Márki-Zay meggyőzte a baloldalt, hogy ne szavazzák meg a minimálbéremelést

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, answers journalists' questions prior to a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem támogatta a baloldal, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum. Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje tehát meggyőzte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg azokat a könnyítéseket, amelyeknek a révén nemcsak a magyar dolgozók, hanem a magyar vállalkozók is jobban járnak jövőre. Márki-Zay az elmúlt napokban indított támadást a minimálbérrel szemben. 
Vágólapra másolva!

A baloldali képviselők nem támogatták a jövő évi minimálbéremeléshez szükséges adócsökkentéseket kedden az Országgyűlésben. Mindez annak fényében érdekes, hogy úgy tűnik, Márki-Zay Péter meggyőzte őket, hogy nincs szükség a minimálbérre. Azonban

nemcsak a minimálbéremelésre mondott nemet a baloldal, hanem arra is, hogy jövőre csökkenjenek a magyar vállalkozók adóterhei.

A teljes baloldal eltörölné a minimálbért

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt héten bejelentette, hogy ő eltörölné a minimálbért. Márki-Zay a minimálbér eltörlésének ötletét azzal próbálta indokolni, hogy ő gazdasági kérdésekben „roppant liberális". Gyurcsány jelöltje tehát a rezsicsökkentés után a minimálbér ellen intézett támadást; azon terve, hogy mindkettőt eltörölné, óriási csapást jelentene az átlag- és kiskeresetűekre nézve.

Mári-Zay meggyőzte a baloldali képviselőket, ne támogassák az adócsökkentéseket és a minimálbér-emelést Forrás: AFP/John Thys

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét, aki hangsúlyozta, a minimálbér nemcsak azért fontos, mert annak növelésével csökken a szegénység kockázatának kitettek száma, hanem azért is, mert számos juttatás a minimálbéren alapul, így ennek növelésével nő például a gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és a táppénz is.

- mondta az alkotmányjogász, aki emlékeztetett, a szocialista kormányzás 8 éve alatt - 2002 és 2010 között Magyarország volt az egyetlen EU-tagállam, ahol a minimálbér reálértéke csökkent, 2010 óta viszont majdnem háromszorosára nőtt az összege.

Szinte minden magyar ember jövedelmi viszonyait negatívan érintené, ha megvalósulna Márki-Zay Péter minimálbért eltörlő ötlete.

A baloldal támadja a minimálbér emelését

Mint ismert, Magyarországon 2022. január elsejétől

200 000 FORINTRA NŐ A MINIMÁLBÉR ÉS 260 000 A GARANTÁLT BÉRMINIMUM.

A minimálbér 71500 forint volt 2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai időszakban, jövő januártól eléri ennek az összegnek közel háromszorosát - magasabb lesz a minimálbér, mint Gyurcsány-Bajnai alatt az átlagbér volt. (A garantált bérminimum 87 000 forint volt a baloldal kormányzása alatt 2009-ben, ez a háromszorosára nő jövőre.)

Ha a minimálbéres szabályozást megszüntetné Gyurcsány Ferenc baloldali jelöltje, akkor az azt is jelentené, hogy az alábbi adócsökkentő intézkedéseket is el kéne törölni:

  • 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke,
  • megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás,
  • 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa,
  • jövőre is 1 százalék iparűzési adót kell fizetnie a kkv szektornak.

Márki-Zay terve tehát alapvetően forgatná fel a hazai gazdasági viszonyokat. Minden bizonnyal

A MUNKANÉLKÜLISÉG NÖVEKEDÉSÉT, ÉS GAZDASÁGI VISSZAESÉST HOZNA A MEGLÉVŐ STABIL KERETEK TOTÁLIS SZÉTVERÉSE.