Újabb Oltási akció kezdődik mától

oltási akcióhét, koronavírus, oltás, vakcina, 2021. december 3., harmadik oltás
Gyöngyös, 2021. december 3. Egy nő megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik, emlékeztető adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. december 3-án. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
A kormányzati tájékoztató portál kiadta a legfrissebb járványadatokat, és egyben emlékeztetnek, hogy ismét időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást, mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

A beoltottak száma 6 200 040 fő, közülük 5 914 603 fő már a második oltását is megkapta, 3 043 950 fő pedig már a harmadik oltást is felvette. 5298 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 144, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 37 376 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 016 089 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 159 853 főre csökkent. 6109 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen.

Ma újabb Oltási akció kezdődik, ismét időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást csütörtök és péntek délután, valamint szombaton a kórházi oltópontokon.

Szerdától megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása is.

Egy nő megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik, emlékeztető adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján, 2021. december 3-án Forrás: MTI/Komka Péter

Az oltási akcióhetek sikerére és az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb Oltási akció indul december 16., csütörtök és december 18., szombat között a kórházi oltópontokon. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval fel lehet venni akár az első, akár az elmaradt második, akár a megerősítő harmadik oltást.

Az Oltási akció keretében továbbra is 101 kórházban lesz oltás.

A következő időpontokban lehet menni az oltópontokra előzetes időpontfoglalás nélkül:

  • december 16., csütörtökön 14-18 óra között,
  • december 17., pénteken 14-18 óra között,
  • december 18., szombaton 10-18 óra között.

Az Oltási akcióban csak a 12 év felettieket oltják a kórházi oltópontokon,

az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges.

Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához . A gyermekeket 77 kórházban és a házi gyermekorvosoknál oltják. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket, és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-regisztracio-es-az-idopontfoglalo-az-5-11-eves-gyermekek-oltasa

Az Oltási Munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és természetesen a háziorvosok is oltanak.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.