A háziorvosok megkezdték a kínai vakcina beadását

SZABÓ Judit
Mátranovák, 2021. február 24. Szabó Judit háziorvos átveszi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársától mátranováki rendelőjében 2021. február 24-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Csaknem 400 olyan embert találtak a rendőrök egyetlen nap alatt, akik megszegték a kijárási tilalmat vagy vétettek a csoportosulás szabályai ellen - derült ki az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján, ahol az országos tisztifőorvos elmondta, kaphatnak-e oltást az autoimmun betegek. A következő napokban 275 ezer ember kaphatja meg a koronavírus ellen roppant hatékony kínai vakcinát is.
Vágólapra másolva!

Kedden 119 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkhasználat megszegése miatt – mondta Kiss Róbert. Hozzátette, 92 személy miatt azért, mert a 10 ezer főnél népesebb települések közterületein nem, vagy nem megfelelően viseltek maszkot, 7 személlyel szemben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedési eszközökön és annak váróiban hanyagolta a maszk viselését.

Üzletet ezen a napon nem kellett bezárni szabálytalan működés miatt.

397 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. 5908 hatósági házi karantént rendeltek el.

A fertőzöttek száma bizonyítja, hogy ez a harmadik hullám

Egyértelműen a járvány harmadik hullámának felszálló ágában tartunk. Ezt támasztják alá a napi fertőzöttek száma is. 2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 552 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 127 fő. 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A háziorvosok már használják a kínai vakcinát Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása. Eddig 471 004 fő kapott oltást, közülük 208 846-an már a második oltást is megkapták. Szerdától a háziorvosok megkezdik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség.

A kórházi oltópontokon a hét második felében folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.


Elmondta, nem minden praxis kap ugyanannyi vakcinát.

Az első oltás is már véd

Már az első adag vakcina beadása is egyfajta védettséget ad, minimálisat, de akkor is véd, hiszen már elkezdődik az antigéntermelés a szervezetben, de miután megkaptuk a második adag vakcinát, az után nagy valószínűséggel maximálisan védettek leszünk a vírussal szemben.

A következő egy héten, ha a terveknek megfelelőn tudnak haladni, akkor 368 ezer ember fog vakcinához jutni. Közülük 52 ezer idős ember beoltására lesz lehetőség Pfizer-vakcinával az oltópontokon - mondta Müller Cecília. 42 ezer krónikus beteg beoltására lesz lehetőség a követőző egy hétben az AstraZeneca-vakcinával.

A védelmi intézkedéseket továbbra is mindenkinek be kell tartania Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szennyvízben is megjelent már a brit mutáns

Környezet-egészségügyi tevékenységüket is folytatták a szakemberek.

400 embernél mutatták ki a mutálódott vírustörzset, legtöbbjüknél a brit mutánst azonosították, viszont 9 embernél kimutatták a cseh mutációt is.

A reggeli egyeztetésen, ahol részt vettek különböző szakemberek és Orbán Viktor miniszterelnök, azt javasolták, hogy a bentlakásos szociális intézményekben, akik már megkapták a második oltásukat, és eltelt a szükséges idő, hogy kialakuljon a teljes védettség, azok számára vezessenek be könnyítést, esetlegesen hagyhassák el az intézményt, fogadhassanak látogatókat. Erről a javaslatról az Operatív Törzs fog dönteni.

Így kaphatnak oltást az autoimmun betegségben szenvedők

- mondta Müller Cecília arra a kérdésre, kaphatnak-e oltást az autoimmun betegségben szenvedők.