Az igazán ízletes halászlé titkai a Főmenüben

MTVA: Főmenü c. gasztroműsor, képek TV, tv műsor, étel, főzés, ételfotó
Vágólapra másolva!
Bajai vagy szegedi? Tésztás vagy tészta nélküli? Van, akinek a bajai, másnak a szegedi halászlé a kedvence, de aligha tudná bárki megmondani, melyik a jobb, melyik tudná legyőzni a másikat például egy nagy halászcsatában. Bár a Duna Televízió új gasztroműsorában, a Főmenü január 16-ai adásában megfőzték mindkettőt, arra nem vállalkoztak, hogy megpróbáljanak győztest hirdetni. Csak élvezték az ízeket, életük legjobb halászleveit. Széll Tamás és Anger Zsolt édesvizeink csodás halaiból készített pazar finomságokat.
Vágólapra másolva!

- kezdte Széll Tamás a Főmenü január 16-ai adásának elején, amelyben édesvízi halételeket készített Anger Zsolt színész-rendező és a Michelin-csillagos séf. Miután megbeszélték, hogy

mindkét híres halászlének, a szegedinek és a bajainak is a tányérban a helye,

rájöttek, hogy valószínűleg ma sem fogják tudni eldönteni, melyik a jobb.

Széll Tamás a Főmenüben hagymát aprít Forrás: MTVA

Az édesvizi halakról volt szó a Duna Televízió legújabb gasztroműsorának negyedik adásában. A Főmenü december 26-án indult, minden szombaton 17 órától látható és

jobbnál jobb, otthon is elkészíthető recepttel ismerkedhetünk meg, ha nézzük.

A két házigazda zömében a kortárs magyar konyha ételeit varázsolja az asztalra,

olyan klasszikusokat például, mint a véreshurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, de nem egészen úgy, ahogy megszoktuk. Ezúttal a balatoni sudárponty, a keszeg, a kecsege és harcsa került terítékre különböző formákban és ízesítésekkel finomra hangolva.

a két műsorvezető a horgászengedélyét mutatja a kamerába Forrás: MTVA

Mivel Anger Zsolt szegedi, Széll Tamás vállalta, hogy bemutatja,

milyen isteni finom lehet a bajai halászlé balatoni sudárból házi gyufatésztával kínálva.

Miután megtanulhattuk tőle, hogyan kell szakszerűen eltávolítani egy hal bőrét a pikkelyeivel együtt, elárulta a titkot, amit Anger Zsolt is megfogadott.

A hal hasának megnyitása után már nem lehet csapvízzel megmosni.

Belülről pedig szigorúan tilos folyó, hideg vízzel kiöblíteni, már ha nem elégedünk meg egy középszerű halászlével.

Így ugyanis nem mossuk ki azokat az aromákat a halból, amelyek pazar ízekkel gazdagítják az ételt.

Aztán filézett, vágott és darabolt a Michelin-csillagos séf, majd előkerült a hatalmas fazék, amelybe 1:1 arányban tett halat és adott vizet. A műsornak ennél a pillanatánál megismerhettük a halkészítés fortélyainak újabb nagy fogását.

Nem szabad kizárólag csontból és fejből főzni a halászlevet,

ha csak nem egy halból készült csontleves a cél. A mennyei halászlé ugyanis halhúsban mindig gazdag. Miután megsózta az alaplevet, dobott bele vöröshagymát, paradicsomot és paprikát és előkerült a tőle megszokott furfangos elem: egy kortynyi rosé bor is.

Ezután került a fazékba a fűszerpaprika és készült el a házi gyufatészta szélltamás módra.

bajai halászlé gyufatésztával Forrás: MTVA

Bár Anger Zsolt többször ott ólálkodott versenytársa körül, annak reményében, hátha idő előtt megkóstolhatja kihívója művészetét, Széll Tamás nem engedett neki. Még az arcáról sem lehetett leolvasni semmit, amikor megevett egy tányér bajai halászlevet.

Anger Zsolt szegedi halászlevet készít Forrás: MTVA

A Főmenü második fogása Anger Zsolt ínycsiklandozó szegedi halászleve volt pontytepertővel, amelynek receptjét a színész-rendező szülővárosából hozta magával a konyhába.

Mondataiból és a mozdulataiból is látszott, hogy gyakorlott késforgató, ha halakról van szó.

Olyan precizitással mutatta meg, hogyan lehet Szeged legjobb halászlevét elkészíteni, hogy már a látvánnyal is lenyűgözött. Fondorlatos módszerei mellett pedig az is kiderült, hogy az Anger-féle szegedi halászlében csuka is van, még ha nem is látszik. Csukafilével nem, csak az ízével gazdagította az alaplevet.

Aztán tett bele pontyot, harcsát és kecsegét is.

- mondta Anger Zsolt, aztán arról beszélt, hogy a kecsege hátán látható kis páncéltól érdemes megszabadulni. A sós, borsos szegedi halászlébe került egy kis sertés is pirított, füstölt szalonna formájában a nem kevés hagyma, sűrített paradicsom, szegedi édesnemes paprika, fokhagyma, erős paprika és burgonya kíséretében.

Amíg a halászlé a tűzhelyen időzött, elkészült a híres haltepertő szegedi módra, amihez a ponty hasa alját használta a tehetséges, amatőr séf.

Lisztet, zsemlemorzsát, étolajat tett a nélkülözhetetlen pirospaprika, babérlevél, só, bors, szárított kapor és egy kis szerecsendió mellé.

Forrás: MTVA

A haltepertőt pedig házi majonézzel tálalta Széll Tamásnak, aki nem győzte dicsérni műsorvezető társa munkáját, nem is beszélve a trükkös látványról. Anger Zsolt ugyanis

egy füstös gőzzel teli búra alá rejtette a szegedi verziót.

Miután megállapították, hogy ilyen finom halászleveleket bizony még életükben nem ettek,

nekiláttak a harmadik és egyben utolsó fogáshoz, amelyhez ezúttal is vendég érkezett.

előtérben Anger Zsolt szegedi halászleve Forrás: MTVA

A halsütöde tulajdonos Csapó Péter számtalan halat sütött és pucolt meg az elmúlt években. Halsütésben nála tapasztaltabb vendéget aligha találhatta volna.

Közösen elkészített friss, ropogós keszeggel kínálták sült paprikával és málna ecetbe mártott friss salátával, rusztikusan, fadeszkán, összegyűrt sütőpapíron.

Miután megtudtuk, hogy a halsütő mester egy kicsit paprikásabban és zsírban szokta sütni a keszeget, a két halászlevet is megdicsérte.

Sült keszeg Anger-Széll-módra Forrás: MTVA

Különösen Anger Zsoltét, akié erősebb és lecsósabb lett. Bár a két halászlé közül ezúttal sem győzte le egyik sem a másikat, a vendég elismerő szavai alapján a két séf közül egyértelműen az amatőrnek sikerült lefőznie a profit.

A következő adásban a halak után a vadak jönnek, minden, mi jó falat:

A receptekért és további érdekességekért keresse fel a Mediaklikk/Főmenü oldalt, vagy a műsor Facebook oldalát.

Főmenü – december 26-tól szombatonként 17 órától a Duna Televízión.