Rendkívül ritka hun kori csontvázlelet került elő a Nyugat-kazakisztáni Kaszpi mélyföld területéről. A lamellás páncélzattal és fegyverekkel, valamint lószerszámokkal eltemetett férfi maradványai egy régészeti feltárás során kerültek elő. A leletek az Atyraui Megyei Múzeumba kerültek, amelynek vezetősége Bíró András Zsolt antropológust, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóját kérték fel az antropológiai vizsgálatok elvégzésére - olvasható a Magyar-Turán Alapítvány sajtóközleményében.

Forrás: Magyar-Turán Alapítvány

A leletek egy részét és a koponyát Budapestre hozták a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába. Az embertani vizsgálatok mellett radiokarbon kormeghatározást és archeogenetikai vizsgálatokat is fognak végezni a kutatók a csontmaradványokból vett minták alapján. A töredékes koponya helyreállítása után egy antropológiai arcrekonstrukció is fog készülni az egykori előkelő harcosról.

Forrás: Magyar-Turán Alapítvány

Az Aral-Kaszpi övezet szarmata-hun, valamint türk korszakának migrációs eseményei jelentős hatással voltak a Kárpát-medence népességtörténeti folyamataira,  valamint ezen területeket – nagy valószínűséggel – érintette a korai magyarság vándorlása is, ezért ennek a régiónak az említett korszakokból előkerülő leletei a magyar őstörténet-kutatás számára is rendkívül értékes adatokat jelentenek.