A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány legfontosabb döntéseit. Gulyás Gergely elmondta, az Európai Unió vakcinabeszerzése túl lassú, ezért a kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni. Hangsúlyozta, csak olyan oltóanyagot kívánnak beszerezni, amellyel már több millió embert beoltottak, és amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélnek. A jelenleg érvényben lévő korlátozásokat ugyanis csak akkor lehet feloldani, ha megkezdődik a tömeges oltás, vagy jelentős mértékben csökken az új megbetegedések száma. Az oltóanyagok közül mindenki kiválaszthatja magának azt, amelyikben megbízik - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány döntött arról is, hogy egy védettséget igazoló okiratot is bevezetnek, ami egy plasztikkártya lesz. A háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, ezért a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek.

Gulyás Gergely elmondta, számos országban a koronavírus harmadik hulláma kezdődött meg, Magyarországon viszont javulnak a járványügyi adatok. Az elmúlt hónapokban következetesen sikerült betartani a járványügyi intézkedéseket. A jelenleg hatályban lévő intézkedések egyelőre február 1-ig vannak érvényben.

A kormány a jövő héten vizsgálja meg, hogy fenntartja-e a korlátozásokat. Ahhoz, hogy ezeken enyhíteni lehessen, a tömeges oltás megkezdése, vagy a mostaninál jóval kedvezőbb járványügyi adatok kellenek.

Az Egyesült Királyságban, Izraelben, az Egyesült Államokban és számos más országban elkezdődött a tömeges oltás, ezzel ellentétben Brüsszel jelentősen le van maradva, és rendkívül lassú az uniós vakcinabeszerzés. Keveselljük az eredményeket,

Magyarország mellett szinte az összes uniós ország elégedetlenségét fejezte ki – ismertette Gulyás Gergely. Magyarország tárgyal Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcinát szerez a kormány, amivel már több millió embert sikeresen beoltottak, biztonságos, és a magyar hatóság által engedélyezett. Arról is beszélt, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérhet más típust. A miniszter bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is a lassúsága miatt. A magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyagot, így ha ezt az európai hatóság is megtenné, elkezdődhetne az oltás azzal - mondta a miniszter, majd hozzátette, a héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon.

Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik az orosz oltóanyagok kapcsán - tette hozzá Gulyás Gergely. Magyarország jelentős számban kötött le vakcinát, összesen az európai uniós beszerzésekből mintegy 8,8 millió embert lehetne beoltani. 

Négyezerrel többen dolgoznak 2020 decemberében, mint 2019 év végén - mondta Gulyás Gergely. A 13. havi nyugdíj első negyedének összegét a nyugdíjasok meg fogják kapni, a családtámogatási rendszert bővítjük – ismertette a kormány eredményeit.

A háziorvosok béremeléséről elmondta, hogy komoly szerepet vállaltak a járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik azt. Aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet 30 százalékkal emelik a fizetését.  A fogorvosok is ennek megfelelő béremelést fognak kapni.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz nem számítana. Öt és fél milliárd forinttal olcsóbban lehetett volna felújítani a Lánchidat, és nem most kezdődne a felújítás, hanem mostanában fejeznék be. Hozzátette, hogy a kormány a korábbi ígéretének megfelelően támogatni fogja a projektet.

Ez egy rendkívüli helyzet, így a vakcinák engedélyezését meg kell gyorsítani, hiszen rengetegen halnak meg a járványban – válaszolt az újabb kérdésre Gulyás Gergely, aki kiemelte, hogyaz emberi életek védelméről van szó. Mindent meg kell tenni azért, hogy az emberi életet nem veszélyeztető vakcinákkal minél több embert beoltsanak - tette hozzá. 

A miniszter elmondta, az, hogy a globális tech cégekkel kapcsolatban milyen szabályozási lehetőségek vannak, az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Gulyás Gergely úgy látja, hogy az alkotmányos garanciák nem érvényesülnek, ezen változtatni kell, Varga Juditnak erre lesz javaslata.

Az egyetemek nagy valószínűséggel digitális rendben kezdik meg az új félévet

– jelentette ki.

Vera Jourovát alkalmatlannak tartjuk bizottsági alelnöknek, gyűlöli Magyarországot. A mostani nyilatkozatai is megszegik a Lisszaboni Szerződést – jelentette ki. A bizottsági elnöktől tudjuk csak kérni, hogy váltsa le beosztottjait.

Ha ilyen ütemben érkeznek az Európai Unióból a vakcinaszállítmányok, akkor csak akkor tudjuk márciusra beoltani az idősek 80 százalékát, ha alternatív forrásból sikerül oltóanyagot szerezni – húzta alá újabb sajtókérdésre válaszolva.

Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez nagyjából 165 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Nem rajtunk múlik a dolog. A jövőbeli ütemezés egyelőre bizonytalan – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Szputynik vakcinával kapcsolatban pénteken Szijjártó Péter fog beszámolni moszkvai tárgyalása után, ő ismerteti, mennyit kapunk belőle, mennyiért. Az oroszoknak sikerült megoldani a gyártási kapacitási problémákat. A kínai oltóanyag esetében gyakorlatilag megállapodott a kormány 1 millió vakcinában, ugyanakkor ezt még nem engedélyezték a magyar hatóságok - összegzett.

Azzal kapcsolatban, hogy háziorvosnál is lehet-e igényelni az oltást, Gulyás Gergely azt válaszolta: Van egy hivatalos regisztrációs lehetőség, a háziorvosoknál nem lesz mód a regisztrációra – azzal indokolta ezt, hogy az oltási terv csak akkor tartható, ha a jelentkezőkről központi nyilvántartás van.

A mai uniós csúccsal kapcsolatban elmondta, hogy a miniszterelnökök vélelmezhetően azt fogják sürgetni, hogy az uniós országok minél hamarabb minél több vakcinához jussanak.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatosan Gulyás Gergely azt mondta, védettséget igazoló okirat lesz, ezt néhány héten belül elkészítik. Egy plasztikkártya fogja igazolni az oltottságot – hozzátéve, hogy például, akinek lesz ilyen dokumentuma, arra valószínűleg nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, így este 8 után is kimehet az utcára. Általában a védettség legalább egy évig fennáll, így feltehetően a koronavírus-oltással kapcsolatban is így lesz.

Ha kellő számban beoltatták magukat az emberek, a szállodákat csak azután lehet kinyitni – reagált a baloldali médiában terjedő álhírre a miniszter, miszerint pünkösdig be lesznek zárva a szállodák.

Egy új kormánynak akkor is érdemes megadni a bizalmat, ha egyes tagjaival szemben vannak rossz tapasztalatok. Mi egyelőre csak gratulálni tudunk az új adminisztrációnak, Magyarország az Egyesült Államok szövetségese a NATO-ban – kommentálta Joe Biden beiktatását a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amikor valaki az oltási terv szerint sorra kerül, akkor eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinával beoltatja-e magát. Amennyiben nem, akkor csak akkor kerül sorra, amikor az általa preferált vakcinából lesz készleten, erről értesítést is kap – részletezte a korábbiakat.

Egyértelműen álhír, hogy az oltópontokon kiöntik a megmaradt vakcinákat, ezt a szaktárca határozottan cáfolta – jelentette ki.

A jövő héten dönt a kormány a korlátozások fenntartásáról. Így az ingyenes parkolás fenntartásának kérdése is szóba kerülhet, de Gulyás Gergely szerint, aki teheti, az jobban teszi, ha autóval, és nem tömegközlekedéssel utazik.

A kormány ellenzi a dugódíjat, a véleményünk nem változott. A főpolgármesternek az autósokhoz való viszonya leginkább az autósüldözéssel írható le.

A 25 éven aluli munkavállalók SZJA-mentességével kapcsolatos kérdésre kijelentette, hogy az egy komoly lépés volt a kormánytól, nagy segítséget jelent a fiataloknak. A kritikákra reflektálva leszögezte, szerinte nem ritka, hogy valaki tanulmányai után 21-23 évesen áll munkába.

A korlátozásokat csak akkor lehet feloldani, ha jelentősen javulnak a járványügyi adatokForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az átoltottság százaléka összefügg a korlátozások visszavonásával – szögezte le a miniszter.

Hivatali visszaélés bűntettét követi el az az orvos, aki nem tartja be az oltási tervet – figyelmeztetett Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy nem tudnak egyetlenegy ilyen esetről sem. Külföldön volt erre példa – fűzte hozzá.

Szavaiból kiderült, az idősek vásárlási sávjának visszaállítására nem érkezett javaslat, így egyelőre nem is tervezik ennek újbóli bevezetését. 

Az idei évben sok a bizonytalanság a járvány miatt, így a gazdasági növekedésre pontos prognózist nem lehet felállítani – válaszolt sajtókérdésre. Sok múlik azon, mikor nyitnak ki a szállodák, üzletek, éttermek, mikor indul újra az élet Magyarországon.

Az Emmi megvizsgálta azt a szerződést, amit az Európai Bizottság kötött a Pfizerrel. Ez lehetőséget ad arra, hogy a gyártó egy-két hétig a szerződésben lekötött mennyiségnél kevesebbet szállítson. Így a Pfizer nem szankcionálható.

Gulyás Gergely február közepére tette a vakcinaigazolványok elkészítését. Arra, hogy ezek hova és mire lesznek jók, még nem tisztázott.

A kormánytagok beoltására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, az oltási rend miatt senkit nem oltottak be a kormánytagok közül a koronavírus elleni vakcinával. A szabály a kormánytagokra is vonatkozik, így ezért nem kaptak oltást. A politikusok beoltása csak akkor lenne indokolt, ha a társadalom bizalma alacsony lenne a vakcinák iránt, de ez nem így van. Ebben az esetben viszont jogszabályt kellene módosítani – válaszolt a miniszter.

Korábban írtuk:

Ezer fölé nőtt a napi új fertőzöttek száma - derül ki az Operatív Törzs csütörtök reggel közzétett tájékoztatójából. E szerint kedden 1410 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, így a járvány kirobbanása óta 355 662-en fertőződtek meg. A tájékoztatóból kiderült továbbá, hogy elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő (235 276 fő), az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent. Jelenleg 4 049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4 030 fő már a második oltását is megkapta. 

Szerda kora este derült ki, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina is zöld utat kapott a magyar hatóságoktól. Ez kétségkívül komoly előrelépést jelent a vírus elleni harcban, hiszen ezzel Magyarországon négy oltóanyag lesz forgalomban, ami várhatóan nagyban felgyorsítja a vakcinációt. 

A lépés azért is volt fontos, mert az Európai Unió későn kötötte meg a Pfizerrel a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos szerződéseket, aminek következtében a gyártó jelezte, hogy januárban és februárban kisebb mennyiséget fog tudni szállítani a kontinensre. Ez azért is volt problémás, mert Magyarországon eddig a legnagyobb mennyiségben a Pfizert alkalmazták.