A polgárháborúról beszélő francia tábornokoknak elegük lett

franciaország, tüntetés, gyújtogatás, 2020
Protest in solidarity with refugees in reaction to police brutality on them a night before. Paris, november 24, 2020. Rassemblement en solidarite avec les refugies et pour denoncer les violences poliieres de la veille sur plusieurs centaines de refugies. Paris 24 novembre 2020. (Photo by Lucas Boirat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Jót akarnak, jó szándékúak a francia tábornokok, akik nyílt levelükben a polgárháborús veszélyről írtak, ez Eric Zemmour, a világhírű esszéíró véleménye. Macron hadügyminiszternőjét, a szocialista politikus Florence Parlyt viszont gyávának tartja. A tábornokok az után fordultak a nyilvánossághoz, hogy egy tunéziai bevándorló elvágta egy rendőrnő torkát egy Párizs melletti rendőrőrsön. Ahogy mondták, ez volt az utolsó csepp a pohárban. Elegük lett abból, ami Franciaországban van: az engedékeny bevándorlási politikából és a muszlim, erőszakos párhuzamos társadalomból.
Vágólapra másolva!

Előzmény: Az Origo itt írt arról, hogy április 21-én 20 francia tábornok felhívást tett közzé, amelyben arról írnak, hogy ha nem oldja meg a francia állam a rendőrök elleni erőszakot és a bevándorlás megfelelő kezelését, akkor polgárháború következhet be. A felhívásra az után került sor, hogy egy tunéziai bevándorló (aki 10 évig illegálisan élt Párizsban) halálra késelt egy rendőrnőt Párizs elővárosában, Rambouillet-ben. A tunéziai bevándorló Allah Akbart üvöltött, amikor elvágta a rendőrnő torkát, a francia ügyészség terrorcselekménynek minősítette az esetet. A nagy hatású nyílt levél következménye: Macron kormánya a tábornokok ellen fordult, Florence Parly hadügyminiszternő, korábbi szocialista politikus pedig bejelentette, hogyha aktív tábornokok is vannak az aláírók között, akkor büntetésre számíthatnak. Hadbíróság elé kerülnek.

Rendőrök a rendőrőrs előtt 2021. április 23-án, miután egy tunéziai migráns késsel megölt egy rendőrnőt Forrás: MTI/AP/Michel Euler

Az egyik legnagyobb hatású konzervatív esszéíró, Eric Zemmour a Le Figaróban nagyon érdekes tanulmányt írt az ügyről.

„Franciaországban nyugton hagyjuk a tüzet gyújtókat, viszont üldözzük azokat, akik vészharangot kongatnak”, kezdi írását Zemmour, Chamfort-t, a XVIII. századi költőt és moralistát idézve, azzal a megjegyzéssel, hogy ez az idézet jutott eszébe azokról a túldimenzionált reakciókról, amelyeket a tábornokok „Valeurs Actuelles”-ben megjelent levele váltott ki. „A nyugdíjas tábornokok” kifejezés kísértetiesen emlékeztet arra, ahogy De Gaulle tábornokot szokták minősíteni az 1961-es algériai puccsot követően, ráadásul a „nyugdíjas tábornokok” levele április 21-én jelent meg, az említett puccs évfordulóján.

Migránsok gyújtogatnak Párizs külvárosában, Sarcelles-ben

„Még ha tiszták is a levél szerzőinek szándékai, és levelüket egy héttel korábban már elküldték a szerkesztőségbe, érdemes tovább folytatni az összehasonlítást”, mondja Zemmour. „60 évvel ezelőtt a puccsisták meg akarták őrizni Francia-Algériát, miközben De Gaulle Algéria függetlenségét szorgalmazta, azért, ahogy egyik fontos bizalmasa, a diplomata, közíró Alain Peyrefitte fogalmazott, hogy a falumat ne nevezzék Colombey-les-deux-Mosquées-nak, vagyis Colombey-két mecset falvának”.

De Gaulle tábornok emlékműve Colombey-ben

„Ma egyébként 3 mecset is van Colombey környékén”, folytatja Zemmour. Ezenkívül egy állandó gerillacsapat tartja tűz alatt az iszlamizált francia külvárosokat. A tábornokok visszautasítják az iszlámizmus, a „külvárosi hordák” elleni politika lazítását, rámutatnak „egyfajta sajátos antirasszizmusra”, amelynek képviselői a „gyűlölet és a fanatizmus partizánjai”, akik „faji háborúkat” akarnak.

Gyújtogatás Bobigny-ban, Párizs külvárosában

„Ki az, aki komolyan azt tudná mondani, hogy tévednek? Ki tagadhatná le komoly, hazafias érzelmektől táplált legitim nyugtalanságukat?" - kérdezi a világhírű esszéíró, majd hozzáteszi, hogy „amikor a nyugdíjas tábornokok felhívják még aktív katonatársaikat, hogy vegyenek részt egy veszélyes küldetésben, amelynek civilizációs értékeink és honfitársaink megóvása a célja, akkor abban Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldal egyik prominens vezetője összeesküvést lát. Ami pedig a hadügyminiszter asszonyt, Florence Parlyt illeti, szankciókat ígér, és az emberei tűvé teszik az aláírók listáját azért, hogy találjanak rajta egy aktív tábornokot. A kormányzatban eközben előveszik a régi jó, de már elkoptatott szerepjátékot, és Marine Le Pennel ijesztgetnek, mint madárijesztő a madarakat."

Felgyújtott autókat oltanak a tűzoltók 2018-ban Nantes-ban, egy zavargás után

„Mindenki mindenki ellen"

„Ennél viszont sokkal nagyobb a tét”, folytatja Zemmour. „A rendőrök naponta erőszak áldozatai lesznek, megkövezik őket, halálos lövések célpontjai. Ugyanígy megtámadják a tűzoltókat, orvosokat, tanárokat, iskolákat égetnek föl. Az állam képtelen saját területének védelmére, és többé nem tudja biztosítani a rendet, azt, amiből pedig a legitimitása fakad. Lassan, de biztosan oda jutunk, amit Hobbes így írt le: „mindenki mindenki ellen háborúzik”. (Thomas Hobbes a XVII. századi angol felvilágosodás nagy filozófusa, a modern politikai filozófia egyik megalapítójaként megalkotta a „társadalmi szerződés” fogalmát, amelynek leegyszerűsítve az a lényege, hogy az emberek szabadságjogaik egy részét átruházzák az államra, amely cserébe többek között - ha kell, fegyverrel is - védelmet biztosít számukra.)