Évekig Gyurcsány Ferenc kormányának dolgozott Karácsony Gergely

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A baloldali miniszterelnökjelölt-jelöltek második, vitának nevezett show-műsorán emlékeztette Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét Gyurcsány Ferenc felesége arra, hogy 2006-ban az akkori kormányfő, azaz Gyurcsány Ferenc tanácsadója volt. Karácsony milliókat keresett a megbízással, de nem is volt hálátlan - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

„Gergő a kormánynak volt tanácsadója" – emlékeztetett Karácsony Gergely pályafutásának egy ritkán emlegetett epizódjára Gyurcsányné.

Karácsony Gergely hosszú éveken át dolgozott Gyurcsány Ferenc kormányának Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A DK politikusa ugyanis felidézte, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltjei épp mit csináltak 2006-ban, amikor férje, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hatására kirobbant, hónapokig tartó tömeges tüntetéseket brutális rendőri erőszakkal verték szét.

Karácsony Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc tanácsadója

Karácsony Gergely valóban nem szokott beszélni arról, hogy 2002 és 2008 között, az MSZP-SZDSZ kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott.

Egészen pontosan Horn Gábor, akkori SZDSZ-es miniszterelnöki koordinációért felelős államtitkár stábjának volt a tagja, tanácsadóként.

Sőt, ezt, a Gyurcsányhoz fűződő viszonyával kapcsolatban nem mellékes tényt

Karácsonynak nem szokása feltüntetni önéletrajzaiban sem, ellentétben a nem létező doktori fokozatával és nyelvvizsgájával, amelyeket viszont többször is szerepeltetett.

Pedig, mint az Oktatási Hivatal vizsgálata nyomán kiderült, ezek hiányában nemhogy adjunktus nem lehetett volna, de nem is oktathatott volna a Corvinus Egyetemen, és persze nem kereshetett volna az évek során itt is több tízmillió forintot.

Amivel kapcsolatban egyébként szintén ködösített a politikus.

A Parlament honlapján található önéletrajzban még szerepel Karácsony Gergelynek a Gyurcsány-kormányban betöltött pozíciója Forrás: Mandiner

Karácsony Gergely a főpolgármesteri önéletrajzból viszont már kihagyta korábbi munkahelyét

A főpolgármesteri önéletrajzból viszont már kihagyta korábbi munkahelyét Forrás: Mandiner

A százalékokban mérhető szavazóbázis híján évek óta az MSZP-vel közösen ténykedő Párbeszéd társelnöke a fellelhető információk szerint 2000-ben, 25 évesen került a nagypolitika közelébe. Ekkor kezdett a Medián közvélemény-kutatónál dolgozni, ahol 2006-ig kutatásvezető, attól kezdve pedig kutatási igazgató volt. Karácsony 2002-ben már részt vett az SZDSZ választásai kampányában, és feltehetően itt szerzett kapcsolatain keresztül kerülhetett Horn csapatába. Gyurcsány Ferenc 2004-es hatalomra kerülését követően pedig még négy évig nekik dolgozott.

Karácsony erről a Beszélőnek 2013-ban adott interjúban így nyilatkozott:

A Gyurcsány-kormány rendesen megfizette Karácsony Gergelyt

Természetesen mindezt nem ingyen tette. A Mediántól kapott fizetése mellé nyilván nem jött rosszul, hogy családi cégén, az azóta megszüntetett Social Report Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-n keresztül számlázott a miniszterelnök hivatalának.

A politikus családi cégén keresztül korábbi sajtóbeszámolók szerint nagyjából 21,5 milliót keresett a tanácsadói tevékenységen.

Tehát Karácsony Gergely hat éven keresztül, többek közt a 2006-os rendőrterror idején Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

Karácsony egyébként nem volt hálátlan, amellett, hogy főpolgármesterré választását követően a Fővárosi Önkormányzatot teletömte a Gyurcsány-korszak korábbi ismert embereivel, pártja, a Párbeszéd folyamatosan többmilliós megbízásokat adott a Horn Gábor vezette Republikon Intézetnek.