Kirúgások, megszorítások és oltási botrányok: mutatjuk a baloldali városvezetők intézkedéseit

Hiesz György
Vágólapra másolva!
Szinte nincs olyan baloldali vezetésű település Magyarországon, ahol nem kirúgásokkal, megszorításokkal kezelnék a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetet a polgármesterek. A legtöbb helyen azonban a városvezetéshez hű pártkatonák a helyükön maradhatnak, miközben milliós fizetéseket vesznek fel. Az egyik legnagyobb botrány Hiesz Györgyhöz, Gyöngyös baloldali polgármesteréhez kötődik, aki az értelmetlen megszorítások mellett teljesen jogtalanul adatta be magának és feleségének a koronavírus elleni vakcinát. Soron kívül. Újpesten a fiatalokat hozzák nehéz helyzetbe, Pécsett és Siófokon óvodákat zárnak be, míg Tatabányán baloldali belháború lesz a DK-s megszorító csomag miatt.
Vágólapra másolva!

Nem telik el olyan nap, hogy ne lenne hír arról, hogy valamelyik baloldal által vezetett településen ne történjen valami nagyobb botrány. Bár a 2019-es önkormányzati választás előtt az akkor még ellenzékben lévő politikusok azt ígérték, hogy sokkal átláthatóbban, és egyben jobban fognak gazdálkodni, de a választási ígéretekből nem lett semmi.

Regisztráció nélkül kapott oltást a baloldali városvezető

Az egyik legnagyobb botrány a baloldali vezetésű Gyöngyösön robbant ki, ahol Hiesz György polgármester soron kívül oltatta be magát és feleségét a koronavírus elleni vakcinából. Január végén robbant ki az utóbbi idők legnagyobb botránya. A sajtó kiderítette, hogy a baloldali polgármester úgy kapott oltóanyagot, hogy abból néhány adag felhasználatlanul érkezett vissza a gyöngyösi Bugát Pál Kórházba.

Hiesz György az oltási botrány ellenére nem mondott le

A hírek arról is szóltak, hogy a gyöngyösi kórházban előírták, hogy maradék oltóanyag esetén értesíteni kell a helyi háziorvosokat, akik aztán az oltási terv figyelembevételével szólnak betegeiknek.

Eleinte csak annyit lehetett tudni Hiesz akciójáról, hogy valaki jelzett neki, aminek következtében megjelent az egészségügyi intézményben, és kérte magának az oltást.

Később kiderült, hogy egyenesen a kórházból értesítették, és rajta kívül felesége is megkapta az oltóanyagot. Soron kívül.

Az ügy nyilvánosságra kerülését követően az érintett nem cáfolta a sajtóban megjelent híreket. Miután egyre nagyobb lett rajta a nyomás, beült a helyi televízióba, a Gyöngyösi TV-be, és ott próbálta megmagyarázni a történteket.

Nem sikerült, sőt, kifejezetten rosszul jött ki belőle. Elismerte ugyanis, hogy regisztráció nélkül oltatta be magát, pedig kizárólag úgy kaphat valaki oltóanyagot, ha jelezte igényét a központi nyilvántartásban.

Hiesz azt is állította, hogy nem volt tisztában azzal, hogy Magyarországon létezik oltási terv, amiben meghatározzák az oltakozók sorrendjét. Az eset önmagában véve is visszás volt, úgy meg pláne, hogy a baloldal hónapok óta az oltóanyagok ellen próbálja uszítani a magyar közvéleményt.

Hatszoros áron biztosítottak koronavírustesztet

A Heves megyei városban azonban ezzel nem volt vége a baloldali botránysorozatnak. A HírTV kiderítette, hogy csaknem hatszoros áron biztosította a koronavírustesztet Gyöngyös baloldali önkormányzata a helyi lakosoknak. Hiesz György polgármester november végén jelentette be, hogy elindul a városlakók tesztelése: kedvezményes 12 700 forintos áron. Csakhogy az önkormányzat által megbízott cég egy 2300 forintos tesztet használt. Ráadásul az összeget előre, az önkormányzat saját bankszámlájára kellett utalni.

Mindezek mellett a baloldali városvezető korábban azt mondta, hogy jelentős megszorításokra, leépítésekre lesz szükség a városban. Mindezek mellett azonban az önkormányzat több mint 14 millió forintot költött jutalomra 2020 decemberében – akkor, amikor a polgármester folyamatosan azt mondja, hogy magukon kezdik a spórolást.

Miközben Gyurcsány az oltások ellen kampányol, addig Hiesz beoltatta magát (kép a kétezres évek második feléből) Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Elképesztő ügyek Újpesten

Nemcsak Gyöngyösön halmoz botrányt botrányra a városvezetés. A Momentum által vezetett Újpest egészen mostanáig egymillió forint vissza nem térítendő támogatással segítette a fiatal házasok lakáshoz jutását, amit most Déri Tibor, élve a járványhelyzet miatti különleges jogkörével, megszüntetett.

– kommentálta Wintermantel Zsolt volt újpesti polgármester, hogy a kerület baloldali vezetése nem pályázott a támogatásért a kormányhoz a Székesdűlő földútjainak szilárd burkolatúvá alakítására. Wintermantel emlékeztetett:

Újpest: a Momentum kerületében is meglehetősen nagy a zűrzavar Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy nap alatt módosították a költségvetést

A legtragikomikusabb eset pedig pár napja történt meg a IV. kerületben, mivel egy nap után módosítani kellett a kerület költségvetését. A Fidesz közleménye szerint a módosított költségvetésben annyi a változás, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő cégek tartalékkeretét ~365 millió forinttal csökkentette a kiadási oldalon, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő értékpapírok értékesítési előirányzatát ugyanennyivel csökkentette a bevételi oldalon.

Miközben az önkormányzat 2019 októbere óta ugyanolyan stabil pénzügyi helyzetben van, mint annak előtte, az éves költségvetésének 25-30 százalékát kitevő tartalékkal, amihez vészhelyzetben hozzá lehet nyúlni – tették hozzá.

Óvodákat zárnak be a baloldali polgármesterek

Pécsett is felpörgött a baloldali megszorítási láz. Péterffy Attila polgármester a József Attila Óvoda bezárását tervezi. Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester szerint a bezárásra az ad okot, hogy mindösszesen csak harminc gyereket írattak a József Attila Utcai Óvodába a 2020/2021-es nevelési évre. A másik ok, hogy az épület nagyon rossz állapotban van. Barkóczi Csaba fideszes képviselő az ügy kapcsán azt mondta, hogy

– érvelt a képviselő.

Péterffy Attila óvodákat zárna be Forrás: MTI/Mónus Márton

Hasonló lépésre szánta magát Siófok baloldali vezetője, Lengyel Róbert is. Ott két óvodát zártak be. A polgármester a rendkívüli jogrendet használta ki a lépésre.

A baloldal vezette Dunaújvárosból is egyre több kirúgásról, megszorításról érkezik hír. A város korábbi polgármestere, Cserna Gábor azt írta közösségi oldalán, hogy

Mielőtt elhinnénk, hogy mindenért a kormány a felelős, emlékezzünk arra, hogy a kampány idején a város mostani vezetője azt ígérte, hogy nincs szüksége semmilyen módon a kormány támogatására, mert megoldják a város működtetését anélkül is – tette hozzá.

Mesés fizetések a miskolci pártkatonáknak

Miskolcon a városvezetés folyamatosan sarcolja a kisembereket, ám magukon nem spórolnak.

Korábban jelentősen megemelték az önkormányzati lakások bérleti díját, miközben a miskolci tömegközlekedés országos viszonylatban is drágának számít, közel nyolcezer forint a havi kombinált bérlet, és ötszáz forint a helyszínen váltott menetjegy.

Miközben pénzhiányra hivatkozva járatokat törölnek el és ritkítják a menetrendet, arra azért találnak forrást az üres kasszában, hogy a Miskolci Közlekedési Vállalat felügyelőbizottságába beejtőernyőzött pártkatonák – Bartha György (MSZP), Badány Lajos (Jobbik), Prokaj Tamás (Momentum) és Tompa Sándor (DK) – tiszteletdíját fizessék teljesen feleslegesen, hiszen az önkormányzati képviselők egyébként is tájékozódhatnak az adófizetők pénzéből fenntartott cég helyzetéről – írta a PestiSrácok.

Miskolcon egyelőre csak a baloldali pártkatonák örülnek annak, hogy 2019-ben megváltozott a vezetés Forrás: MTI/Vajda János

Ennek tükrében vélhetően csak azért ülnek a felügyelőbizottság székeiben a fent említett politikusok, kiszorítva onnan a valódi szakembereket, hogy eggyel több állásuk legyen. Miskolcon ugyanis a baloldali képviselők körében nagy divat az álláshalmozás.

A szocialisták egyik erős embere, Bartha György nagyjából annyit keres havonta, mint egy államtitkár. A Miskolc Holdingnál igazgatói koordinátorként dolgozik havi félmillióért, emellett pénzt kap a képviselői munkájáért és két bizottságban betöltött tagságáért, és ahogy említettük, már az összeomlás szélén álló MVK ZRT. kasszájából is jár neki a havi apanázs.

Bartha György közterhekkel együtt több mint egymillió forintjába kerül a miskolciaknak.

Baloldali belháború Tatabányán a megszorítások miatt

A baloldali vezetésű Tatabányán a DK-s polgármester tervezett megszorításai belső belháborút is okoztak a baloldalon. Szücsné Posztovics Ilona megszorítócsomagja nemcsak az ellenzékben ülő Fidesz–KDNP-nél, hanem a legtöbb baloldali pártnál is felháborodást okozott.

A polgármesteri hivatalban és az önkormányzat környékén véghezvitt elbocsátások lényegében minden pártot érzékenyen érintettek, csak a DK nem vesztett pozícióiból.

Szücsné Posztovics Ilona is több megszorítást vezetett be Forrás: Szűcsné Posztovics Ilona/Facebook

Fokozhatja helyben a feszültséget az is, hogy a megszorítócsomag bejelentésénél Szücsné Posztovics Ilona nem beszélt arról, hogy az MSZP-s alpolgármester elbocsátása mellett csökken-e a DK-s alpolgármester vagy a saját javadalmazása. Nem tért ki arra sem, hogy a spórolás miatt mondott-e fel a 2019-es önkormányzati választások után általa megkötött tanácsadói, illetve ügyvédi megbízási szerződéseket, és ha igen, akkor hányat. A helyiek attól tartanak, hogy e téren nem takarékoskodik a város balliberális vezetése.

Tatabányán a megszorítások része az is, hogy jelentősen csökkentik a civil szervezetek, sportegyesületek támogatását. Megvonják a diákok ingyenes buszbérletét is.