett Karácsony mellett, havi több mint 400 ezer forintért.

Emellett a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnökévé is megválasztották.