Minden, amit a Városháza-ügyről tudni kell

Bajnai, Karácsony
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak a hatóságok a Városháza tervezett eladásával kapcsolatban. Most összegyűjtöttük, mit kell tudni a lassan másfél hónapja tartó botrányról.
Vágólapra másolva!

Több helyszínen is házkutatást kezdett a rendőrség,amely már korábban megerősítette, hogy nyomoznak a Városháza tervezett eladása és a fővárosnál a gyanú szerint működő jutalékos rendszer miatt. Eddig a fővárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban tizennégy feljelentés érkezett, és ezen ügyekben zajlik a nyomozás.

Így robbant a bomba

Az ügy akkor robbant ki, amikor november 4-én jelent meg az Indexen egy cikk arról, hogy a főváros eladná a városházát. Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebookon, hogy „az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat". November 5-én egy dokumentum került nyilvánosságra, miszerint mintegy negyven milliárd forintért kínálnák az ingatlant.

Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette.

A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén.

Másfél hónapja robbant a bomba a Városháza tervezett eladása kapcsán Forrás: MTI/Róka László

„Meg tudja kerülni a közbeszerzést”

November 10-én újabb hangfelvétel került nyilvánosságra a budapesti Városháza eladásával kapcsolatban. Ebben egy Barts Balázsként bemutatkozó férfi egy, a főpolgármesteri kabinet által is tárgyalt anyagról beszél, amelyben a Városháza épületéről és a hozzá tartozó, 4,7 hektáros telekről van szó: 3,9 hektárt eladnának, 8 ezer négyzetmétert megtartanának. Azt is mondja, hogy a tűzoltóság épületét új épületben helyeznék el, és a telkét tehermentesen értékesítenék.

A felvételen vélhetően Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója beszél, de a találkozón jelen lehetett az a Berki Zsolt is, aki a Városháza feltételezett eladására szerződő cég, a Northern Rock Kft. tulajdonosa.

A férfi beszél még arról, hogy '22-ben választás, '23-ban 150 éves budapesti évforduló, '24-ben meg önkormányzati választás lesz, és a bonyolult helyzet miatt először megépítik a közparkot, mert megígérték, meg az épület homlokzatát, de a parkot lehet, hogy később szét kell túrni az építkezés miatt.

A beszélgetést a Barts Balázsként bemutatkozó férfi úgy zárja, hogy a szerzői jogra hivatkozva meg tudja kerülni a közbeszerzést. Mint mondta, csináltat egy tervet, amit villámgyorsan "megközbeszereztet", hogy mire parkot kell építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. A két elképzelt szárny helyére nem kerül semmi, hogy később a terület rendelkezésre álljon.

November 12-én újabb videót osztott meg az Anonymus-maszkos alak a Városháza eladása ügyében. Ezen ismét Barts J. Balázsnak, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetőjének a hangja hallható, a vagyonkezelő képviseletében egy olyan koncepcióról beszél, hogy el kell adni a ma használt Városháza épületét, és mellette kell egy újat építeni.

Ebben pedig az az újdonság, hogy az állítások szerint ez a beszélgetés már 2021. május 5-én zajlott a vagyonkezelő Attila úti irodájában, tehát csaknem fél évvel az után, hogy elvileg már döntés született arról, hogy nem adják el a Városházát.

Így került képbe Bajnai Gordon, volt kormányfő

November 16-án nyilvánoságra került felvételen feltételezések szerint Gansperger Gyula beszél idén október 6-án egy ismeretlen férfival arról, hogy Berki Zsolt – aki a korábbi felvételek szerint állítólag szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával – "frontol" az ügyletekben, azaz a nevét adja egy háttérben maradó vevő helyett, és felbukkan az állítólagos történetben egy Berki József nevű ember is, aki „a testvére vagy az unokatestvére" Zsoltnak. Berki Józsefről azt mondja a beszélő a felvételen, hogy korábban Kiss Péter szocialista politikus jobbkeze volt, még abban az időben, amikor Budapest jelenlegi főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus volt Kiss Péter titkárságvezetője, és szerinte ők egyfajta "jutalékos rendszert" működtetnek a Városházán.

November 18-án ismét jelentkezett a Városháza eladásáról információkat szivárogtató Anonymus-maszkos alak, aki ezúttal hangfelvétel helyett egy fényképet tett közzé, amelyen az eddig publikált hangfelvételeken hallható Gansperger Gyula és Bajnai Gordon volt miniszterelnök látható együtt. November 20-án pedig egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt Bajnai Gordon, hogy van szándék a főváros vezetésében a Városháza értékesítésére, és erről a fővárosi vagyonkezelő vezetője feletti szinten is egyeztetett.

Bajnai Gordon is szerepelt a kiszivárgott felvételeken Fotó: Tuba Zoltán - Origo

November 23-án egy újabb felvételen Bajnai Gordon segítségét abban kérik, hogy a Városháza értékesítésénél ne zavarjanak "ilyen berepülő pilóták". Az exkormányfő erre többek között azt mondja, "itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen". A felvételen arra kérik Bajnai Gordont, hogy intézze el Tordai Csabán, a főpolgármester tanácsadóján keresztül, hogy kizárólag Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kelljen tárgyalniuk az eladásról.

"Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e, mert [...] amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni,

rengeteg ilyen cápák úszkálnak a tóban,

és egy nagykoalícióban mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik" – válaszolta erre Bajnai Gordon.

November 24-én döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az ügy tisztázására.

Terítéken a Mocsaras-dűlő eladása

November 26-án egy újabb hangfelvételen a korábban nyilvánosságra hozott beszélgetésekben is szereplő Gansperger Gyula mellett vélhetően az üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve egy a fővárosi ingatlanok iránt érdeklődő befektető hangja hallható. A beszélgetésből az derül ki, hogy – a fővárosi önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező – Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek". A Városháza eladására is megbízási szerződést kötő férfiról azt állítják, hogy komoly mandátuma van, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben "úgy mozog, mintha ő lenne a vezérigazgató".

Az egyeztetés résztvevői információkat osztanak meg egymással arról is, hogy a fővárosban valójában milyen körülmények között zajlanak a pályázati kiírások.

Elhangzik az is, hogy "ha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába", és hogy a pályázat "nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak". Szóba kerül egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlant, itt megemlítik a jutalékként emlegetett pénz mértékét is, Bodnár Dezső szerint "durván 8-10 százaléka a dolognak", és hogy

"tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg".

November 30-án újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra az Anonymus-maszkos alak, amiben közzétette a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját közli, és egy beszélgetést, amelyben vélhetően Gansperger Gyula egy vevőjelöltnek a fővárosi ingatlanok megszerzésének módját ismerteti. Ismét felbukkan Berki Zsolt neve, mint aki abban segít, hogy ne legyen hiba a pályázatban, azt is tudja, hogy más adott-e be ajánlatot, és ha igen, "milyen számot írt bele".

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon Forrás: Facebook

December 3-án pedig egy olyan felvétel került nyilvánosságra, nem szorosan a Városháza eladásához kötődően, miszerint

  • "olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni" a Mocsárosdűlőre Barts Balázs szerint
  • most árazzák a területet, de valószínűleg nem pénzt kérnének érte, hanem lakásokat, irodákat az ütemekre bontott beruházás egyes fázisaiban;
  • "itt lehet lakás", nyugtatja meg az érdeklődő befektetőt Barts a felvétel tanúsága szerint, ugyanis a terv Kiss László óbudai polgármesterrel is le van egyeztetve
  • az elhangzott tervekben az szerepelt, 1100 lakást építenének a Mocsárosdűlőre, amiből a fővárosi önkormányzat nagyjából 150-et megtartana saját hasznosításra a terület átengedéséért cserébe.