Továbbra is vizsgálódik a NAV Cseh Katalin korrupciógyanús ügyében

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Mediaworks Hírcentrum információi szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) továbbra is vizsgálja a Cseh Katalin korrupciógyanús ügyében érkezett feljelentést. A beadvány elbírálása jelenleg is folyamatban van, a NAV tájékoztatása szerint a feljelentéskiegészítésben legkésőbb szeptember 2-án döntést kell hozni. Mint ismert, a Momentum EP-képviselője és környezete egy szisztematikusan felépített céghálón keresztül 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutott. 
Vágólapra másolva!

A hatóság az után kezdett el vizsgálódni, hogy Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordulva jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tett. Lépését akkor azzal magyarázta, a különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy

a Cseh Katalinékhoz kapcsolható nagyjából fél tucat vállalkozásból álló céghálózat tagjai egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze.

A vállalkozások összesen közel 4,5 milliárd forint uniós és 300 milliós állami pályázati pénzhez jutottak az évek során.

Magyarországon meglehetősen ritka, hogy ekkora mértékű támogatás kapcsán merül fel a költségvetési csalás gyanúja, és hogy ilyen kiemelt összegben indulhat nyomozás - fejtette ki akkor feljelentése kapcsán Tényi. A feljelentés időközben a főügyészségtől átkerült a NAV-hoz, ahol most zajlik annak elbírálása.

Nem az adóhatóság az egyetlen, aminek a látóterébe került a botrány: korábban bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz is. A hatóság erről korábban az Origónak úgy fogalmazott: megteszik a szükséges intézkedéseket és vizsgálatot indítanak.