Minden baloldali vezető egyik első útja Brüsszelbe vezet, hogy hűségesküt tegyen

Rétvári Bence magyar jogász, politikus, országgyűlési képviselő, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, interjú, 2021.12.08.
Rétvári Bence magyar jogász, politikus, országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 10 évben 1 millió 341 ezer ember került ki a szegénység kockázati köréből, és él már biztos anyagi körülmények között – mondta az Origónak adott interjúban Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári szerint még az Eurostat se tudja letagadni azt a tényt, hogy nagy mértékben csökkent Magyarországon a szegénység. Az államtitkár az interjúban nemcsak a baloldal politikai gerinctöréséről beszélt, hanem a történelmi jelentőségű nyugdíjprémium fontosságáról, a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességéről, a rezsicsökkentés eredményeiről és a 2022-es országgyűlési választások tétjéről is. Rétvári szerint van mit veszítenie a magyaroknak 2022-ben, a baloldal ugyanis nem kímélné sem az emberek pénztárcáját, sem azt, amiért a magyarok keményen megdolgoztak az elmúlt években. Az államtitkár szerint az a legelképesztőbb, hogy a baloldal annak ellenére támadja például a rezsicsökkentést, hogy polgármestereik, amint lehetőség nyílt rá, sorban követelték, hogy azt terjesszék ki rájuk is. Ilyen a baloldali képmutatás – mondta Rétvári Bence.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben egy rendezvényen idézte Margaret Thatcher mondását, miszerint a kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből. Azt mondta, hogy előbb-utóbb mindig újabb adókat vetnek ki, és ezekkel megemelik a megélhetési költségeket. Mi erről a véleménye?

A baloldal ugyanaz tegnap és ma, Angliában és Magyarországon.

Ha hatalomra kerülnek, mindig és mindenhol ugyanazt a receptet követik, ezért csalóka remény bárkinek azt gondolnia, hogy nálunk megújultak vagy megváltoztak volna. Adóemelés, megszorítás, segélyezés, ez mindig a baloldal.

A magyar emberek a maga nyers valójában az őszödi beszéddel szembesültek azzal, hogy a baloldali kormányzás csődbe juttatta az országot.

A saját hazugságaik miatt később az embereket sarcolták, elvettek tőlük egyhavi bért, elvették a 13. havi nyugdíjat, megnyirbálták a családi kedvezményeket.

Kivették a pénzt a kasszából, így az embereknek már nem maradt. Hiába privatizáltak minden mozdítható állami vagyont, mégsem láttuk, hogy Magyarország helyzete bármit javult volna.

Jó példa a szocialista pénzbehajtó kormányzásra az is, amikor az orvosi bérek megemelésére hivatkozva vizitdíjat és kórházi napidíjat vezetettek be, de azután az orvosi béreket nem emelték, hanem csökkentették.

Rétvári Bence jogász, politikus, a KDNP országgyűlési képviselője, 2014 óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

Ön 2014 óta az EMMI államtitkára. Az elmúlt 7 évben mit tapasztalt: vissza tudta adni a kormány az embereknek azt, amit a baloldali kormányok elvettek?

2010-ben kritikus állapotban volt az ország, a jóléti rendszerek elérték a működőképességük határát. Az önkormányzatok csak 1200 milliárdos adósságot felhalmozva tudták az iskolákat, a kórházakat és a szociális intézményeket ideig-óráig üzemeltetni. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű helyrehozni azt, amit a baloldal elrontott. Ma azonban már az állami fenntartás biztonságot jelent mindhárom területen, és nem bércsökkenésről vagy elbocsátásokról beszélünk, hanem béremelésekről. Ha a költségvetési számokat megnézzük:

egészségügyre az utolsó, 2010-es baloldali költségvetésben 1197 milliárdot szántak, míg jövőre 2884 milliárd forint áll rendelkezésre - ez közel 1700 milliárdos, 141%-os emelkedés. Az oktatási kiadások 1010 milliárdról 1734 milliárdra, 724 milliárddal, tehát 72%-kal nőttek, míg a szociális költségvetés 325 milliárdról 1139 milliárdra nőtt, ami 814 milliárdos, 250%-os emelkedés.

A gazdasági növekedésből tehát a jóléti ágazatok is érezhetően bővülni tudtak.

Miért számít történelmi jelentőségűnek az időseknek kifizetett nyugdíjprémium? Miben segíti ez az idősek mindennapjait?

A konkrét anyagi értéken túl üzenet értéke is van a nyugdíjprémiumnak, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének és a jövő évre tervezett 3% helyett 5%-os általános nyugdíjemelésnek: mégpedig az, hogy

a baloldal nehéz időkben a multiktól sosem vett el, csakis a nyugdíjasoktól vagy a családoktól. Mi viszont megadóztattuk a multikat, növekedési pályára állítottuk a gazdaságot, és a gyermekes családoknak, a fiataloknak valamint az időseknek adjuk az ebből a gazdasági növekedésből származó a bevételt.

Az időseket tisztelet illeti meg.

Rétvári Bence szerint a kormány tudta azt, hogy nem lesz egyszerű helyrehozni azt, amit a baloldal elrontott Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyarországon tovább csökkent a szegénység által veszélyeztetettek száma az utóbbi években. Mely lépések és intézkedések segítették azt, hogy ezt az eredményt elérjük?

Az Eurostat kimutatásai szerint a szegénység veszélyének kitettek száma 2010-ben elérte a 3 millió 93 ezer főt, míg ez a szám a hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2020-ra 1 millió 752 ezer főre csökkent. Mindez azt jelenti, hogy

az elmúlt 10 évben 1 millió 341 ezer ember került ki ebből a kockázati körből, és él már biztos anyagi körülmények között. Mindemellett a mélyszegénységben élők aránya is több mint 300 ezer fővel, 407 ezerről 100 ezer fő alá csökkent. Ilyen léptékű javulásra az egész Európai Unióban nem volt példa.

Akkor ez óriási sikernek nevezhető.

Úgy gondolom, igen. Ön korábban Thatchert idézte, én most Ronald Reagant idézném: nincs jobb szociálpolitika a munkahelyteremtésnél. A magyar kormány is ezt tette. A szegénység csökkentéséhez elengedhetetlen volt, hogy növelni tudtuk közel 1 millió fővel a munkavállalók számát.

A baloldal kormányzása alatt egymillió embert tett munkanélkülivé.

Mindemellett a szegénység visszaszorításában a folyamatos béremelések, a rezsicsökkentés, a családtámogatások, valamint a minimálbér emelése is sokat segített.

Az alacsony munkanélküliségi ráta tekintetében Magyarország éllovasnak számít az Európai Unióban. Ön szerint csökkenthető tovább a munkanélküliség szintje hazánkban?

Valóban, a sikeres gazdasági intézkedéseknek köszönhetően a járvány alatt is sikerült megvédeni a munkahelyeket és a megszűntek helyébe újakat teremteni. 2010 óta harmadára csökkent a munkanélküliség. Mi az EMMI-ben azon dolgozunk, hogy az oktatás minél rugalmasabb legyen, és segítse a későbbi elhelyezkedést. Az újgenerációs tankönyvek, az okosportálon levő digitális tananyagok már egészen mások, mint amit tíz-húsz éve láthatott valaki az iskolában, illetve szintén fontos eredmény, hogy

a megváltozott munkaképességűek között tíz év alatt 18%-ról 42%-ra sikerült emelni a foglalkoztatottságot.

Most már ők is biztosabb jövedelemre tesznek szert, és egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a nemzeti össztermékhez is.

Minden téren előre megyünk, nem hátra!

Januártól emelkedik - 200.000 Ft lesz – a minimálbér, magasabb, mint amennyi 2010-ben az átlagbér volt. Emelkedik a garantált bérminimum összege is, 260.000 Ft-ra. Miért fontosak ezek az intézkedések?

Talán, ami a legjobban szemlélteti a jobb és a baloldal közötti különbséget, az az a tény, hogy

2022-ben a minimálbér összege nagyobb lesz, mint a baloldal idején az átlagbér volt. A baloldal kormányzásának 8 éve alatt, 50 ezer forintról mindössze 73.500 forintra emelte a minimálbér összegét.

Ezzel a 23.500 forintos emeléssel szemben a jobboldali kormány 73.500 forintról 200.000 forintra emelte, ami 126.500 forintos emelés.

Több mint ötször akkora mértékű tehát az emelés a jobboldali kormányzás 12 éve alatt, mint a baloldal 8 éve alatt.

Az államtitkár szerint lehet gúnyolódni az unortodox gazdaságpolitikán, de működik Forrás: EMMI

Az a cél, hogy minden dolgozó, a szakmunkások is részesüljenek a gazdasági növekedésből. A kormány 750 milliárdos adócsökkentést hajt végre azért, hogy a vállalkozások folytatni tudják a béremelést.

A baloldalnak ígérgetésben nincs határ, de a teljesítményük utána kiábrándító.

Ön szerint miért nagy siker a rezsicsökkentés és miért kell megvédeni?

Azt hiszem, hogy soha senki nem gondolta volna, hogy egyszer a német és az osztrák katasztrófavédelem videóin azt látjuk, ahogy a lakosaikat arra készítik fel, hogyan kell cserepekből mini kályhát készíteni, és hogyan szigeteljék le a saját ablakaikat. Hazánkban a baloldali politikusok még ma is minden nap látványosan hitet tesznek a világpiaci árak követése mellett.

Ha a baloldalon múlt volna, most több mint 30 ezer forinttal fizetnének több rezsit a magyar családok havonta. A multik profitját az emberek fizetnék.

Az a legelképesztőbb, hogy annak ellenére, hogy látják a saját szemükkel, hogy a rezsicsökkentés működik, még így is támadják. Mi kellene még, hogy leszálljanak erről a vonatról és végre az emberek érdekét nézzék, ne a multikét?

A baloldal kijelölt vezetője pedig cinikusan azt tanácsolja a magyaroknak, hogy kevesebb vizet, áramot használjanak, és ha drágának találják a benzint, akkor vegyenek kisebb autót.

A rezsicsökkentésre is azt mondták külföldről és a baloldalról, hogy nem lehet megcsinálni, amikor meg megcsináltuk, akkor meg azt, hogy nem lehet fenntartani. Nekünk mégis sikerült, de ők valóban biztosan nem tudnák ezt továbbvinni és nem is akarják.

Miben segíthet a fiataloknak az az intézkedés, amely szerint jövő évtől a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie?

Amikor a fiatalok személyi jövedelemadó mentességéről van szó, akkor meg kell említenünk, hogy ez

280 ezer dolgozó fiatal számára nyújt segítséget az önálló életkezdésben. Az ő esetükben mindez évente mintegy félmillió forint többletbevételt jelent.

Egy olyan intézkedés amely világszerte egyedülálló, nálunk és Lengyelországban van csak példa arra, hogy ilyen módon segítik a fiatalokat, és ez a diákmunkára is vonatkozik.

Rétvári szerint Gyurcsány Ferenc maga alá gyűrt minden pártot és politikust a baloldalon, ami sokaknak politikai gerinctöréssel járt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ön szerint miben tud mást nyújtani a magyar embereknek a mostani kormányzat a baloldalhoz képest? Mi a 2022-es országgyűlési választások tétje?

A választás tétje nem az, hogy valaki talál-e hibát az elmúlt 12 év kormányzásában, mert azt nyilván mindig lehet találni. A tét az, hogy talál-e valaki olyan területet, amiben a baloldali kormányok - vagy az immár két éve a baloldal által vezetett városok - jobb eredményeket mutatnak fel, mint a jobboldali kormányzás.

Gyurcsány Ferenc maga alá gyűrt minden pártot és politikust a baloldalon, ami sokaknak politikai gerinctöréssel járt együtt, és ez nem gyógyítható.

Minden baloldali vezető egyik első útja Brüsszelbe vezet, hogy biztosítsa lojalitásáról az ottaniakat.

Lehet gúnyolódni az unortodox gazdaságpolitikán, de működik. Lehet gúnyolódni a szuverenitásunkért vívott harcunkon, de enélkül eltűnne a magyarság. Lehet gúnyolódni azon, hogy mi nem állunk be a sorba, de szerintem kritikus helyzetekben igenis kötelességünk ellentmondani.

És lehet gúnyolódni az Alaptörvényen és a gyermekvédelmi népszavazáson, de mindnyájunk élete nulladik másodpercének tapasztalata, hogy az édesanyánk nő, az édesapánk pedig férfi és meg kell védeni a gyerekeket az erőszakos LMBTQ-propagandától.