Míg Brüsszel többnyire tétlen a vakcinabeszerzés területén, addig Magyarország cselekvően lép fel

Vágólapra másolva!
Mára Európában a legtöbbek számára világos, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcos, az Európai Bizottság pedig rendkívül lassan reagál az eseményekre, ami a mostani helyzetben sajnos emberéletekbe kerül – jelentette ki Deák Dániel a legújabb videoelemzésében a csütörtöki EU-csúcs kapcsán. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Magyarország helyesen döntött, amikor már januárban nemzetállami hatáskörben döntött egyéb oltóanyagok beszerzéséről, így hazánkban a beoltottak aránya már most meghaladja az uniós átlagot. Igen rossz kilátásnak nevezte az elemző, hogy miután már lassan három hónapja akadozik az uniós vakcinabeszerzés, és az EU jelentősen lemaradt versenytársaihoz képest a vakcinaháborúban, még csak a mai uniós csúcson téma az uniós szintű engedélyezési eljárás érdemi felgyorsítása. A magyarországi baloldal mindeközben tovább támadja a járvány elleni védekezést, hiszen a válság elhúzódásától remélnek politikai hasznot – tette hozzá Deák Dániel.
Vágólapra másolva!

A 2008-as gazdasági világválság és a 2015-ös migrációs válság után a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra sem ad megfelelő és gyors választ az Európai Unió, a tagállamok újra nemzeti keretek között tesznek meg fontos lépéseket – mondta Deák Dániel.

Forrás: xxiszazadintezet.hu

A XXI. Század Intézet vezető elemzője videoelemzésében kiemelte,

a mostani válság ismét rávilágított a brüsszeli intézményrendszer működésképtelenségére, ismét a „nemzetek Európájában" gondolkodó kormányok bizonyultak cselekvőképesebbnek.

Jól példázta a brüsszeli intézményrendszer bénultságát szerinte már az is, hogy miközben tavaly februárban és márciusban több uniós tagállam a WHO figyelmeztetése nyomán már rég elkezdett készülni a járványra, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) sokáig még bagatellizálta a koronavírus-járvány várható hatásait, hozzájárulva a fertőzés elterjedéséhez Európában.

Felidézte, még az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is úgy nyilatkozott, hogy

amikor a járvány berobbant tavaly év elején Olaszországban, akkor Brüsszel „káros magatartást" folytatott.

Ugyancsak komoly hiba volt szerinte az is, hogy az Európai Bizottság – a hosszú késlekedés után – csak április közepén dolgozott ki a járvány kapcsán egy iránymutatásokat tartalmazó dokumentumot, amelyben olyan javaslatokat fogalmaztak meg a tagállamok számára, amelyeket egyébként azok már régóta alkalmaztak a gyakorlatban.

Forrás: xxiszazadintezet.hu

– emelte ki Deák Dániel.

Magyarországon már 7 százaléknál is nagyobb a beoltottak aránya, míg az uniós átlag csak 6 százalék. Érződik tehát már a különutas magyar vakcinabeszerzés eredménye, a héten érkezett több százezer keleti oltóanyag pedig további előnyt jelent hazánk számára – mondta Deák Dániel. Ennek köszönhetően szerinte az EU-n belül a leghamarabb oldhatjuk majd fel a korlátozásokat.

Hozzátette:

Komoly gondnak nevezte, hogy az Európai Bizottság mindeközben a gyógyszergyártó cégekkel háborúzik, és azt bizonygatja, hogy például a brit-svéd AstraZenecával korábban kötött megállapodást, mint a britek. Ez ugyanakkor nem igaz szerinte, hiszen miközben a britek az Oxfordi Egyetemmel már 2020 májusában megállapodtak (amely garantálta a brit ellátást is), az Európai Bizottsággal csak augusztusban.

Tovább ront Brüsszel helyzetén szerinte az is, hogy a hírek szerint a kialkudottnál jóval kevesebb, az ígért 180 millió adag helyett kevesebb mint 90 millió adag vakcinát szállít csak a második negyedévben az Európai Uniónak az AstraZeneca.

– hangsúlyozta.

Deák Dániel szerint jól jelzi, hogy az EU segítsége nélkül, nemzetállami szinten sikeresebb lehet a vakcinabeszerzés, hogy Szerbia, tehát egy EU-n kívüli ország számít az egyik európai sikertörténetnek a vakcinabeszerzések tekintetében: miután pár napja megérkezett az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első szállítmánya az országba, már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el náluk.

Ennek köszönhetően már 1,2 millió embert beoltottak Szerbiában

– ismertette az adatokat a vezető elemző. Az ugyancsak EU-n kívüli Nagy-Britannia is jól áll az oltásokkal, így már március 8-án megkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában – mondta.

– jegyezte meg Deák Dániel.

Mivel a várakozás és a tétlenkedés emberéleteket követel, így a magyar kormány már januárban megállapodott több keleti gyártóval is a vakcinabeszerzésekről – mondta. Hozzátette: ennek köszönhetően a héten már nagyüzemi sebességre kapcsolt az oltás Magyarországon: immár öt vakcinával oltanak, hiszen a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Szputnyik mellett a héten megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is.

Nem meglepő tehát szerinte, hogy több tagállam is követi hazánk példáját, és külön utakon igyekszik oltóanyagokat beszerezni a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés mellett.

Támadja a magyarországi baloldal a járvány elleni védekezést

A baloldali politikusok ennek ellenére tovább folytatják Deák Dániel szerint a vakcinák elleni felelőtlen hecckampányt, ezúttal a kínai oltóanyag került a célkeresztjükbe. Hiába beszélt tehát már Gyurcsány Ferenc is megengedően a parlamentben a keleti oltóanyagokról, a DK-s politikusok – például Arató Gergely

– hangsúlyozta.

A baloldali politikusoknak mindez nem tetszik az elemző szerint, mert ők a válság esetleges elhúzódásától remélnek politikai hasznot, azt kihasználva akarnak 2022-ben nyerni a választáson.

Ezért várnának az uniós engedélyre, amellyel hónapokkal eltolnák az emberek beoltását, ami emberéletekbe is kerülne – zárta videoelemzését Deák Dániel.

A videoelemzés teljes egészében alább tekinthető meg: